Lapin ELY-keskus

Valtakunnallinen LETOT-hanke päättyy Lapin ELY-keskuksen osalta vuoden lopussa

Jaa

Lapin ELY-keskus suoritti tänä kesänä Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman LETOT-hankkeen viimeisiä maastokartoituksia. Lämmin sää suosi, joten kartoitukset aloitettiin jo toukokuussa ja lopetettiin syyskuun lopulla. Lettoja kartoitettiin kahden työntekijän voimin pääasiassa jalan ja muutamia kertoja vesiteitse soutaen.

Virpi Thornton ja Anni Harjuntausta kartoittivat lettoja pääasiassa jalan. Kuvassa Virpi Thornton ja Riikka Juutinen.
Virpi Thornton ja Anni Harjuntausta kartoittivat lettoja pääasiassa jalan. Kuvassa Virpi Thornton ja Riikka Juutinen. Valokuvaaja: Anni Harjuntausta

Kartoitettavia kohteita oli eri puolilla Lappia.

Kartoitetut kohteet sijaitsivat Rovaniemen, Pellon, Tervolan, Ylitornion, Tornion, Ranuan, Kemijärven, Pelkosenniemen, Sodankylän, Savukosken, Kittilän, Kolarin, Muonion ja Enontekiön kunnissa. Maastokauden aikana ehdittiin kartoittaa yhteensä 840 hehtaaria noin sadalla suolla.

– Mitä pohjoisemmaksi mennään, sen laajempia ja luonnontilaisempia suoalueet ovat. Tänäkin kesänä löytyi monta uutta luonnontilaista upeaa lettoa ja saimme mahtavaa lisätietoa Suomen vastuulla olevien tiettyjen direktiivilajisammalien esiintymisestä, kertoo hankkeen kartoittaja Virpi Thornton.

Hankkeen aikana kartoitettiin 6854 ha suota. Yleisimpiä lettotyyppejä olivat rimpiletot (3256 ha), erilaiset lettorämeet (1234 ha) ja välipintaletot (849 ha).

Lettojen lisäksi löytyi lähteitä ja lähteikköjä (26 ha) ja huurressammallähteikköjä (2 ha).

Letot ovat eutrofisia, eli runsasravinteisia soita, jotka tunnistetaan siellä kasvavien vaateliaiden sammallajien perusteella. Letot vaihtelevat avoimista, hyvinkin vetisistä rimpiletoista puustoisiin koivulettoihin, lettorämeisiin ja lettokorpiin. Lähes kaikki lettotyypit ovat valtakunnallisesti uhanalaisia.

LETOT-hanke alkoi vuonna 2020 ja päättyy vuoden 2025 loppuun. Hanke on osa Helmi-elinympäristöohjelmaa, ja sen tavoitteena oli tuottaa tietoa lettosoiden määrästä, esiintymisestä, nykytilasta sekä mahdollisesta ennallistamistarpeesta. Hanketta vetää Suomen ympäristökeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

20.12.2024 saakka

Anni Harjuntausta
+358 295 037 132

Virpi Thornton
+358 295 037 130

21.12.2024 lähtien

Riikka Juutinen
+358 295 037 010

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Yhteysviranomainen on antanut perustellun päätelmän Martimon tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta8.4.2025 09:28:08 EEST | Tiedote

Yhteysviranomainen on kiinnittänyt erityistä huomiota Tornion pohjoisosiin, Tervolan luoteisosiin ja Ylitornion eteläosiin sijoittuvien tuulivoimahankkeiden kokonaisuuteen. Yhteysviranomainen on jo edistänyt kyseisten tuulivoimahankekuntien vuoropuhelua ja pyrkii edistämään myös hankkeesta vastaavien yhteistyötä, jotta eri hankkeiden jatkosuunnittelussa on mahdollista ottaa huomioon linnusto ja asutus ja löytää toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja sekä tuotantoalueiden että sähkönsiirron osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye