Lajien tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, muttei mahdotonta
Tuore Helsingin yliopiston tutkimus selvitti, kuinka helppoa on ennustaa lajien esiintymisen muutoksia tulevaisuudessa. Ennustaminen osoittautui vaikeaksi, mutta osalla lajeista viimeaikaiset kannanmuutokset vastaavat ennustettuja muutoksia. Ilmaston lämmetessä Suomen lintulajeista moni saattaa runsastua 2050-luvulla, mutta häviäjiltäkään ei vältytä.
Väitöskirjatutkija Sirke Piirainen selvitti väitöstutkimuksessaan, miten luotettavaa on ennustaa vanhalla aineistolla viimeaikaisia lajien esiintymismuutoksia, sekä teki ennusteita, miten lintukannat voivat muuttua vuoteen 2050 mennessä Pohjoismaissa.
– Tulevaisuuden muutosten ennustaminen osoittautui vaikeaksi, varsinkin mitä alueellisesti tarkempia ennusteita yritettiin tehdä. Tulevaisuuden ennustaminen luotettavasti on hankalaa, mutta ennakointi ja ennaltaehkäisy ovat yleensä kustannustehokkaimpia toimia luonnonsuojelussakin, toteaa väitöskirjatutkija Piirainen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.
Ennusteiden avulla ympäristöviranomaiset pystyvät ennakoimaan tulevia uhkia, eli esimerkiksi kartoittamaan, mitkä lajit voivat olla uhattuina ilmastonmuutoksen voimistuessa. Ennakoimalla voidaan säästää aikaa ja vaivaa, ja vahinkojen ennakoiminen on yleensä helpompaa kuin niiden korjaaminen.
Suomen lintulajisto saattaa runsastua 2050-luvulla pohjoisten lintulajien kustannuksella
Piiraisen tekemät ennusteet 120 pohjolan lintulajille näyttävät lupaavan hyvää monelle lajille. Suurimman osan lajeista ennustetaan runsastuvan 2050-luvulle mentäessä, jos ilmasto lämpenee kuten on ennakoitu. Lintujen ennustetaan myös siirtyvän hitaasti pohjoisemmaksi.
– Monet runsastuviksi ennustetuista lajeista ovat eteläisiä lintuja, kuten mustarastas, jotka luonnollisesti levittäytyvät pohjoisemmaksi. Suomenkin lintukannat saattavat siis saada täydennystä tulevaisuudessa. Toisaalta etelämpänä Euroopassa samat lajit tulevat luultavasti vähenemään, Piirainen pohtii tuloksiaan.
Kaikille lajeille ennuste ei ollut ruusuinen. Noin 30 prosentille tutkituista lajeista Piirainen ennustaa väheneviä populaatioita. Etenkin monet pohjoisen tunturi- ja suolajit, kuten riekko tai pikkukuovi, tulisivat Piiraisen ennusteiden valossa vähentymään. Nämä ovat lajeja, jotka eivät voi siirtyä lämpenevän ilmaston mukana enää pohjoisemmaksi, koska vastassa ovat Pohjoinen jäämeri ja tuntureiden laki.
Tutkimukseen liittyy kuitenkin epävarmuuksia, sillä ennusteita tehdessä ei huomioitu maankäytössä tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuvia muutoksia, kuten vaikkapa hakkuiden vähentymistä metsissä tai viljelykasvien vaihtumista pelloilla. Vaikka ennusteiden tekeminen on hankalaa ja niihin liittyy epävarmuuksia, ne ovat kuitenkin samansuuntaisia jo havaittujen lintukantojen muutostrendien kanssa.
Pohjoisten tunturi- ja kosteikkolajien tulevaisuus näyttää synkältä ja niiden ainoa vaihtoehto näyttää olevan sopeutuminen muuttuviin oloihin, mutta pystyvätkö ne siihen, varsinkaan näin nopealla aikataululla? Näiden lajien säilyttämiseksi meidän pitäisi ratkaista meneillään oleva ilmastokriisi, mutta kansainvälinen työ sen eteen näyttää etenevän hitaasti.
– Onneksi voimme kuitenkin kansallisella tasolla helpommin vaikuttaa maankäyttöön ja sitä kautta parantaa lajien mahdollisuuksia sopeutua tulevaan, esimerkiksi ennallistamalla lajien, kuten riekon, elinympäristöjä, Piirainen toteaa toiveikkaana.
Väitöstilaisuus
FM Sirke Piirainen väittelee 13.12.2024 kello 13 Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Modelling changes in occurrence probabilities and abundances of species in the Antropocene based on multi-source environmental data". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Metsätieteiden talo, Raisio sali (LS B2), Latokartanonkaari 7. Väitöstilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä
Vastaväittäjänä on Alexander von Humboldt Professor of Evolutionary Ecology Hanna Kokko, University of Mainz, ja kustoksena on Marjo Saatamoinen.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa Heldassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sirke Piirainen, sirke.piirainen@helsinki.fi
Marjaana LindyViestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto / Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Puh:+358 (0)50 5186195marjaana.lindy@helsinki.fiLuonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Sisäilmapotilaan kohtaamisessa vuorovaikutus on isossa roolissa11.12.2024 08:22:31 EET | Tiedote
Suvi Kaikkosen tutkimus avaa vuorovaikutukseen perustuvan näkökulman Suomessa paljon keskusteltuihin sisäilmaoireisiin ja puolustaa niin sisäilmapotilaiden kuin heidän lääkäriensä asiantuntemusta.
Kun raiskaustuomio muuttuu hovioikeudessa, taustalla voi olla tuomarin päinvastainen oletus siitä, miten maailma toimii10.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Uusi seksuaalirikoslaki tukkii laissa olleita aukkoja, mutta todistusaineiston arviointi on yhtä hankalaa kuin ennenkin.
Uusi tieto auttaa valjastamaan immuunijärjestelmän munasarjasyöpää vastaan10.12.2024 07:45:00 EET | Tiedote
Tutkimus osoitti, miten solunsalpaajat voivat muokata syöpäkasvainta ja herkistää sen uusille hoidoille. Tutkimustulokset auttavat hyödyntämään yleisen ja tappavan munasarjasyövän heikkouksia ja kohdentamaan hoitoja yksilöllisesti oikeille potilaille ja oikeassa hoidon vaiheessa.
Kolibakteerien alatyyppi altistaa paksusuolisyövälle länsimaissa5.12.2024 11:37:17 EET | Tiedote
Tuore tutkimus paljastaa merkittävän yhteyden kolibakteerien ja paksusuoli- sekä virtsatiesyöpien välillä. Tulokset viittaavat siihen, että maantieteelliset erot näiden syöpien esiintyvyydessä johtuvat ainakin osin bakteerikantojen koostumuksen vaihteluista globaalin pohjoisen ja globaalin etelän välillä.
Tutkimus: Luonnonsuojelu nostaa asuinkiinteistöjen arvoa Natura-alueiden lähellä.5.12.2024 08:58:44 EET | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan Natura 2000 -suojelu näkyy kiinteistöjen myyntihinnoissa. Suojelu laski maapohjan arvoa, mutta virkistysmahdollisuuksien parantuminen puolestaan nosti asuinkiinteistöjen arvoa. Tutkijat korostavat tulonjakovaikutusten huomioimista osana ympäristöpolitiikan suunnittelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme