Väitös: Luokan ulkopuolella tapahtuva kielenoppiminen osaksi myös vieraan kielen opetusta ja arviointia
FM Elisa Räsäsen väitöstutkimus osoittaa, että kielenoppijoilla on monia mahdollisuuksia käyttää opiskelemaansa kieltä luokan ulkopuolella myös vieraan kielen oppimisen kontekstissa. Oppitunneilla voidaan tukea tätä luokan ulkopuolella tapahtuvaa oppimista tarjoamalla välineitä teknologiavälitteisen ympäristön hyödyntämiseen ja kielenkäytön reflektoimiseen.

Globalisaatio, ihmisten liikkuvuus ja teknologian käyttö ovat tiivis osa nykypäivän kielenoppijan arkea. Jyväskylän yliopiston Soveltavan kielentutkimuksen keskuksen väitöskirjatutkija Elisa Räsäsen tutkimus tarkastelee sitä, miten kielenopetuksessa voidaan tukea oppijoiden luokan ulkopuolella tapahtuvaa oppimista.
Räsänen toteutti tutkimuksensa yhdysvaltalaisessa yliopistossa, jossa opiskellaan suomea. Hän ohjeisti oppijoita käyttämään suomea haluamissaan tilanteissa luokan ulkopuolella ja kirjoittamaan oppimisestaan portfoliotehtävässä, josta kerättiin tutkimuksen aineisto.
– Opettaessani pohdin sitä, millainen opetus hyödyttäisi opiskelijoitani eniten. Totesin, että ennen kuin voin kunnolla kehittää opetuskäytänteitä, minun on selvitettävä, mitä oppijat kielellä tekevät, Räsänen kertoo.
Teknologia tuo mahdollisuuksia kielen oppimiseen kohdekulttuurin ulkopuolella
Tutkimus osoittaa, että kielenoppijoilla – myös niillä, jotka opiskelevat kieltä kohdekulttuurin ulkopuolella – on useita kielenkäyttömahdollisuuksia. Monet näistä ovat teknologiavälitteisiä. Tutkimus myös haastaa käsitystä vieraan kielen oppimisesta, koska teknologiavälitteisissä ympäristöissä, kuten sosiaalisessa mediassa, seikkaillessaan oppijat voivat päästä toisen kielen oppimisympäristöihin asuinpaikastaan riippumatta.
– Oppijat esimerkiksi keskustelivat puhelimen virtuaaliavustajan kanssa, chattasivat tai katsoivat sarjoja suomeksi, Räsänen kertoo.
Tutkimuksen osallistujat hakeutuivat rohkeasti tilaisuuksiin harjoitella suomen käyttöä vapaa-ajallaan. Heidän aiemmat kokemuksensa kielenoppimisesta ja kiinnostuksensa ohjasivat sitä, millaisiin kielenkäyttötilanteisiin he tarttuivat. Oppijat esiintyivät myös kieliasiantuntijoina ympäröivässä yhteisössään eli kertoivat suomen kielestä tuttavilleen.
Uusia keinoja kielenopetuksen kehittämiseen
Tutkimustulokset antavat näkökulmia kielenopetuksen kehittämiseen. Oppijoita voidaan tukea opetuksella, joka rohkaisee heitä käyttämään kieltä vapaa-ajallaan. Tukea voidaan antaa myös kannustamalla oppijoita tunnistamaan ja lähestymään tuttuja tiloja, kuten sosiaalisen median alustoja, kielenoppimisen tiloina.
– Myös kurssiarvioinnilla on tärkeä rooli: valmius käyttää kieltä luokan ulkopuolella pitäisikin huomioida kielikurssien arvioinnissa, Räsänen toteaa.
FM Elisa Räsäsen soveltavan kielentutkimuksen oppiaineen To the wild and back: Supporting language learners’ agency beyond the classroom tarkastustilaisuus pidetään lauantaina 30.11.2024 klo 12.00 Agoran Auditorio 3:ssa. Vastaväittäjänä toimii professori Lari Kotilainen (Helsingin yliopisto) ja kustoksena dosentti Mia Halonen (Jyväskylän yliopisto). Tilaisuuden kieli on suomi.
Väitöskirja on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/98564
Taustatietoa:
Elisa Räsänen työskentelee suomen kielen ja kirjoitusviestinnän lehtorina Aalto-yliopiston Kielikeskuksessa. Räsäsen tutkimusta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Jyväskylän yliopiston Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta ja Soveltavan kielentutkimuksen keskus, Finlandia Foundation National ja Kulturfonden.
Yhteydenotot sähköpostitse: elisa.k.rasanen(at)jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reetta KalliolaViestinnän asiantuntija, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504335652reetta.j.kalliola@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Muuttolintujen kevät innoittaa luonnonystäviä 8.4. – mukana tapahtumassa myös Mikko ”Peltsi” Peltola2.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtuma ti 8.4.2025 klo 12–19, yliopiston kirjasto Lähde
Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen1.4.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme