Toimiva arki luo hyvinvoinnin perustan – Toimintaterapeuttiliitto julkaisi alue- ja kuntavaaliteemat 2025
Toimintaterapeuttien osaamista tulee hyödyntää tulevaisuudessa nykyistä enemmän myös sellaisissa palveluissa, joissa toimintaterapeutteja työskentelee toistaiseksi vähän. Toimintaterapia vahvistaa arjen toimintakykyä ja on avain myös siihen, että muut sote-palvelut tuottavat mahdollisimman hyviä tuloksia.
Ihmisten arjen toiminnan ja toiminta- ja työkyvyn asiantuntijoiden eli toimintaterapeuttien osaaminen tulee ottaa käyttöön entistä monipuolisemmin sekä hyvinvointialueilla että kunnissa. Tämä on tärkeää, sillä toimiva arki luo sekä yksilöiden, yhteisöjen että koko yhteiskunnan hyvinvoinnin perustan. Tämä on Suomen Toimintaterapeuttiliiton (TOI) alue- ja kuntavaaliteemojen keskeinen viesti.
Konkreettisia mahdollisuuksia toimintaterapeuttien asiantuntijuuden entistä monipuolisempaan hyödyntämiseen syntyy esimerkiksi, kun työllisyyspalveluista vastaaminen siirtyy vuodenvaihteessa kunnille.
– Toimintaterapeuttien osaamista tarvitaan erilaisissa hyvinvointialueiden ja kuntien palveluissa ja eri-ikäisten ihmisten arjessa. Toiminta- ja työkyvyn asiantuntijoina toimintaterapeutteja tulee hyödyntää entistä laajemmin esimerkiksi työllisyyspalveluissa. Toisaalta maailmalla jo vakiintunut koulutoimintaterapia vastaa esimerkiksi lasten ja nuorten kouluarjessa ilmeneviin tarkkaavaisuuden haasteisiin, jotka ovat viime aikoina puhuttaneet laajasti, TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman toteaa.
Tällä hetkellä toimintaterapeutteja työskentelee hyvinvointialueilla ja kunnissa muun muassa perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, sosiaalihuollon palveluissa sekä jonkin verran kouluissa ja varhaiskasvatuksessa.
Toimintaterapia on ratkaiseva osa toimivia sote-palveluita
Toimintaterapian tavoite on mahdollistaa ihmisen osallistuminen niihin asioihin, jotka ovat tälle elämässä merkityksellisiä. Käytännössä tämä tapahtuu yhdessä asiakkaan kanssa siten, että vahvistetaan ja ylläpidetään arjen toimintakykyä tai tuetaan toimintakyvyn palautumista sairauden jälkeen.
Oikea-aikainen toimintaterapia sekä säästää rahaa että vähentää inhimillistä kärsimystä. Parhaat tulokset sekä asiakkaiden että yhteiskunnan ja talouden kannalta saadaan, kun asiakas pääsee viiveettä kuntoutustarpeen arvioon ja toimintaterapia aloitetaan heti, kun se on tarkoituksenmukaista.
Toimintaterapia on myös avain siihen, että muut sote-palvelut tuottavat mahdollisimman hyviä tuloksia.
– Muista sote-palveluista saadut hyödyt voidaan toimintaterapian avulla siirtää asiakkaan arjen toiminnaksi. Toimintaterapialla siis luodaan yhteys sote-palveluiden ja asiakkaan tosiasiallisen arjen välille, Wikman painottaa.
Työhyvinvointi on laadukkaiden palveluiden edellytys
Toimintaterapia on työvoimapula-ala. Jotta alan pito- ja vetovoima säilyy hyvänä myös tulevaisuudessa, tulee toimintaterapeuttien asiantuntijaroolin kehittämiseen organisaatioissa sekä työstä saatavaan korvaukseen kiinnittää huomiota. Olennaista on myös toimintaterapeuttien työhyvinvointiin panostaminen.
– Toimintaterapeuttien työ on itsenäistä asiantuntijatyötä, ja ammattiryhmän ansioiden tulee olla sen mukaiset. Myös ammattikohtaiseen täydennyskoulutukseen tulee varata riittävät resurssit, Wikman toteaa.
Tutustu vaaliteemoihin kokonaisuudessaan tästä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirsi WikmanPuheenjohtaja, Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry
Puh:040 825 3107kirsi.wikman@toimintaterapeuttiliitto.fiAnni GranatViestintäpäällikkö, Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry
Puh:040 752 1312anni.granat@toimintaterapeuttiliitto.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Toimintaterapeuttiliitto on akavalainen ammattiliitto, jossa on noin 3000 jäsentä. Liiton tarkoitus on toimintaterapeuttien ja toimintaterapia-alan opiskelijoiden yhteisönä ja ammattijärjestönä valvoa toimintaterapeuttien ammatillisia, oikeudellisia, palkkauksellisia ja yhteiskunnallisia etuja, vaikuttaa heidän ammattitaitonsa kehittymiseen ja asiantuntemuksensa hyödyntämiseen sekä edistää toimintaterapian ja kuntoutuksen kehittämistä Suomessa ja kansainvälisesti.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry
Toimintaterapeuttiliitto: Työllisyysalueet tarvitsevat tutkitusti vaikuttavia keinoja työkyvyn tukemiseen25.11.2024 07:15:00 EET | Tiedote
Työllisyyspalveluiden järjestämisestä vastaavat vuodenvaihteesta lähtien kunnat ja niiden perustamat työllisyysalueet. Suomen Toimintaterapeuttiliitto katsoo, että erityisesti pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tueksi alueet tarvitsevat nykyistä enemmän tutkimukseen perustuvia keinoja.
Vuoden toimintaterapeutti 2024 on lohjalainen Mirja Karhinen20.11.2024 18:57:06 EET | Tiedote
Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) on myöntänyt Vuoden toimintaterapeutti 2024 - kunniamaininnan lohjalaiselle Mirja Karhiselle. Karhinen ansaitsee kunniamaininnan erityisesti etätoimintaterapian käytäntöjen pitkäaikaisesta kehittämisestä.
Suomen Toimintaterapeuttiliitto: Ikääntyneiden toimintakyvyn tukeminen oikea-aikaisesti lisää elämän mielekkyyttä ja tuo säästöjä20.5.2024 08:11:36 EEST | Tiedote
Ikäihmisten toimintakyvyn tukeminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain. Oikea-aikainen tuki antaa mahdollisuuksia viettää aktiivista elämää – ja vähentää palveluiden tarvetta myöhemmin, Suomen Toimintaterapeuttiliitto toteaa.
Toimintaterapeuttiliitto: Kehysriihen säästöt heijastuvat toimintaterapian asiakkaisiin lumipalloilmiön tavoin23.4.2024 15:56:26 EEST | Tiedote
Maan hallituksen kehysriihineuvottelut päättyivät viime tiistaina. Julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella hyvinvointialueiden rahoitusta ja palveluita leikataan merkittävästi. TOI katsoo, että päätökset vaikuttavat toteutuessaan ainakin välillisesti myös toimintaterapiapalveluihin, sillä ne todennäköisesti heikentävät asiakkaiden toimintakykyä.
Suomen Toimintaterapeuttiliitto: Kuntoutukseen tulee päästä myös ilman diagnoosia9.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Suomessa tarvitaan uudenlaista ajattelua kuntoutukseen pääsyn kriteereistä. Hallitusohjelman tavoite siirtää sote-palveluiden painopiste korjaavista toimenpiteistä ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen apuun on hyvä, mutta esimerkiksi kirjaus nuorten ammatilliseen kuntoutukseen pääsemisestä vain sairaus- tai vammadiagnoosilla vaikuttaa toteutuessaan päinvastoin, Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) toteaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme