Lääkitysvahingot tapahtuvat usein poikkeustilanteissa – valtaosa vahingoista olisi estettävissä
Potilasvakuutuskeskuksen tuoreen teemaraportin mukaan kaikista potilasvahingoista vain noin 4 prosenttia liittyy virheisiin lääkityksessä. Valtaosa, eli 76 prosenttia lääkehoidon vahingoista olisi kuitenkin ollut estettävissä olemassa olevilla keinoilla. Potilasturvallisuuden kannalta olennaista on kiinnittää huomiota rutiineihin ja poikkeustilanteiden riskienhallintaan.
Potilasvakuutuskeskuksen lääkitysvahinkoja käsittelevän teemaraportin aineisto koostuu vuosina 2021–2023 ratkaistuista korvatuista potilasvahingoista. Raportti tuo esiin riskitekijöitä, jotka liittyvät lääkkeiden virheelliseen annosteluun tai väärän lääkkeen antamiseen. Esimerkiksi adrenaliiniliuoksen yliannostus ja samankaltaisten lääkepakkausten sekaantuminen ovat usein toistuvia vahinkoja, joita voidaan ehkäistä tarkemmilla toimintamalleilla ja poikkeustilanteisiin liittyvällä riskien hallinnalla.
-Vahinkoja sattuu helposti silloin, kun joudutaan jostain syystä toimimaan poikkeustilanteessa. Rutiinit toimivat tärkeinä suojausmekanismeina vähentäen vahingoille alttiita olosuhteita. Lääkitysvahinkotapauksissa nousee esiin myös lääkkeen kaksoistarkastuksen merkitys, eli lääkkeen ja annostuksen varmistaminen kahteen kertaan, ettei väärää lääkettä tai annosta päädy potilaalle, teemaraportin laatinut Potilasvakuutuskeskuksen potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi muistuttaa.
Lääkitsemättä jättäminen yleinen potilasvahingon syy
Korvatuista lääkehoidon vahingoista yli puolet oli lieviä, eli potilaalle aiheutui vain vähän tai ei lainkaan haittaa. Reilu kolmannes korvatuista vahingoista aiheutti vakavan haitan, ja 7 % tapauksista johti potilaan kuolemaan. Eniten lääkehoidon vahinkoja liittyi verenohennuslääkkeisiin (24 %), toiseksi eniten antibiootteihin (15 %) ja monilääkintään (15 %). Puolet korvatuista vahingoista tapahtui lääkehoidon suunnitteluvaiheessa. Lääkkeen annostelussa tapahtui 11 % vahingoista.
-Etenkin verenohennuslääkkeiden ja antibioottien vahingot liittyivät hyvin usein lääkitsemättä jättämiseen: Potilaalle olisi pitänyt aloittaa lääkitys, tai lääkitystä olisi pitänyt jatkaa pidempään. Huolellisen lääkityksen suunnittelun merkitystä ei voi liiaksi korostaa, Tolvi painottaa.
Lääkitykseen liittyvä vahinko voidaan korvata potilasvahinkona, jos lääkkeen määräämisessä tai antamisessa on tapahtunut kokeneen ammattihenkilön standardilla arvioiden virhe. Sen sijaan asianmukaisesti määrätyn ja annetun lääkkeen haittavaikutuksia ei käsitellä ja korvata potilasvahinkoina Potilasvakuutuskeskuksessa. Ne voivat tulla korvattaviksi Suomen Keskinäisen Lääkevahinkovakuutusyhtiön myöntämän vapaaehtoisen lääkevahinkovakuutuksen perusteella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Arkisin yleensä klo 9–15
Kuvat
Linkit
Potilasvakuutuskeskus lyhyesti
Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee kaikki Suomessa annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset. PVK toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus
Puutteellinen kirjaaminen vaarantaa potilasturvallisuuden – yli puolet haittatapahtumista olisi ehkäistävissä27.11.2024 06:03:00 EET | Tiedote
Terveystieteen tohtori Tuula Saarikosken tuore väitöstutkimus nostaa esiin merkittäviä puutteita potilasasiakirjojen kirjaamiskäytännöissä. Puutteet kirjauksissa voivat heikentää myös potilasturvallisuutta. Tutkimus paljastaa, että Potilasvakuutuskeskuksen käsittelemistä haittatapahtumista yli puolet olisi voitu ennaltaehkäistä oikeilla toimilla ja systemaattisemmalla kirjaamisella.
Jopa puolet yleisimmistä hammashoidon potilasvahingoista vältettävissä paremmalla suunnittelulla7.11.2024 06:08:00 EET | Tiedote
Protetiikan ja implantologian vahingot yhdessä ovat yleisin potilasvahinkotyyppi hammaslääketieteessä. Niiden osuus on yli kolmannes kaikista hammasvahingoista. Näissä vahingoissa hoidon suunnittelun puutteellisuus on yleisin vahinkoihin johtanut tekijä. Lähes puolet vahingoista olisi voitu välttää hoidon paremmalla suunnittelulla.
Kiire on sairaanhoitajien mukaan pahin uhka potilasturvallisuudelle28.10.2024 06:10:00 EET | Tiedote
Kiire tai resurssipula on sairaanhoitajien näkemyksen mukaan suurin syy potilasturvallisuuden puutteisiin. Pahimmillaan heikkoudet potilasturvallisuudessa voivat johtaa potilasvahinkoon. Sairaanhoitajien näkemyksiä potilasturvallisuudesta kysyttiin lokakuun alussa Sairaanhoitajapäivillä.
Hoitotyössä aiheutuu harvoin potilasvahinkoja – hoidon kirjaaminen avainasemassa vahinkojen selvittämisessä1.10.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Yleisimmät hoitotyössä tapahtuvat, korvattavat potilasvahingot liittyvät lääkityksen antamiseen. Lisäksi korvattavia vahinkoja tapahtuu muun muassa potilaille tehtävissä katetroinneissa tai suoniyhteyden avaamisessa eli kanyloinnissa. Kun Potilasvakuutuskeskus selvittää vahinkotapausten taustoja, ovat potilaskirjaukset avainasemassa.
Lääkehoidossa tapahtuvat potilasvahingot harvinaisia30.9.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Vuosittain potilasvakuutuksesta korvataan alle sata lääkehoidossa tapahtunutta potilasvahinkoa. Määrä on noin neljä prosenttia kaikista korvattavista potilasvahingoista. Vuonna 2023 potilasvahinkona korvattiin yhteensä yli 2 500 vahinkoa. Lääkehoidon vahingot liittyvät esimerkiksi tilanteisiin, joissa potilaalle on annettu väärää lääkettä tai lääkehoito on ajoitettu väärin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme