Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Nuorten mielen hyvinvointi koulutuksessa ja työelämässä on yhteinen asiamme

Jaa

Mielihyvin duunissa -hankkeen politiikkasuositus julkaistaan Työelämäfoorumi 2024 -tapahtumassa keskiviikkona 20.11.2024. Vanhempi tutkija Paula Rossi korostaa, että nuorten mielen hyvinvoinnin edistämiseksi tarvitaan lisää yhteisö- ja yhteiskunnan tason keinoja. ”Yksilön vastuun korostamisen sijaan tarvitsemme vaikuttavia toimenpiteitä yhteisöjen ja yhteiskunnan tasoilla, jotta nuoret voisivat hyvin koulussa ja työelämässä.”

− On kaikkien etu, että jokainen nuori pääsee mukaan koulutukseen ja työelämään hyvinvoivana. Se on myös välttämätöntä: meillä ei yksinkertaisesti ole varaa jättää nuoria yhteiskunnan ulkopuolelle, painottavat Mielihyvin duunissa -hankkeen politiikkasuosituksen kirjoittajat vanhempi tutkija Paula Rossi, Vaasan yliopisto, ja erityisasiantuntija Jaana Toikkanen, Diakonia-ammattikorkeakoulu.

Kustannuksien kokoluokasta kertoo se, että Suomen Ekonomien mukaan mielenterveyden ongelmiin liittyvien kustannusten puolittamisella ratkaistaisiin Suomen kestävyysvaje (Suomen Ekonomit).

− Nuorten mielenterveyskriisi on yhteiskuntamme viheliäinen ongelma. Yhä nuoremmat uupuvat opinnoissaan ja työelämässä, mikä johtaa opintojen keskeyttämiseen ja työkyvyttömyyteen mielenterveyssyistä.

On kuitenkin tunnistettu, että nuorilla on yhä työkykyä jäljellä (HS 27.5.2024). Toivoa tuo se, että voimme yhteisesti vahvistaa nuorten työkykyä ja hyvinvointia, ja samalla rakentaa sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää työelämää meille kaikille (HS 9.6.2024).

Tarvitsemme nuorten hyvinvointia tukevia toimenpiteitä yhteisöjen ja yhteiskunnan tasoilla

− Mielihyvin duunissa -hankkeen politiikkasuosituksessa korostamme, että nuorten mielen hyvinvoinnin ja työkyvyn vahvistamiseksi tarvitsemme yksilön vastuuseen keskittymisen sijaan vaikuttavia toimenpiteitä sekä yhteisöissä että yhteiskunnan tasoilla.

Nuorten hyvinvointia koulutuksessa ja työelämässä edistetäänkin yhteistyöllä ja yhteisillä tavoitteilla, lisäämällä nuorten osallisuutta ja vahvistamalla toimijuutta, sekä kohtaamalla nuoret koulujen ja työpaikkojen arjessa.

Nuorten hyvinvoinnin vahvistaminen edellyttää systeemistä ymmärrystä ja nuorten osallisuuden sekä toimijuuden vahvistamista. Tärkeää on myös, että jokainen tunnistaa oman vastuunsa ja sitoutuu edistämään nuorten hyvinvointia päätöksentekijänä, viranhaltijana, opettajana, esihenkilönä, kollegana, ammattilaisena tai nuoren läheisenä.

− Nuorten on vaikea esimerkiksi tehdä työtä osa-aikaisena omien voimavarojensa mukaan, mikäli sosiaaliturvajärjestelmä ja eri etuuksien yhteensovittaminen eivät mahdollista riittävää toimeentuloa.

Toisaalta se, että opinnot ja työelämä tarjoavat mahdollisuuksia nuoren elämäntilanteen mukaisiin joustoihin tukee nuoren osallisuutta ja vahvistaa toimijuutta.

− Yhteisötasolla työn ja opetuksen tulee myös olla organisoitu niin, että opettajilla, esihenkilöillä ja työkavereilla on aikaa ja tilaa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen sekä osaamista ja mahdollisuuksia nuorten kohtaamiseen.

Lue lisää: mielihyvinduunissa.fi/politiikkasuositukset

Mielihyvin duunissa -hanke on Työelämäfoorumi 2024 kumppani: https://hyvatyo.ttl.fi/tyoelamafoorumi

Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa Mielihyvin duunissa (Nuorten mielenterveyden tuki työelämässä ja työelämään siirryttäessä) -hanketta Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) osana Suomen Kestävän kasvun ohjelmaa (Mielenterveys ja työkyky työllisyyden ja tuottavuuden edellytyksenä). Kestävän kasvun ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).

Silta Valmennusyhdistyksen koordinoimassa hankkeessa (09/2023–03/2025) osatoteuttajina ovat Diakonia-ammattikorkeakoulu, Kuntoutussäätiö, Mielenterveyden keskusliito, Tampereen ammattikorkeakoulu, Valo Valmennusyhdistys, Vaasan yliopisto ja Väestöliiton Hyvinvointi Oy. 

Yhteyshenkilöt

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Diak on sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkausalaan keskittynyt kohtaamisen korkeakoulu. Osaamisemme kohdistuu sinne, missä on eriarvoisuutta, köyhyyttä, yksinäisyyttä ja yhteiskunnan ulkopuolisuutta. Teemme sosiaalista innovointia ihmisen puolella. Olemme ihmisyyden asiantuntijoita, joita ajaa halu rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa kaikille. Teemme tuloksellisesti jatkuvaa kehitystyötä, jotta maailma olisi kaikille hyvä. Uskomme ihmiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Diakin kehittämä ZekkiPro palkittiin parhaana innovaationa Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivässä7.11.2024 15:26:00 EET | Tiedote

Diakonia-ammattikorkeakoulun kehittämä ZekkiPro-digipalvelu palkittiin Innokylän Leijonan luolassa parhaana innovaationa. Raati arvosti erityisesti ZekkiPron selkeyttä, skaalautuvuutta ja vaikuttavuutta hyvinvointityön tukemisessa. ZekkiPro tarjoaa sote-organisaatioille luotettavan työkalun hyvinvoinnin mittaamiseen ja palveluiden asiakaslähtöiseen kehittämiseen.

Nuorten hyvinvointipalvelu Zekki saa jälleen kansainvälistä tunnustusta16.9.2024 14:22:40 EEST | Tiedote

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) kehittämä digitaalinen itsearviointipalvelu Zekki on saanut jälleen kansainvälistä tunnustusta. Euroopan komission Social Innovation+ Initiative on nostanut Zekin yhtenä merkittävistä eurooppalaisista innovaatioista nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Zekki-digipalvelu tarjoaa nuorille helpon ja saavutettavan tavan arvioida omaa tilannettaan sekä löytää itselle sopivia tukipalveluita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye