Närpiön Vihanneksella iso rooli kotouttamistyössä
Närpiön Vihanneksen maahanmuuttajataustaiset työntekijät viihtyvät työssään. Samalla he oppivat toisen kotimaisen, joka edesauttaa kotoutumisessa ja sitoutumisessa uuteen kotimaahan.
Närpiön Vihanneksen ja sen viljelijöiden työntekijöissä on paljon maahanmuuttajataustaisia henkilöitä. Kotikielenä heillä saattaa olla vaikka vietnam tai ukraina. He tekevät pitkiä työuria, vaikka mediassa on raportoitu joistakin epäkohdista yksittäisillä toimijoilla kasvihuonealalla.
”Me emme hyväksy minkään tyyppistä ihmisten hyväksikäyttöä. Meillä ei työoloihin tai palkkaukseen liittyviä epäkohtia ole. Sitä meillä ovat varmistamassa esimiehet, työnjohtajat, kollegat, viranomaiset ja sertifioinnit auditointeineen. Meillä ollaan töissä pitkään, monella on yli 10 vuoden työuria”, Närpiön Vihanneksen myynti- ja markkinointijohtaja Jonas Lundström kertoo.
”Närpiön Vihanneksen osuuskunnan kaikki viljelijät kuuluvat GLOBALG.A.P. -tuoteturvallisuussertifikaatin piiriin. Kansainvälinen sertifikaatti edellyttää, että vihannesviljelmillä noudatetaan yleisesti sovittuja hyviä maatalouskäytäntöjä. Närpiön Vihannes on sitoutunut sen lisäosaan nimeltä GRASP. Se kohdistaa huomion työntekijöiden terveyteen, turvallisuuteen, hyvinvointiin, työoloihin ja työntekijän oikeuksiin ja edellyttää yritykseltä toimenpiteitä niiden toteutumiseksi”, kertoo Närpiön Vihanneksella GLOBALG.A.P.- ja GRASP- asiantuntijana toimiva Theresa Stenfors.
”Joka vuosi kaikki viljelijät tarkastetaan sisäisin auditoinnein. Lisäksi viljelijöistä 20 % satunnaistarkastetaan vuosittain. Tarkastukset tekee ulkopuolinen auditoija. On noudatettava sertifikaatin edellyttämiä vaatimuksia sekä tietenkin toimia Suomen työlainsäädännön mukaan”, lisää Theresa.
GRASP koskee kaikkia Närpiön Vihanneksen viljelijöiden noin 370 työntekijää ja noin 100 pakkaamotyöntekijää.
Närpiön Vihanneksen viljelypäällikkö Mikael Dahlqvist on joka päivä käytännön tekemisissä kasvihuoneella työskentelevien kanssa.
Hän kertoo ”Monikielisyys on merkittävä vahvuus työyhteisössämme. Ruotsi toimii yhtenä keskeisenä työkielenä, ja sen oppiminen tapahtuu työn ohessa luontevasti. Hyvä kielitaito avaa ovia monenlaisiin tehtäviin ruokaketjun eri vaiheissa, esimerkiksi logistiikassa ja kuljetuksissa. Lisäksi kielitaidon vahvistuminen antaa valmiuksia siirtyä myös muille aloille, kuten esimerkiksi hoivatyöhön. Työyhteisössämme tuetaan jokaisen ammatillista kasvua ja kehittymistä, mikä luo pohjan pitkän aikavälin menestykselle.”
GLOBALG.A.P.:n ja GRASP:n lisäksi Närpiön Vihanneksen pakkaamolla on ympäristösertifikaatti ISO 14001 ja elintarviketurvallisuusstandardi ISO 22000.
Osuuskunta Närpiön Vihannes perustettiin vuonna 1957 markkinoimaan ja myymään alueen kasvihuoneviljelijöiden tuotantoa. Meille vihannekset ja niiden tarjoamat makuelämykset ovat aina olleet keskeinen osa elämää ja kulttuuriamme. Viljelijämme ovat alansa huippuosaajia, ja viljelytaito sekä rakkaus kotimaisia vihanneksia kohtaan ovat siirtyneet – ja siirtyvät edelleen – sukupolvelta toiselle. Vihannes on Närpes.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa ja kysymyksiin vastaa:
Theresa StenforsViljely- ja laatuneuvoja
Puh:040 5481 501theresa.stenfors@narpesgronsaker.fiJonas LundströmMyynti- ja markkinointijohtaja
Puh:020 1160602Puh:044 7812421jonas.lundstrom@narpesgronsaker.fiwww.narpesgronsaker.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Osuuskunta Närpiön Vihannes | Andelslaget Närpes Grönsaker
Den senaste avfuktningstekniken sparar energi i växthusodlingen21.11.2024 09:54:59 EET | Pressmeddelande
Avancerad avfuktningsteknik är en kostsam investering, men investeringen kan minska värmeenergianvändningen med upp till hälften.
Uusin kosteudenpoistotekniikka säästää energiaa kasvihuonetuotannossa21.11.2024 09:54:59 EET | Tiedote
Kehittynyt kosteudenpoistoteknologia on kallis investointi, mutta mahdollistaa lämpöenergian säästön jopa puolella.
Närpes Grönsakers överskottstomater får nytt liv i Södra Karelen.18.6.2024 07:10:00 EEST | Pressmeddelande
Det Villmanstrandbaserade varumärket Jävla Sås Bolag räddar Andelslaget Närpes Grönsakers överskottstomater från att gå till spillo genom att använda dem i sina tomatsåser.
Närpiöläisten hävikkitomaatit saavat uuden elämän Etelä-Karjalassa.18.6.2024 07:10:00 EEST | Tiedote
Lappeenrantalainen Jävla Sås Bolag pelastaa Osuuskunta Närpiön Vihanneksen tomaatteja hävikiltä tekemällä niistä tomaattikastikkeita.
Andelslaget Närpes Grönsaker och Comsel System ingår ramavtal gällande heltäckande enegieffektiviseringslösningar och -tjänster.7.6.2024 08:57:03 EEST | Pressmeddelande
Avtalet gör det möjligt för våra samtliga 35 växthusodlare som är medlemmar i Andelslaget Närpes Grönsaker att optimera sin egen energiförbrukning utifrån sina specifika förutsättningar, behov och krav.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme