AKY – Akavalaiset yrittäjät: Soteri-rekisterin käyttöönotosta on tehty 23 kantelua
AKY – Akavalaiset yrittäjät ry:n sote-liitot tekivät oikeuskanslerille 24.6.2024 kantelun, jossa arvosteltiin sosiaali- ja terveysministeriön reagointia ja menettelyä uudessa laissa sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta (741/2023) ja laissa edellytetyn ammatinharjoittajien rekisteröinnin ruuhkautumisen seurauksista. Oikeuskansleri on nyt siirtänyt kantelun eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaistavaksi.
Eduskunnan oikeusasiamiehelle on saapunut 25.1.–21.11.2024 välisenä aikana 23 kantelua, joissa arvostellaan Valviran ja aluehallintovirastojen toimintaa Soteri-rekisterin käyttöönotossa. Kantelut koskivat tiedottamista, käsittelyruuhkia ja pitkiä käsittelyaikoja.
Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalaki astui voimaan vuoden 2024 alussa, jolloin Soteri-rekisteri otettiin käyttöön. Rekisteröinti on edellytys palveluntuottajien toiminnan aloittamiselle tai muuttamiselle. Kantelujen mukaan hakemusten käsittely kestää kuukausia aiheuttaen kohtuutonta haittaa palveluntuottajille, jotka eivät voi toimia ennen rekisteröintiä. Viiveet johtavat tulonmenetyksiin, turhiin kiinteisiin kuluihin ja estävät työttömyyskorvauksen saamisen, sillä yrittäjät katsotaan työllistyviksi. Valtiokonttori ei maksa korvauksia, sillä rekisteröinti pitää tehdä kohtuullisen ajan puitteissa, mutta kohtuullisuudelle ei ole ilmoitettu määräaikaa.
Tilanteella on myös merkittäviä vaikutuksia potilaisiin. Hoitoon pääsy ruuhkautuu, ja kesken olevat terapiat voivat keskeytyä esimerkiksi toimitilamuutosten vuoksi, kun rekisteröinti viivästyy. Terveydenhuollon ammattihenkilöt eivät pysty tarjoamaan palvelujaan, mikä pahentaa hoidon saatavuusongelmia.
Kuukausien pituiset käsittelyajat eivät ole kohtuullisia
12.12.2024 antamassaan päätöksessä EOAK/600/2024 Soteri-rekisterin käyttöönotto ja käsittelyn ruuhkautuminen apulaisoikeusasiamies linjaa, että valvontalaissa ei ole erityissäännöstä Soteri-rekisteröintiä koskevien hakemusten käsittelyajasta, joten sen viivytyksettömyyttä ja kohtuullisuutta arvioidaan hallintolain yleisten säännösten perusteella. Arvioinnissa otetaan huomioon asian laajuus, vaikeus, erityislaatu ja sen merkitys henkilön oikeusasemalle. Mitä suurempi merkitys ratkaisun lopputuloksella on henkilön jokapäiväiseen elämään, sitä ripeämpään käsittelyyn asiassa tulisi pyrkiä.
Valvontalain mukaan valvontaviranomaisen on ennen rekisteröintipäätöksen tekemistä varmistuttava, että rekisteröinnin edellytykset täyttyvät. Lain esitöissä (HE 299/2022 vp, s. 104) todetaan, että viranomaisen tulee arvioida vaatimusten täyttyminen viipymättä saatuaan tarvittavat tiedot. Hallituksen esityksen mukaan arviointi tulisi lähtökohtaisesti suorittaa noin 2–3 viikon kuluessa lakisääteisten tietojen saamisesta.
Käsittelyajan pituudella on merkittävä vaikutus rekisteröintiä hakevien palveluntuottajien asemaan, mikä edellyttää hakemusten nopeaa käsittelyä. Ottaen huomioon asian merkitys palveluntuottajalle, Valviran ja aluehallintovirastojen useiden kuukausien käsittelyaikoja ei voida pitää kohtuullisina. Viivästyksillä on merkittäviä vaikutuksia hakijoiden toimeentuloon sekä perustuslain 18 §:ssä turvatun elinkeinovapauden toteutumiseen apulaisoikeusasiamies toteaa.
AKY toivoo lakimuutoksen sujuvoittavan rekisteröintikäytäntöjä nopeasti
Valvontalain tilapäinen muutos on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä, ja se tuo helpotusta osalle yrityksiä, kun rekisteröintipäätöksiä ei tarvitse enää odottaa ennen toiminnan aloittamista. Osa yrittäjistä jää kuitenkin ilmoitusmenettelyn ulkopuolelle. Viranomaisen on yhä käsiteltävä hakemukset ja tehtävä rekisteröintipäätökset.
AKY – Akavalaiset yrittäjät ry toivoo, että lakimuutoksen ohella viranomaisen käsittelyaikoihin saadaan pysyvä parannus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jarmo MäkeläAKYn sote-työryhmän puheenjohtaja
jarmo.makela@suomenfysioterapeutit.fiTimo SaranpääpuheenjohtajaAKY – Akavalaiset yrittäjät
Puh:050 523 6005timo.saranpaa@ekonomit.fiTietoja julkaisijasta
AKY – Akavalaiset yrittäjät ry on korkeakoulutettujen yrittäjien edunvalvontajärjestö, johon kuuluu 23 jäsenjärjestöä ja näiden lähes 18 000 pää- ja sivutoimista yrittäjäjäsentä. AKY on Suomen yrittäjien toimialajärjestöjäsen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta AKY - Akavalaiset yrittäjät ry
Akavalaisten yrittäjien soteliittojen vaikuttamistyö tuotti tulosta: STM taipui Soteri-ruuhkan vuoksi29.8.2024 12:23:40 EEST | Uutinen
Soteri-rekisterin hakemuskäsittely on ollut pahasti ruuhkautunut rekisterin käyttöönotosta lähtien. Ruuhkan taustalla ovat uudistuneen sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain mukaisen rekisterijärjestelmän käyttöönoton vaikeudet sekä suuret hakemusmäärät. Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti 27.8. käynnistävänsä lainvalmistelun yritystoiminnan aloittamisen nopeuttamiseksi itsenäisten ammatinharjoittajien osalta. Näin halutaan varmistaa, että ammatinharjoittajien on mahdollista aloittaa toiminta heti sen jälkeen, kun he ovat jättäneet hakemuksen Valviran tai aluehallintoviraston Soteri-rekisteriin.
AKY – Akavalaiset yrittäjät: Hyväksytyn rekisteröintipäätöksen saaminen kestää edelleen kuukausia11.6.2024 12:23:33 EEST | Tiedote
Rekisteröintihakemusten suuri määrä yllätti valvontaviranomaiset vuoden alussa täysin ja keskeneräisenä käyttöön otettu rekisterijärjestelmä ruuhkautui nopeasti viivästyttäen yritystoiminnan aloittamista.
Kahden kassan jäsenyydellä työttömyysturvaa kaikesta tehdystä työstä8.4.2024 12:17:46 EEST | Blogi
Sosiaali- ja terveysministeriö on ilahduttavasti ryhtynyt työhön hallitusohjelmaan kirjatun työttömyysturvan yhdistelmävakuutuksen toteuttamiseksi. Uudistuksen taloudelliset reunaehdot ovat tiukat (kulut eivät saa kasvaa) eikä kysynnästä ole varmuutta. Matalan kynnyksen malli olisikin ensimmäiseksi yhdistelmävakuutukseksi järkevin. Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa vakuuttamisen työttömyyden varalle vain palkansaajana tai yrittäjänä, mutta ei molemmissa rooleissa samanaikaisesti. Työelämä on kuitenkin monimuotoisempaa kuin koskaan ennen ja yhä useammat henkilöt vaihtelevat palkkatyön ja yrittäjyyden välillä tai toimivat molemmissa rooleissa samanaikaisesti. Tulevaisuudessa perinteisten työnteon muotojen rinnalle tulevat vielä alustatalouden tarjoamat mahdollisuudet. Vanhat työttömyysturvan ratkaisut eivät enää vastaa kaikkien osalta näiden työskentelymuotojen tarpeisiin ja siksi tarvitaan malli molemmissa rooleissa tehdyn työn vakuuttamiseksi työttömyyden varalle samanaikaisesti.
Akavalle ensimmäisenä palkansaajakeskusjärjestönä oma yrittäjyysohjelma: ”Kestävää kasvua yrittäjyydestä”3.4.2024 11:35:01 EEST | Blogi
Akavan hallitus hyväksyi 19.3.2024 kokouksessaan historiansa ensimmäisen yrittäjyysohjelman. Sen laatimisen taustalla on korkeakoulutettujen pää- ja sivutoimisen yrittäjyyden kasvu. Yrittäjyys on yhä useamman korkeakoulutetun uravalinta. Ohjelmassa nostetaan esille keskeisimmät ehdotukset korkeakoulutetun yrittäjyyden ja monimuotoisen työn edistämiseksi, yksinyrittäjän aseman parantamiseksi sekä kasvun ja kasvuyrittäjyyden vahvistamiseksi. Tavoitteena on, että Suomessa arvostetaan yrittäjyyttä, yrittäjäksi on helppo ryhtyä sekä mahdollistetaan yrittäjänä kehittyminen ja menestyminen. Seuraavassa muutamia poimintoja ohjelmasta.
AKY – Akavalaiset yrittäjät vaatii valvontaviranomaisilta ja ministeriöltä ripeitä toimia rekisteriruuhkan purkamiseksi19.2.2024 11:20:31 EET | Tiedote
Sote-valvontalaki astui voimaan vuoden 2024 alussa. Laki toi mukanaan uuden kansallisen Soteri-rekisterin, johon kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien tulee rekisteröityä. Aiemmin palveluita tuottaneiden tiedot on siirretty valvontaviranomaisten toimesta vanhasta rekisteristä uuteen, mutta uusien yrittäjien on vuoden alusta alkaen tullut tehdä rekisteröintihakemus Soteriin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme