Työterveyslaitos

AI:s roll i den gröna omställningen: lösning eller del av problemet?

Dela

Även om det råder en AI-boom på arbetsplatserna har möjligheterna med artificiell intelligens varit mindre framträdande i klimat- och miljöfrågor. Användningen av artificiell intelligens är också en dubbel utmaning, särskilt på grund av dess egna miljökonsekvenser. Arbetshälsoinstitutets utredning granskar den artificiella intelligensens roll som förändringskraft i både arbetslivet och den gröna omställningen.

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 27.11.2024

Under de senaste åren har användningen av generativ artificiell intelligens blivit allt vanligare både i arbetslivet och på andra områden i livet. Utvecklingen av mer allmänt användbar artificiell intelligens som genererar text, bild och ljud har bland annat erbjudit nya sätt att hantera data, underlätta kreativt arbete och betjäna kunder. Många organisationer är fortfarande i experimentfasen, medan andra redan har integrerat artificiell intelligens som en fast del av sin verksamhet. 

Utvecklingen har också väckt frågor om arbetets betydelse och etik.

– Vid införandet av artificiell intelligens uppstår särskilt oro för ansvarsfördelningen mellan människan och artificiell intelligens, dvs. i vilken utsträckning artificiell intelligens har makt att fatta beslut och hur människans eget omdöme beaktas. Artificiell intelligens kan också ha en betydande inverkan på arbetets innehåll och därmed dess meningsfullhet, säger forskare Jere Immonen vid Arbetshälsoinstitutet. 

– Det är också värt att notera att utbildning i stora språkmodeller ofta har genomförts i länder i den globala södern med låga löner och tveksamma arbetsförhållanden, fortsätter Immonen. 

Enligt utredningen kommer generativ artificiell intelligens att mest påverka expertarbetet. Det kan ersätta rutinuppgifter som ingår i expertarbetet, men också komplettera och utveckla arbetet och skapa nya yrken och kompetenskrav.

– Tills vidare verkar det som att den förändring av expertarbetet som skapas av generativ artificiell intelligens i större utsträckning formar arbetets karaktär och innehåll än helt ersätter det, säger Immonen. 

Den artificiella intelligensens potential har inte utnyttjats tillräckligt i klimat- och miljöfrågor

Den artificiella intelligensens förmåga att analysera stora mängder data och identifiera nya lösningsmodeller öppnar också möjligheter att främja den gröna omställningen i arbetsorganisationer. Trots detta har dess potential att lösa miljöfrågor i stort sett inte alls utnyttjats. 

Den gröna omställningen innebär en övergång till en ekologiskt hållbar ekonomi som inte bygger på överkonsumtion av naturresurser och fossila bränslen. När man strävar efter att främja den gröna omställningen med hjälp av digitala innovationer, såsom artificiell intelligens, kan man tala om en digital grön omställning.

Artificiell intelligens och AI-baserad teknik erbjuder möjligheter att främja energieffektivitet, förnybar produktion och cirkulär ekonomi samt minska utsläppen inom till exempel energiproduktion, industri och jordbruk.

Organisationer kan optimera den ekologiska hållbarheten i arbetsprocesser, simulera verksamhetens miljökonsekvenser, övervaka lokalernas energieffektivitet och resurseffektivitet samt förutse efterfrågan på produkter och tjänster.  

– För generativ artificiell intelligens identifieras dock fortfarande relativt få användningssätt som främjar den gröna omställningen. Den kanske mest konkreta av dem är den påverkan som styr människans verksamhet. Artificiell intelligens kan producera information för användarna som styr deras verksamhet i en mer ekologiskt hållbar riktning. Till exempel inom finansbranschen kan generativ artificiell intelligens hjälpa till att styra investeringar till objekt som främjar den gröna omställningen, berättar Immonen. 

– Risken är att användningen av artificiell intelligens ökar avsevärt i andra syften än för att främja klimat- och miljöhållbarhet, fortsätter Immonen. 

Faktorer som begränsar användningen av artificiell intelligens i främjandet av den gröna omställningen, är till exempel tillgång till data, dess användbarhet, teknisk kapacitet och förtroende för artificiell intelligens och dess resultat. En verksam faktor är i vilken utsträckning attityder, motivation och organisationskultur styr verksamhet som främjar ekologisk hållbarhet.

Att främja den digitala gröna omställningen i arbetslivet förutsätter också att olika kompetenser utnyttjas. Kompetens kan vara både AI-kompetens, hållbarhetskompetens, AI-läskunnighet och yrkeskompetens. 

Den artificiella intelligensens egen energiförbrukning och råvarubehov utmanar användningen av den på ett ekologiskt hållbart sätt

Att använda artificiell intelligens som stöd för den gröna omställningen är en tveeggad utmaning.  

– Även om målet är att främja ekologisk hållbarhet har användningen av artificiell intelligens också negativa miljökonsekvenser. Artificiell intelligens kan användas utan ekologiska mål, vilket kan leda till oavsiktliga miljöskador. Särskilt kraven på AI-system för lagring och behandling av data ökar energiförbrukningen, säger Immonen. 

Förutom energiförbrukningen är kylningen av processorerna och det vatten som krävs en viktig miljöutmaning. Andra utmaningar som ska lösas är material som teknikerna kräver och energiavfall som produceras av AI-servrar. 

Framtidsutsikter för den artificiella intelligensens roll i den gröna omställningen

Artificiell intelligens har getts stor betydelse i den digitala gröna omställningen, men det finns ännu begränsat med konkret information om hur den lyckas med att främja grönare miljöer. Som en enskild innovation kan artificiell intelligens ha en begränsad inverkan på klimat- och miljöutmaningar, men som en del av en större systemisk förändring kan dess inverkan vara mer betydande. 

– Det kommer att behövas mer forskning om den artificiella intelligensens ekologiska, sociala och arbetslivskonsekvenser, och vi startar för närvarande enkäter om den digitala gröna omställningen för både arbetstagare och arbetsgivare. Vi tror att dessa enkäter kommer att ge intressant information om organisationers klimatåtgärder och kopplingarna till den digitala och gröna omställningen, konstaterar Immonen. 

Ytterligare information 

Läs mer

 Se också

Nyckelord

Kontakter

Länkar

MÅ BRA AV JOBBET

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

Andra språk

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

Työsuojelupäivillä 14.–15.1.2025 otetaan lähtölaukaus turvallisempaan digityöhön19.11.2024 12:38:20 EET | Kutsu

Työsuojelupäivillä syvennytään siihen, miten teknologisilla ratkaisuilla voidaan parantaa työterveyttä ja työturvallisuutta. Tampere-talossa kuullaan tammikuussa ajankohtaisia puheenvuoroja ja käytännönläheisiä esimerkkejä työpaikoilta sekä käydään yhteistä keskustelua. Työterveyslaitos kutsuu työsuojelun parissa työskentelevät ja teemoista kiinnostuneet päivittämään tietonsa ajankohtaisaiheista.

Työpuntari-rekommendationer: Inom social- och hälsovårdsbranschen måste arbetstagarna själva involveras starkt i utvecklingsarbetet14.11.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande

I välfärdsområdena behövs ett flertal åtgärder för att förbättra social- och hälsovårdssektorns dragkraft och hållkraft. Arbetshälsoinstitutets Työpuntari har publicerat rekommendationer i tre punkter för välfärdsområden. I rekommendationerna betonas behovet av att förnya metoderna för utveckling av arbetet och att i större utsträckning koncentrera utvecklingsarbetet till arbetsenheterna.

Työpuntari recommendations: Employees in the social welfare and health care sector must be closely involved in development work14.11.2024 08:30:00 EET | Press release

Tähän Numerous measures are needed in the wellbeing services counties to improve the attractiveness and retention of the social welfare and health care sector. Three recommendations for wellbeing services counties were published in the Finnish Institute of Occupational Health’s Työpuntari. The recommendations highlight the need to reform work development and to focus development more on work units.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye