Lähtikö Suomi ravitsemussuosituksissa omille teilleen pohjoismaisesta linjasta?
Uudet kansalliset ravitsemussuositukset näyttävät suuntaa kansalaisille, ruokapalveluille ja elintarviketeollisuudelle. Ravitsemussuositusten tärkein tavoite on edistää väestön terveyttä ravitsemuksen avulla. On kuitenkin huomioitava myös kotimaisen elintarviketuotannon merkitys yhteiskunnalle. Ilman huoltovarmuutta ja ruokaturvaa ei ole hyvää ravitsemustakaan.
Suomessa näyttää valitun toisenlainen linja kansallisten ravitsemussuositusten uudistamiseen kuin Ruotsissa ja Norjassa. Uusissa suosituksissa arvioidaan ensi kertaa ruuan ympäristövaikutuksia, mutta laajemmin taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmia ei tarkastella.
– On pettymys, että meillä ei ole arvioitu sitä, miten suositukset vaikuttavat kotimaisen alkutuotannon ja teollisuuden toimintaedellytyksiin, johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta harmittelee.
Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa. Toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, meidän suosituksissamme ei ole juuri arvioitu suomalaisen ruokaketjun kykyä tuottaa suositusten mukaista ruokaa eikä kehotettu valitsemaan kestävästi tuotettua kotimaista ruokaa.
– Ravitsemussuositusten lisäksi taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys pitää huomioida julkisia hankintoja tehdessä, Tanhuanpää huomauttaa.
Ravitsemussuositukset ovat tärkeitä suomalaisten terveyden kannalta, mutta sen rinnalla pitää ottaa huomioon huoltovarmuus ja ruokaturva.
– Vuoropuhelun lisäämiseksi ruokaa jalostavien yritysten edustajien pitäisi olla mukana suosituksia valmistelevassa ravitsemusneuvottelukunnassa, Tanhuanpää vaatii.
Varmistamalla, että Suomessa riittää ja on saatavilla monipuolista ruokaa kaikissa olosuhteissa, voidaan taata, että jokainen saa tarvitsemansa ravinnon. Se luo vakautta ja turvaa yhteiskuntaan ja auttaa selviytymään mahdollisista kriisitilanteista.
– Kestävä ja huoltovarmuuden takaava ruokajärjestelmä ottaa huomioon paikalliset olot. Ympäristövaikutusten näkökulmasta merkitystä on sillä, missä ja miten elintarvikkeet ja niiden raaka-aineet tuotetaan. Suomalaisessa ruuantuotannossa eläin- ja kasviperäinen tuotanto ovat monilta osin riippuvaisia toisistaan, Tanhuanpää muistuttaa.
Ruokaan liittyy laaja-alaisia tutkimustarpeita
Vastatakseen ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin ja kuluttajien muuttuviin tarpeisiin elintarviketeollisuuden yritykset osallistuvat jatkuvasti tieteellisiin hankkeisiin ja tekevät työtä esimerkiksi tuotteiden elinkaaren aikaisten ympäristövaikutusten vähentämiseksi.
Luotettava, kattava ja ajantasainen tieto väestön ravitsemuksesta on välttämätöntä sekä poliittisten päätösten, ravitsemustutkimuksen että elintarviketeollisuuden tuotekehityksen kannalta.
– Rahoituksen löytäminen uuden FinRavinto-tutkimuksen tekemiseen on erittäin tärkeää, sillä edellinen tutkimus on lähes kahdeksan vuoden takaa.
Iloa ja hyvinvointia ruuasta!
Ruokavalio on tärkeä, joskaan ei ainoa osa terveellistä elämäntapaa. Yksittäiset ruoka-aineet eivät edistä tai heikennä terveyttä, vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Kun ravitsemussuosituksista viestitään, ilo ja nautinto pitää nostaa keskiöön, ettei suosituksia ymmärretä vain rajoituksiksi.
– Ei syödä vain nälkäämme, vaan opetellaan syömään myös iloksemme, Tanhuanpää kehottaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marleena TanhuanpääJohtajaETL
Elintarvikelainsäädäntö, ravitsemus, t&k, Elintarvikepäivä, Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Atrian toimitusjohtaja Kai Gyllström ETL:n hallituksen puheenjohtajaksi26.11.2024 16:05:17 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on valinnut tänään syyskokouksessaan hallituksen vuodelle 2025.
Muistutuskutsu medialle: Miten elintarviketeollisuuden investoinnit rullaamaan – elintarvikealan talouskatsaus ja investoinnit25.11.2024 10:52:36 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotanto laski vuosina 2022–2023 ja elintarvikkeiden tuonti on noussut ennätystasolle. Keväällä odotettiin kotimaisen tuotannon elpymisen alkaneen. Millainen on tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2025?
Muistutuskutsu medialle: Miten elintarviketeollisuuden investoinnit rullaamaan – elintarvikealan talouskatsaus ja investoinnit19.11.2024 11:57:50 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotanto laski vuosina 2022–2023 ja elintarvikkeiden tuonti on noussut ennätystasolle. Keväällä odotettiin kotimaisen tuotannon elpymisen alkaneen. Millainen on tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2025?
Parlamentti unohti paremman sääntelyn – metsäkatoasetukseen muutoksia kalkkiviivoilla?14.11.2024 13:55:11 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pettyi Euroopan parlamentin päätökseen esittää muutoksia jo hyväksytyn metsäkatoasetuksen sisältöön vain puolitoista kuukautta ennen lain soveltamisen alkamista. Päätös lisää epävarmuutta yrityksissä ja vaarantaa asetuksen toimeenpanoon esitetyn 12 kuukauden lisäajan.
Yrityskysely: Ruoka-alan digitalisaatio ja datatalous selvässä kasvussa14.11.2024 10:10:00 EET | Tiedote
Ruoka-ala uudistuu datalla, mutta työ on vielä kesken, ilmenee Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta kyselystä. Koko ruokaketjun tuottavuus paranee, kun dataa jaetaan ja hyödynnetään tehokkaasti. Digitalisaatiolla ja datataloudella voidaan tukea myös elintarvikeyritysten kansainvälistymistä ja kilpailukykyä. Datatalous vaatii luottamusta osapuolten kesken sekä yhteisiä sääntöjä tiedon saumattomaan jakamiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme