Insinööriliitto IL ry

Suomi tarvitsee osaamista kansainvälisessä kanssakäymisessä

Jaa

Kansainvälisyysosaaminen on Suomessa ja maailmalla noussut entistä tärkeämmäksi tekijäksi kilpailukyvyn ja taloudellisen kasvun kannalta. Nykytilanne herättää huolta, sillä kansainvälisyysosaamisen kehittymisessä on isoja haasteita, joita koko yhteiskunta ei ota riittävän vakavasti.

Insinööriliiton erityisasiantuntija Miihkali Härkönen
Insinööriliiton erityisasiantuntija Miihkali Härkönen Insinööriliitto

– Kansainvälinen kauppa ja vienti on pienenä maalle Suomelle elinehto, eikä meillä ole varaa ensin kouluttaa täällä osaajia, jotka sitten pakotetaan muualle töihin, sanoo Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo.

Ulkomaisten opiskelijoiden määrä on Suomessa kasvanut, mutta heillä on edelleen suuria vaikeuksia työllistyä. Ongelma ei ole saanut riittävää huomiota, vaikka se vaikuttaa suoraan Suomen kilpailukykyyn. Insinööriliitto on yhdessä Tekniikan Akateemiset TEKin kanssa tutkinut asiaa tänä vuonna. Tekniikan alan opiskelijoilla työllistymisen merkittävimpiä esteitä ovat kielitaitovaatimukset, verkostoitumisen haasteet ja ulkomailla hankitun osaamisen heikko tunnistaminen.

– Työpaikkojen tulee tukea osaajia nykyistä paremmin kieliopinnoissa ja myös hyväksyä joissain tilanteissa esimerkiksi englanti työkielenä, sanoo Insinööriliiton vastaava tutkija Elina Ahti.

Kansainvälistä osaamista kyetään parhaiten hyödyntämään, kun asiasta on omakohtaista kokemusta. Tarvitsemme siksi työelämään myös enemmän kansainvälisesti kokeneempia suomalaisia, mutta vaihto-opiskelun määrä ammattikorkeakouluissa on romahtanut.

Vaihto-opiskelijoiksi lähtevien ammattikorkeakouluopiskelijoiden määrä on laskenut alle puoleen parhaisiin vuosiin verrattuna. Vaikka koronapandemia vaikutti laskuun, se ei ole selittänyt tätä pidempiaikaista kehityssuuntaa. Kansainvälisyysosaaminen on keskeinen osa tulevaisuuden työelämävalmiuksia, ja sen väheneminen on huolestuttavaa.

Erasmus+-ohjelmaan osallistuvien eurooppalaisten opiskelijoiden määrä on sen sijaan kasvanut vuodesta 2014 lähtien, pois lukien koronapandemian aiheuttamat tilapäiset muutokset. Trendi osoittaa, että kansainvälisyyteen panostaminen on tärkeää monille Euroopan maalle, mutta Suomessa tilanne ei ole yhtä suotuisa.

– Vaikuttaisi siltä, että erityisesti opiskelijoiden etuuksien kannusteet nopeaan valmistumiseen ovat vähentäneet merkittävästi intoa ja mahdollisuuksia vaihto-opiskelulle, sanoo Insinööriliiton erityisasiantuntija Miihkali Härkönen.

On olemassa todellinen riski, että Suomi jää jälkeen kansainvälisyysosaamisessa, jos nykyisiin ongelmiin ei puututa. Yhteiskunnalla tulee liiton mukaan olla paremmat valmiudet ottaa vastaan kansainvälisiä osaajia ja kannustaa suomalaisia kansainvälistymään. Yhä globaalimmassa maailmassa kilpailu osaajista on välttämätöntä, ja kansainvälisyysosaaminen on osa sitä. Ilman toimenpiteitä Suomi on jäämässä kilpailussa alakynteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Miihkali Härkönen, 050 307 5587

Linkit

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

KUTSU: Miksi työ kuormittaa mieltä?13.3.2025 08:03:40 EET | Kutsu

Järjestäjät: Insinööriliitto ja MIELI ry Aika: 27.3.2025 klo 11:00-11:45 Paikka: Pikkuparlamentti, Kansalaisinfo Kahvitarjoilu ennen tilaisuutta Mielenterveyden häiriöt olivat yleisen syy sairauspäivärahalle viime vuonna. Mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa sai yli 100 000 henkilöä vuonna 2024 (Kela). Mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet muodostavat jo yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä (Eläketurvakeskus). Erityisesti alle 45-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeistä valtaosa johtuu mielenterveyden ongelmista. Miksi työ kuormittaa mieltä? Onko asialle tehtävissä mitään? Ohjelma Tilaisuuden avaus, edunvalvontajohtaja Petteri Oksa, Insinööriliitto Miksi työ kuormittaa mieltä? Johtaja Timo Lehtinen, MIELI ry Ratkaiseeko politiikka mielenterveyskriisin? Millä politiikkatoimilla tuetaan työelämän mielenterveyttä? Puheenvuorot kansanedustajat Saara-Sofia Siren (kok.) ja Pinja Perholehto (sd.)

Pysyvän oleskeluluvan saamista pitää helpottaa7.3.2025 13:06:45 EET | Tiedote

Insinööriliitto (IL) ja Tekniikan Akateemiset (TEK) vastustavat hallituksen esittämiä tiukennuksia pysyvän oleskeluluvan saamiseen. Pysyvä oleskelulupa vahvistaa ihmisen sitoutumista Suomeen ja mahdollistaa suuremman riskinottokyvyn. Kansainvälisten osaajien lupaehtoja tulee helpottaa merkittävästi tiukennuksien sijasta. Tämä parantaisi Suomen kilpailukykyä ja vetovoimaa kansainvälisten osaajien houkuttelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye