Insinööriliitto nosti opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden palkkasuosituksia
Uransa alkutaipaleella olevien insinöörien työpaikkojen määrä kasvanee ensi vuonna, kun talous alkaa kasvaa.
Insinööriliitto on nostanut suosituksia insinööriopiskelijoiden työharjoittelu- ja vastavalmistuneiden aloituspalkkoja varten. Opiskelijoiden minimisuositukset nousivat viime vuodesta 50 tai sata euroa riippuen suoritettujen opintopisteiden määrästä. Alle sata opintopistettä suorittaneen palkkasuositus asettuu nyt 2 400–2 650 euroon kuukaudessa.
Vastavalmistuneiden palkkasuositukset nousivat minimisuositustasolla sata euroa viime vuodesta ja yläpäätä nostettiin 50 eurolla. Pääkaupunkiseudulla työskentelevän vastavalmistuneen, jolla on vähintään kohtalaisesti työkokemusta, palkkasuositus on 3 850 euroa kuussa. Muualla maassa vähäisellä työkokemuksella aloittavalle suositellaan 3 400 euron kuukausipalkkaa.
– Korotukset ovat maltillisia, mutta turvaamme niillä sen, että palkalla tulee toimeen uran alusta lähtien. Alkupalkalla on merkitystä koko uran aikaiseen palkkatasoon, sanoo Insinööriliiton tutkija Paula Pesonen.
Liiton palkkasuositukset ovat suosituksia eivätkä sido työnantajaa. Suositukset palvelevat liiton jäseniä, jotka osaavat suositusten perusteella pyytää riittävää palkkaa. Liiton työsuhdeneuvontaan ottavat yhteyttä myös monet työnantajat, jotka haluavat pysyä suosituksissa mukana.
– Se kertoo siitä, että suosituksia arvostetaan ja että ne ovat realistisia, Pesonen tiivistää.
Palkkasuositukset perustuvat liiton vuosittain tekemään palkkatutkimukseen, jolla selvitetään tekniikan alojen yleistä palkkatasoa. Näin suositukset heijastelevat alan todellista palkkausta uran alkuvaiheilla.
– Aloituspalkat ovat nimensä mukaisesti aloituspalkkoja, ja vastavalmistuneen kannattaa pitää huolta, että palkka kehittyy sitä mukaa, kun kokemusta alkaa karttua, Pesonen muistuttaa.
Tekniikan alan ammattilaisten ja opiskelijoiden työllisyystilanne on heikentynyt jonkin verran viimeisen vuoden aikana. Harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja on ollut tarjolla aiempaa vähemmän.
Ensi vuonna maan talous alkaa liiton talousennusteen perusteella kasvaa, ja se lisää todennäköisesti harjoittelupaikkojen, kesätyöpaikkojen ja vakituisten työpaikkojen määrää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
tutkija Paula Pesonen, 0201 801 829
Kuvat
Linkit
Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Suomi tarvitsee osaamista kansainvälisessä kanssakäymisessä11.12.2024 08:10:22 EET | Tiedote
Kansainvälisyysosaaminen on Suomessa ja maailmalla noussut entistä tärkeämmäksi tekijäksi kilpailukyvyn ja taloudellisen kasvun kannalta. Nykytilanne herättää huolta, sillä kansainvälisyysosaamisen kehittymisessä on isoja haasteita, joita koko yhteiskunta ei ota riittävän vakavasti.
Ekonomisti: Suomessa tarvitaan päätöksiä ostovoiman tukemiseksi29.11.2024 08:06:07 EET | Tiedote
Heikosta työvoiman kysynnästä huolimatta työllisyysaste on säilynyt hyvällä tasolla. Lokakuussa 20–64-vuotiaiden työllisyysaste oli 76,1 prosenttia.
Ikäsyrjinnän rangaistuksia syytä korottaa11.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mielestä yksi syy ikäsyrjinnän yleisyyteen suomalaisessa työelämässä on se, että siihen syyllistyneet tahot pääsevät rikoksestaan liian helpolla.
Etätyön tekemisestä syytä säätää lailla4.10.2024 10:50:14 EEST | Tiedote
Tutkimusten mukaan työuupumus tuntuu olevan suomalaisen työelämän uusi vakio. Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksan mielestä etätyöt ovat sekä osa ongelmaa että sen ratkaisua.
Työhyvinvoinnin parantaminen on tahdon asia26.9.2024 08:34:09 EEST | Tiedote
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa patistaa työnantajia ottamaan työhyvinvoinnin parantamisen tosissaan. Hän painottaa hyvinvoivan ja jaksavan henkilöstön olevan avainasemassa, kun yrityksissä ja työpaikoilla pyritään parantamaan tuottavuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme