Kansainvälisten opiskelijoiden työllistymisessä yhä haasteita – Oulun yliopistossa on löydetty ratkaisuja: ”Työelämätaidot osaksi opetusta ja tiivis yhteistyö yrityksiin”
Oulun yliopiston koulutusvararehtori Mirja Illikainen kertoo, että opiskelijoiden työllistymisen eteen on tehty määrätietoisesti töitä muun muassa opiskelijoiden työelämävalmiuksia parantamalla.
Oulun yliopistosta valmistuvat kansainväliset opiskelijat työllistyvät tietyillä aloilla paremmin kuin vastaavat opiskelijat muualla Suomessa. Asia käy ilmi muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisemista tilastoista. (Linkki liitteenä). OKM:n tilastoa käytetään muun muassa yliopistojen tulosindikaattoripohjaisen rahoituksen perustana.
Oulun yliopiston koulutusvararehtori Mirja Illikainen kertoo, että opiskelijoiden työllistymisen parantamisen eteen on tehty määrätietoisesti töitä pitkään ja työtä on edelleen jatkettava.
”Kansainvälisten opiskelijoiden työllistymisessä on edelleen paljon tehtävää. He työllistyvät yhä huonommin kuin suomalaiset opiskelijat. Positiivista on, että meillä kehitys on ollut hyvää, mikä kertoo siitä, että olemme tehneet oikeita ja tarpeellisia toimia,” Illikainen sanoo.
”Verraten hyvä tilanne on Oulussa seurausta osittain siitä, että erityisesti alueen ICT-alan yritykset ovat valmiita palkkaamaan ulkomaalaisia osaajia.”
Lisäksi Oulun yliopistossa on tehty systemaattisesti työtä koulutuksen kehittämiseksi vastaamaan työelämän muuttuneita tarpeita kehittämällä työelämävalmiuksia.
”Haluamme varmistaa, että jokainen tutkinto-ohjelmamme antaa työelämässä tarvittavia, ajankohtaisia taitoja,” Illikainen sanoo.
Oulun yliopisto on muun muassa päivittänyt työelämässä tarvittavia, niin sanottuja geneerisiä taitoja osaksi opetusta. Geneerisiä taitoja ovat esimerkiksi: analyyttinen, kriittinen ja luova ajattelu, hyvinvointi ja itsensä kehittäminen, viestintä ja vuorovaikutus, kestävyys, vastuullisuus ja eettisyys, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus, monitieteisyys ja tieteidenvälisyys.
Yhteistyötä työelämään
Oulun yliopisto tekee tiivistä ja hyvää yhteistyötä työelämän toimijoiden kanssa. Illikaisen mukaan yhteistyö osaltaan auttaa työllistymistä.
”Pyrimme vahvistamaan yhteistyötä, jotta meiltä valmistuneet opiskelijat työllistyisivät yhä paremmin koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Samalla opiskelijat tuovat esimerkiksi yrityksiin ajankohtaista osaamista, jota työelämä kaipaa.”
Konkreettisena esimerkkinä onnistuneesta työelämäyhteistyötä Illikainen mainitsee biologian tutkinto-ohjelman uudistamisen yhteistyössä työelämän edustajien kanssa. Tutkinto-ohjelman sisältä nimettiin erityinen työryhmä yhteistyötä edistämään.
”Tutkinto-ohjelmassa on tehty systemaattista kehittämistä jo useiden vuosien ajan. Se näkyy esimerkiksi erinomaisissa Kandipalautteen laatupisteissä”, Illikainen iloitsee.
Lisätietoja:
Mirja Illikainen
Vararehtori, koulutus
Oulun yliopisto
mirja.illikainen@oulu.fi
puh. +358405885904
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena HirvonenViestinnän johtava asiantuntijaOulun yliopisto
Strateginen ja organisaatioviestintä, media- ja yhteiskuntasuhteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Suomalaisten erityinen metsäsuhde: Metsä koetaan jopa pyhäksi20.11.2024 06:57:00 EET | Tiedote
Suomalaisten metsäsuhde on syvälle juurtunut osa suomalaisuutta. Oulun yliopiston johtamassa tutkimuksessa selvitetään metsäsuhteemme kulttuurisia ja henkisiä ulottuvuuksia, jotka usein jäävät taloudellisten tavoitteiden varjoon.
Finländarnas särskilda relation till skogen: Skogen upplevs till och med som helig20.11.2024 06:56:00 EET | Tiedote
Finländarnas relation till skogen är en djupt inrotad del av den finländska identiteten. Ett forskningsprojekt lett av Uleåborgs universitet utreder de kulturella och andliga dimensionerna som ofta blir i skuggan av ekonomiska målsättningar.
Tutkijat onnistuivat kasvattamaan verisuonitettuja minielimiä biosirussa – uusia mahdollisuuksia sairauksien tutkimukseen14.11.2024 05:55:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt tekniikan, jolla saadaan kasvatettua toimiva verisuonisto organoideihin eli eräänlaisiin minikokoisiin elinmalleihin. Toimivan verisuoniston kehittäminen organoideihin on ollut tähän asti merkittävä haaste. Uutta kasvatusmenetelmää voidaan hyödyntää esimerkiksi lääketutkimuksissa.
”Tekoäly ei ole neutraali väline, joka vain auttaa arjessa" – tutkija Susanne Uusitalo peräänkuuluttaa eettisiä ja moraalisia normeja13.11.2024 08:32:00 EET | Tiedote
Tekoälyn käyttöönoton vauhti on huima. Etiikan tutkija Susanne Uusitalo Oulun yliopistosta korostaa yhteiskunnallista keskustelua tekoälyn roolista ja vaikutuksista – myös käsityksiimme ihmisyydestä.
Rakennusterveysseminaari 28.11. kuumien aiheiden äärellä: sisäilma ja onnistuneet korjaukset13.11.2024 06:38:00 EET | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan Rakennusterveysseminaaria torstaina 28.11.2024 klo 8.30–16.30 Oulun yliopistolla ja haastattelemaan asiantuntijoita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme