Oulun yliopisto

Positiivinen antigeenitesti antaa luotettavaa tietoa vakavan ylähengitystieinfektion aiheuttajasta

Jaa

Oulun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa vertailtiin ylähengitystieinfektioiden diagnostiikassa käytettyjä menetelmiä. Tutkimuksen mukaan positiivinen antigeenitesti antaa luotettavaa tietoa vakavan ylähengitystieinfektion aiheuttajasta, mutta negatiivisen tuloksen kohdalla kannattaa lisäksi turvautua herkempään PCR-testiin. 

Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen Kuva vapaasti käytettävissä lähde mainiten, kun uutisoi tiedotteesta.

Ylähengitystieinfektiot, kuten flunssa ja influenssa, ovat hyvin yleisiä ja leviävät helposti esimerkiksi yskiessä tai aivastaessa. Näiden infektioiden aiheuttajina ovat useimmiten virukset, jotka tulehduttavat hengitysteiden limakalvot aiheuttaen oireita, kuten nuhaa, kurkkukipua ja yskää.  

Ylähengitystieinfektioiden nopea ja luotettava diagnosointi on tärkeää ajoissa aloitetun ja oikean hoidon varmistamiseksi sekä tartuntojen hillitsemiseksi. Samalla vältetään turhat antibioottikuurit, jotka eivät tehoa viruksiin ja voivat lisätä antibioottiresistenssiä.  

Kliinisissä laboratorioissa ylähengitystieinfektioiden diagnostiikka on kuitenkin haastavaa. Hoitava lääkäri tarvitsee laboratoriovastauksen nopeasti, ja menetelmän tulee olla herkkä, tarkka ja kustannustehokas. Virusinfektioiden diagnostiikassa perinteinen virusviljely on hyvä mutta hidas, vaativa ja kallis menetelmä, minkä vuoksi nykyään suositaan viruksen perimäainesta eli nukleiinihappoja tunnistavaa PCR-testiä tai viruksen proteiinin osia tunnistavaa antigeenitestiä. 

Oulun yliopiston, Lapin hyvinvointialueen ja NordLabin tutkijat vertailivat ylähengitystieinfektioiden diagnostiikassa käytettävää kahta antigeenitestiä PCR-menetelmään. Sekä antigeeni- että PCR-testit tunnistavat neljä merkittävää ylähengitystieinfektioita aiheuttavaa virusta: influenssa-A, influenssa-B, RS-virus ja SARS-CoV-2. Tutkimus toteutettiin Lapin keskussairaalan ja Länsi-Pohjan aluesairaalan päivystyspoliklinikoilla vuosina 2023–2024. 

Tutkimus vahvisti, että PCR-menetelmä oli selkeästi antigeenitestiä herkempi. Antigeenitesti taas osoittautui varsin tarkaksi, ja positiivinen tulos auttoi infektion aiheuttajan tunnistamisessa. Tutkimuksen mukaan PCR-menetelmän herkkyys voi olla käytännössä myös haitallista, sillä menetelmä voi antaa positiivisen tuloksen myös jonkun aiemmin sairastetun infektion jäljiltä, mikä voi aiheuttaa tulosten tulkintaongelmia.  

”Tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että voimakkaasti ylähengitystieinfektio-oireisen potilaan antigeenitestin jäädessä negatiiviseksi, on syytä turvautua PCR-tutkimukseen. Sen sijaan, jos antigeenitesti on positiivinen, tulokseen voi melko varmasti luottaa. Tällä on merkitystä erityisesti päivystyspisteiden kuormitushuipuissa”, tutkimusta johtanut Oulun yliopiston kliinisen mikrobiologian professori ja NordLabin kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Ilkka Junttila tiivistää.  

Tutkimus julkaistiin Microbiology Spectrum -lehdessä 26.11.2024: Savolainen LE, Peltola J, Hilla R, Åman T, Broas M, Junttila IS. 0. Clinical performance of two commercially available rapid antigen tests for influenza, RSV, and SARS-CoV-2 diagnostics. Microbiol Spectr 0:e01630-24. https://doi.org/10.1128/spectrum.01630-24

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori, ylilääkäri Ilkka Junttila, Oulun yliopisto ja NordLab hyvinvointiyhtymä, 040 632 7702, ilkka.junttila@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Kuva vapaasti käytettävissä lähde mainiten, kun uutisoi tiedotteesta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Suomen kielen opiskelu auttaa muualta muuttaneita integroitumaan yhteisöön – Anne Koskela palkittiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä22.11.2024 09:55:00 EET | Tiedote

Oulun yliopiston vuoden 2024 tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto myönnettiin lehtori Anne Koskelalle suomi toisena kielenä -opintojen kehittämisestä Oulun yliopistossa ja kansallisesti. Opintojen tavoitteena on paitsi opettaa suomen kieltä ja kulttuuria myös helpottaa osallistujien integroitumista Suomeen, Ouluun ja yliopistoyhteisöön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye