Väitös: Digiyhteiskunnassa tarvitaan lisää tietoisuutta datapohjaisista alustoista, jotka hyödyntävät algoritmeja
Akateemisissa ja julkisissa keskusteluissa varoitellaan sosiaalisen median ja hakukoneiden näkymättömistä prosesseista, jotka ovat riski demokratialle ja ihmisoikeuksille. Guna Spuravan väitöskirja peräänkuuluttaa parempaa tietoisuutta siitä, miten datapohjaiset, algoritmien ohjaamat alustat toimivat ja kuinka ne vaikuttavat arkeemme.
Sosiaalisen median alustat, kuten Facebook, Instagram, TikTok tai X ja hakukonealustat, kuten Google käyttävät tekoälyä keräämään ja analysoimaan dataa elämästämme, jotta ne voivat tarjota juuri meille kohdennettua sisältöä. Nämä näkymättömät prosessit lisäävät sitoutumistamme digitaalisiin alustoihin ja ovat oleellinen osa alustojen liiketoimintaa – prosessit maksimoivat voittoja. Samalla ne haastavat yksityisyyden rajoja, vaikuttavat informaatiovalintoihin, päätöksiin ja käyttäytymiseen. Vaikka digitaalisilla alustoilla on suuri merkitys arjessamme, niiden dynamiikkaa on useimmiten vaikea ymmärtää.
– Me mieluusti käytämme digitaalisia palveluja, joita nämä alustat tarjoavat ja tietämättämme osallistumme tukemaan niiden läpinäkymättömiä liiketoiminnan käytäntöjä. Palvelut seuraavat meitä, keräävät henkilökohtaisia tietojamme ja manipuloivat vaivihkaisesti huomiomme, valintamme ja päätöksemme, Guna Spurava sanoo.
Väitöskirjassaan Spurava tutkii, kuinka mediakasvatus voi vastata näihin ongelmiin ja kuinka mediakasvatusta tulisi kehittää, jotta ihmisillä olisi paremmat edellytykset navigoida nykyisessä mediamaisemassa, jota hallitsevat voittoa tavoittelevat sosiaalisen median ja hakukoneiden alustat. Väitöskirjassaan Spurava tarkastelee alustojen haasteita pääosin professionaalisesta näkökulmasta haastatellen työmarkkinoiden ja kirjastoalan asiantuntijoita. Lisäksi hän tuo esiin nuoret ja heidän kriittisen roolinsa edistää alustatietoisuutta yhteiskunnassa.
Kansalaisilla on oikeus saada kasvatusta alustoista ja niiden vaikutuksesta
Väitöstutkimus ehdottaa uutta lähestymistapaa mediakasvatukseen, jotta mediakasvatus kattaisi myös alustatietoisuuden ja sen eri ulottuvuudet – sosiaalisen, teknologisen, taloudellisen ja poliittisen ulottuvuuden. Spurava kertoo, että tämä olisi tärkeää siksi, että alustojen tarjoama informaatio voi olla puolueellista, ja informaatioon saattavat vaikuttaa taloudelliset ja poliittiset motiivit.
– Tällaiset puolueellisuudet voivat vaikuttaa yhteiskunnallisiin ja poliittisiin päätöksiin ja johtaa lopulta haitallisiin seurauksiin kansalaisille ja koko yhteiskunnalle. Niiden käsitteleminen mediakasvatuksen ja tehokkaan sääntelyn avulla on olennaista, Spurava korostaa.
Spurava uskoo, että mediakasvatus voi keskittyä enemmän alustatietoisuuteen poliittisten muutosten avulla. Hän näkee, että Suomessa on hyvät lähtökohdat muutoksiin, sillä mediakasvatuksella on jalansijaa kansallisessa media- ja koulutuspolitiikassa.
– Suomi voisi olla pioneeri politiikassa, joka puolustaa kansalaisten oikeutta saada kasvatusta alustoista ja niiden yhteiskunnallisista ja poliittisista vaikutuksista, hän sanoo.
Guna Spurava on kotoisin Latviasta, missä hän on aiemmin työskennellyt mediateollisuudessa. Hän on työskennellyt myös pitkän uran digitaalisen median tutkijana. Tällä hetkellä Spurava työskentelee Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa (ITC). Hän on kiinnostunut erityisesti ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutuksesta.
Spuravan väitöskirjatyötä on tukenut Media-alan tutkimussäätiö.
Guna Spuravan englanninkielinen väitöskirja Towards Platform Awareness in Media Education tarkastettiin Tampereen yliopistossa informaatiotieteiden ja viestinnän tiedekunnassa (ITC) perjantaina 15. marraskuuta 2024. Vastaväittäjänä toimi professori Päivi Maria Rasi-Heikkinen Lapin yliopistosta ja kustoksena professori Sirkku Kotilainen.
Lisätietoja: (englanniksi)
Guna Spurava
guna.spurava@tuni.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalveluarkisin 10-15
Puh:+358294520800viestinta.tau@tuni.fiKuvat
Linkit
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Vaikea sydäninfarkti lisää myöhemmän äkillisen sydänpysähdyksen riskiä20.11.2024 08:40:00 EET | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Markus Hautamäen väitöstutkimus osoitti yhteyden aiemman sydäninfarktin vaikeusasteen ja myöhemmän äkillisen sydänpysähdyksen välillä. Sydäninfarktin vakavuutta voidaan arvioida suhteellisen helposti GRACE-pisteytyksen avulla. Tutkimuksen perusteella GRACE-pisteytyksen ennustearvoa sydäninfarktin yhteydessä voisi olla mahdollista parantaa.
Laaja yhteistyöhanke kehittää muistisairaiden ihmisten hoitoa ja kohtaamista hoivakodeissa18.11.2024 10:57:47 EET | Tiedote
Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Pirkanmaan muistiyhdistyksen yhteistyöhanke lähtee tukemaan muistisairaiden ihmisten hyvää hoitoa ja kohtaamista.
Väitös: Kulttuurin arvoa perustellaan sen kyvyllä ratkaista yhteiskunnallisia kriisejä18.11.2024 09:25:50 EET | Tiedote
Taloudesta on tullut merkittävä kulttuurin arvon mittari, johon vetoavat niin poliittiset päättäjät kuin kulttuuri- ja taidealojen toimijat. Taloudellisten vaikutusten lisäksi kulttuurilta ja taiteelta odotetaan ratkaisuja kulloisiinkin yhteiskunnallisiin ongelmiin ja kriiseihin. Näillä odotuksilla voi olla vaikutuksena siihen, minkälainen kulttuuri nähdään yhteiskunnassa arvokkaaksi. Yhteiskuntatieteiden maisteri Kaisa Murtoniemi tutki väitöskirjassaan 2010-luvulla Suomessa käytyjä kulttuuria koskevia keskusteluja tarkastellakseen kulttuurin arvoa niin sanotussa kilpailukyky-yhteiskunnassa.
Väitös: Kirjallisuuden näkymättömät sankarit nostavat esiin suomentajien ammatillisen toimijuuden ja alan haasteet11.11.2024 09:34:49 EET | Tiedote
FM Anu Heinon väitöstutkimus antaa äänen suomalaisille kirjallisuuden suomentajille ja tuo esiin tämän kulttuurisesti merkittävän, mutta usein melko näkymättömäksi jäävän ammattiryhmän työn ja roolin suomalaisessa kirjallisuuskentässä. Tutkimus keskittyy suomentajien omiin kertomuksiin. Sen keskeinen tavoite on korostaa suomentajien työn merkitystä ja vahvistaa heidän toimijuuttaan omalla alallaan.
Väitös: Ideologiset valinnat ovat ohjanneet suomalaista koulutuspolitiikkaa 2000-luvulla4.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Väitöstutkimuksessaan kasvatustieteen maisteri Tuomas Tervasmäki tutki 2000-luvun suomalaisia koulutuspoliittisia uudistuksia ja paljasti, miten ideologiset valinnat ovat ohjanneet suomalaisen koulutuspolitiikan kehittymistä tällä vuosituhannella. Tutkimus lisää ymmärrystä koulutuspolitiikan ideologisista piirteistä ja avaa poliittisia arvovalintoja julkiseen keskusteluun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme