Ekonomisti: Suomessa tarvitaan päätöksiä ostovoiman tukemiseksi
Heikosta työvoiman kysynnästä huolimatta työllisyysaste on säilynyt hyvällä tasolla. Lokakuussa 20–64-vuotiaiden työllisyysaste oli 76,1 prosenttia.

Insinööriliiton ekonomisti Paavo Hurrin mukaan heikko taloussuhdanne näkyy työmarkkinalukujen kehityksessä. Työllisyyden laskusta huolimatta työllisyysaste on historiallisesti mitattuna hyvällä tasolla. Tilastokeskuksen mukaan 20–64-vuotiaiden työllisyysaste oli lokakuussa 76,1 prosenttia. Laskua vuodentakaisesta on tapahtunut 1,2 prosenttiyksikköä. Saman ikäluokan työllisyyden trendiluku oli 76,3 prosenttia.
Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan työttömiä työnhakijoita oli lokakuussa noin 285 000. Määrä on kasvanut vuodentakaisesta lähes 30 000 työnhakijalla.
– Heikko suhdanne näkyy työmarkkinalukujen kehityksessä. Työttömien työnhakijoiden määrä on edelleen vuodentakaista korkeammalla tasolla. Suhdanne on kuitenkin kehittymässä parempaan suuntaan, ja Suomen talous on kasvanut jo kuluvan vuoden aikana. Talouden kasvu välittyy myös työmarkkinoille, mutta viiveellä, Hurri sanoo.
Heikon taloussuhdanteen vuoksi työvoiman kysyntä on heikentynyt merkittävästi. Avoimien työpaikkojen määrä on laskenut kuluvan vuoden aikana alkuvuoden huipusta. Lokakuussa avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin hieman yli 27 000, mikä on noin 26 700 vähemmän kuin vuosi sitten. Työpaikkojen määrä on pysynyt lähes samalla tasolla kesästä lähtien. Tammikuussa avoimia työpaikkoja oli vielä lähes 90 000.
– Työvoiman heikko kysyntä näkyy työmarkkinoilla edelleen avoimien työpaikkojen vähentymisenä. Kysyntä kuitenkin elpyy suhdanteen parantuessa. Työllisyyden ennustetaan kasvavan jo ensi vuoden aikana, Hurri sanoo.
Insinöörien työttömyys vastaa yleistä työmarkkinakehitystä. Työttömien ja lomautettujen insinöörien määrä on kasvanut vuoden takaisesta. Työttömien määrä on säilynyt samalla tasolla kesän jälkeen, mutta lomautettujen määrä on kohonnut.
– Vaikka talouden näkymät ovat kehittyneet parempaan suuntaan, tarvitaan edelleen toimia kasvun ja työllisyyden vauhdittamiseksi. Suomessa ei ole tehty tarpeeksi kuluttajien luottamusta ja ostovoimaa tukevia päätöksiä. Tämä on näkynyt esimerkiksi yksityisen kulutuksen vähentymisenä ja välittynyt myös työmarkkinalukuihin. Kuluttajien luottamus omaan talouteen ja odotukset työttömyystilanteen suhteen ovat heikolla tasolla, mikä viestii palkansaajien heikosta tilanteesta, Hurri sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
ekonomisti Paavo Hurri, 050 470 0979
Linkit
Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Kuluttajat ovat tarpeettoman pessimistisiä taloustilanteeseen nähden27.3.2025 09:11:25 EET | Tiedote
Viime kuukausien talousennusteet ovat ennustaneet parempia aikoja, mutta kuluttajien luottamus laahaa perässä.
KUTSU: Miksi työ kuormittaa mieltä?13.3.2025 08:03:40 EET | Kutsu
Järjestäjät: Insinööriliitto ja MIELI ry Aika: 27.3.2025 klo 11:00-11:45 Paikka: Pikkuparlamentti, Kansalaisinfo Kahvitarjoilu ennen tilaisuutta Mielenterveyden häiriöt olivat yleisen syy sairauspäivärahalle viime vuonna. Mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa sai yli 100 000 henkilöä vuonna 2024 (Kela). Mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet muodostavat jo yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä (Eläketurvakeskus). Erityisesti alle 45-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeistä valtaosa johtuu mielenterveyden ongelmista. Miksi työ kuormittaa mieltä? Onko asialle tehtävissä mitään? Ohjelma Tilaisuuden avaus, edunvalvontajohtaja Petteri Oksa, Insinööriliitto Miksi työ kuormittaa mieltä? Johtaja Timo Lehtinen, MIELI ry Ratkaiseeko politiikka mielenterveyskriisin? Millä politiikkatoimilla tuetaan työelämän mielenterveyttä? Puheenvuorot kansanedustajat Saara-Sofia Siren (kok.) ja Pinja Perholehto (sd.)
Tullit uhkaavat teollisuuden lupaavaa kasvua10.3.2025 09:03:50 EET | Tiedote
Teollisuuden tilaukset ja tuotanto kasvoivat tammikuussa vuoden takaisesta. Talouden kasvua uhkaa kuitenkin suurvaltojen välinen kauppasota.
Pysyvän oleskeluluvan saamista pitää helpottaa7.3.2025 13:06:45 EET | Tiedote
Insinööriliitto (IL) ja Tekniikan Akateemiset (TEK) vastustavat hallituksen esittämiä tiukennuksia pysyvän oleskeluluvan saamiseen. Pysyvä oleskelulupa vahvistaa ihmisen sitoutumista Suomeen ja mahdollistaa suuremman riskinottokyvyn. Kansainvälisten osaajien lupaehtoja tulee helpottaa merkittävästi tiukennuksien sijasta. Tämä parantaisi Suomen kilpailukykyä ja vetovoimaa kansainvälisten osaajien houkuttelussa.
Työllisyydessä ei näy piristymistä, vaikka kasvu on alkanut25.2.2025 08:57:15 EET | Tiedote
Yleisen taloussuhdanteen paranemisesta on selviä merkkejä, mutta työnantajat aikailevat vielä työntekijöiden palkkaamisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme