Saint-Gobainin rakennuttama kuonanjalostuslaitos edistää rakennusalan kiertotaloutta
Saint-Gobainin uusi kuonanjalostuslaitos Raahessa on nyt rakenteilla ja se valmistuu ensi vuonna. SSAB puolestaan muuttaa omaa kuonankäsittelyprosessiaan ja investoi siihen liittyviin ratkaisuihin, kuten jäähdytykseen ja logistiikkaan. Yritysten yhteishankkeessa terästuotannon sivuvirtana valmistettavasta kuonasta jalostetaan vähähiilisiä sideaineita korvaamaan perinteisiä sementtejä.
Saint-Gobain ja SSAB rakentavat kiertotaloutta edistävän prosessin, jossa SSAB:n terästuotannon sivuvirroista tehdään vähähiilisiä sideaineita Saint-Gobain Weberin kuivatuotteisiin. Raaheen valmistuu vuonna 2025 kuonanjalostuslaitos, jossa korkean jalostusarvon sementtejä korvaavia sideaineita tehdään terästuotannon kuonasta. Prosessi pienentää sideaineiden hiilijalanjälkeä jopa kymmenkertaisesti esimerkiksi perinteisiin sementteihin verrattuna.
Prosessi on maailman ensimmäinen laatuaan, ja sen avulla SSAB:n terästuotannon kuona saadaan 100-prosenttisesti hyötykäyttöön. Saint-Gobain ja SSAB ovat kehittäneet prosessia yhteistyössä viiden viime vuoden ajan.
“Tutustuessamme SSAB:n valmistusprosessiin huomasimme, että erikoisteräksen jalostuksen loppuvaihe muistuttaa erikoissementin valmistusta. Teräksen puhdistuksen sivuvirrasta saadaan kuonaa, jolla voimme korvata esimerkiksi Weberin kuivatuotteissa käytettävän erikoissementin”, kertoo Saint-Gobain Finlandin johtava tuotekehityksen päällikkö Gunnar Lauren.
Kuonanjalostuslaitos on resurssitehokas kiertotaloushanke, jonka avulla terästeollisuuden raaka-aineita voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Uudella laitoksella kuona lajitellaan, ja kuonasta erotellaan metallit, jotka päätyvät takaisin SSAB:n tuotantoon raaka-aineiksi. Näitä metalleja materiaalista on noin kaksi kolmasosaa. Lopusta tehdään vaihtoehtoisia sideaineita Saint-Gobainin käyttöön, joten kuona tulee käytettyä kokonaan, eikä prosessista synny lainkaan jätettä.
”Tämä hanke tukee tavoitettamme olla vastuullisen terästuotannon edelläkävijä. SSAB on tehnyt linjapäätöksen muuttaa kaikki tuotantolaitoksensa fossiilivapaaseen terästuotantoon. On jo tässä vaiheessa tärkeää varmistaa, että myös tulevaisuuden sivutuotteet hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti ja tämä hanke on yksi osa tätä kehitystyötä”, sanoo SSAB:n sivutuoteliiketoiminnasta vastaava johtaja Marko Mäkikyrö.
Raahen satama-alueelle valmistuva jalostuslaitos saa rahoitusta kestävän kasvun ohjelmasta
Projektissa Saint-Gobain investoi kuonanjalostuslaitokseen prosesseineen noin 12 miljoonaa euroa. Investointi tukee Saint-Gobainin tavoitetta saavuttaa nettonolla hiilidioksidipäästöt Suomessa 2035 ja globaalisti 2050. SSAB:n investointien arvo on noin 2 miljoonaa euroa. Saint-Gobainin ja SSAB:n yhteiselle projektille on myönnetty Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoitusta Suomen kestävän kasvun ohjelmasta noin 35 %.
“Prosessin avulla pystymme vähentämään yli 20 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Neitseellisen raaka-aineen käyttö pienenee, ja kotimaassa valmistettujen raaka-aineiden käyttö kasvaa”, kertoo Saint-Gobain Finlandin johtava tuotekehityksen päällikkö Gunnar Lauren.
Saint-Gobain jätti patenttihakemuksen kuonajauhetuotteen käyttöön sideaineena vuonna 2022.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne Kaisermarkkinointi- ja vastuullisuusjohtajaSaint-Gobain Finland Oy
Puh:+358 40 028 9933anne.kaiser@saint-gobain.comGunnar Laurenjohtava tuotekehityksen päällikköSaint-Gobain Finland Oy
Puh:+358 40 555 0108gunnar.lauren@saint-gobain.comMarko MäkikyröDirector, By-product sales & developmentSSAB Europe Oy
Puh:+358 40 503 8659marko.makikyro@ssab.comKuvat
TIETOA SAINT-GOBAINISTA
Saint-Gobain on kevyen ja kestävän rakentamisen maailmanlaajuinen johtaja, joka suunnittelee, valmistaa ja jakelee materiaaleja ja palveluja rakennus- ja teollisuusmarkkinoille. Sen integroituja ratkaisuja julkisten ja yksityisten rakennusten korjaukseen, kevytrakentamiseen sekä rakentamisen ja teollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen kehitetään jatkuvan innovaatioprosessin avulla, tarjoten kestävyyttä ja suorituskykyä. Konsernin toimintaa ohjaa sen tarkoitus: "MAKING THE WORLD A BETTER HOME".
47,9 miljardin euron liikevaihto vuonna 2023
168 000 työntekijää, toimintaa 75 maassa
Tavoitteena nettonolla hiilidioksidipäästöt vuoteen 2050 mennessä
Lisätietoja Saint-Gobainista löytyy osoitteesta www.saint-gobain.com ja seuraamalla meitä X:ssä @saintgobain
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Saint-Gobain Finland
ISOVER – kiertotalouden pioneeri matkalla kohti nettonollapäästöjä4.7.2024 14:12:11 EEST | Tiedote
Jo vuosikymmenten ajan Isover on ollut merkittävä osa suomalaista rakentamista ja teollisuutta – luoden innovaatioita, joilla kierrätyslasista valmistetaan energiatehokkaita eristeitä kaikkiin eristystarpeisiin. Neitseellisiä uusiutumattomia raaka-aineita säästäen ja hiilipäästöjä vähentäen.
Saint-Gobain Architecture Student -kilpailun 2024 voittajat28.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
224 yliopistoa 29 eri maasta osallistui 19. kerran järjestettyyn Saint-Gobainin arkkitehtiopiskelijoiden kilpailuun. Tänä vuonna kilpailu järjestettiin Suomessa ja kohteena oli Helsingin Viikissä sijaitseva alue, jonne opiskelijat ympäri maailmaa ideoivat ratkaisuja. Voittajat julkistettiin kesäkuussa Saint-Gobainin järjestämässä tapahtumassa Helsingissä.
Kutsu medialle: Tervetuloa Hyvinkään tehtaillemme kuulemaan Saint-Gobainin laitosinvestoinneista, uudesta liiketoiminnasta sekä tutustumaan upouuteen Chryso - tuotantolaitokseen ja ISOVERin lasivillatehtaaseen tiistaina 11.6. klo 14.0031.5.2024 08:10:00 EEST | Kutsu
Hyvinkään tehdasvierailu tarjoaa tuoreimmat tiedot siitä, kuinka yksi maailman merkittävimmistä rakennusmateriaalien valmistajista edistää paikallisesti Suomessa rakennetun ympäristön vähähiilistymistä kiertotaloutta unohtamatta. Ilmoittaudu tilaisuuteen 6.6. mennessä.
Kutsu mediatilaisuuteen 12.6: Saint-Gobainin Architecture Student Contest 2024 -kilpailun voittajien julkistus Ravintola Sipulissa27.5.2024 08:10:00 EEST | Kutsu
Saint-Gobain järjestää vuosittain Architecture Student Contest -kilpailun, jossa tuhannet alan opiskelijat ympäri maailman perehtyvät energiatehokkaaseen ja vastuulliseen rakentamiseen aidon arkkitehtonisen haasteen kautta.
Oulun yliopiston opiskelijoiden työ Urban Harvester edustaa Suomea Saint-Gobainin kansainvälisessä Architecture Student Contest -kilpailussa16.4.2024 09:20:14 EEST | Tiedote
Saint-Gobain järjestää vuosittain kansainvälisen arkkitehtiopiskelijoiden kilpailun, ja tänä keväänä voitosta kilpaillaan Helsingissä. Helsingin kansainväliseen finaaliin valitaan kustakin osallistujamaasta kansallisen vaiheen paras kilpailutyö. Suomea kansainvälisessä finaalissa edustaa Oulun yliopiston opiskelijoiden kilpailutyö Urban Harvester.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme