Insinööriliitto: Ministeri välttelee vastuutaan
Ministeri voisi yhä käyttää valtaansa ja tunnustaa vanhan insinööritutkinnon tasavertaiseksi nykyisten ammattikorkeakoulututkintojen kanssa.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sari Multala on vastannut edustaja Hilkka Kempin kirjalliseen kysymykseen ennen ammattikorkeakoulujen perustamista valmistuneiden insinöörien asemasta. Näillä tutkinnoilla ei ole korkeakoulututkinnon asemaa, ja tilanne heikentää näiden osaajien asemaa työelämässä. Insinööriliitto on pettynyt ministerin vastaukseen, jossa ongelmaa ja ministeriön vastuuta vähätellään.
– On pöyristyttävää, että ministeri ei vastauksessaan tunnista omaa vastuutaan asiassa vaan sysää näiden insinöörien osaamisen tunnistamisen työnantajille. Suurin osa pätevyyskriteereistä tulee kuitenkin valtiolta. Ne vaikuttavat esimerkiksi siihen, miten erilaisia rahoituksia myönnetään, toteaa Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo.
Vastauksessaan ministeri antaa ymmärtää, että aiemmat tutkinnot poikkeaisivat siitä, millaisia ammattikorkeakoulujen insinööritutkinnot ovat olleet. Insinööriliiton selvityksen mukaan molempien tutkintojen opetussuunnitelmat ovat kuitenkin olleet samanlaiset. Ammattikorkeakoulujen perustamisen aikaan samoja opintoja käyneiden opiskelijoiden on ollut mahdollista valita joko vanha tai uusi tutkinto.
– On täysin käsittämätöntä, että ministeri voi viitata siihen, etteivät tutkinnot ole verrannollisia. Ammattikorkeakoulujen aikana ainoastaan tutkinnon myöntävä taho vaihtui, sillä ei ole osaamisen kanssa mitään tekemistä, puheenjohtaja Salo jatkaa.
Ministeri viittaa vastauksessaan myös tutkintojen viitekehykseen todeten, että poistuneita tutkintoja ei voi merkitä sinne. Viittaus tutkintojen viitekehykseen on erikoinen, kun kysymyksessä kysytään tutkintojen asemaa korkeakoulututkintoina alimman korkea-asteen tutkinnon sijaan.
– On erikoista, että ministeri viittaa tutkintojen viitekehykseen, joka määrittää tutkintojen osaamistasoa, ei niiden asemaa korkeakoulututkintoina. Olisi toivottavaa, että ministeri tunnistaisi oman hallinnonalansa säädökset eikä päätyisi sivupoluille, jotka ovat esitetyn kysymyksen kannalta epärelevantteja, puheenjohtaja Salo toteaa.
Kansanedustaja Kemppi kysyi marraskuussa kahden muun edustajan kanssa ennen ammattikorkeakouluja valmistuneiden insinööritutkintojen asemasta. Insinööriliitto edustaa näitä insinöörejä, joita on työelämässä edelleen noin 20 000. Liitto jatkaa ministeriöön ja ministereihin vaikuttamista tilanteen korjaamiseksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290
Linkit
Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto nosti opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden palkkasuosituksia12.12.2024 08:09:52 EET | Tiedote
Uransa alkutaipaleella olevien insinöörien työpaikkojen määrä kasvanee ensi vuonna, kun talous alkaa kasvaa.
Suomi tarvitsee osaamista kansainvälisessä kanssakäymisessä11.12.2024 08:10:22 EET | Tiedote
Kansainvälisyysosaaminen on Suomessa ja maailmalla noussut entistä tärkeämmäksi tekijäksi kilpailukyvyn ja taloudellisen kasvun kannalta. Nykytilanne herättää huolta, sillä kansainvälisyysosaamisen kehittymisessä on isoja haasteita, joita koko yhteiskunta ei ota riittävän vakavasti.
Ekonomisti: Suomessa tarvitaan päätöksiä ostovoiman tukemiseksi29.11.2024 08:06:07 EET | Tiedote
Heikosta työvoiman kysynnästä huolimatta työllisyysaste on säilynyt hyvällä tasolla. Lokakuussa 20–64-vuotiaiden työllisyysaste oli 76,1 prosenttia.
Ikäsyrjinnän rangaistuksia syytä korottaa11.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mielestä yksi syy ikäsyrjinnän yleisyyteen suomalaisessa työelämässä on se, että siihen syyllistyneet tahot pääsevät rikoksestaan liian helpolla.
Etätyön tekemisestä syytä säätää lailla4.10.2024 10:50:14 EEST | Tiedote
Tutkimusten mukaan työuupumus tuntuu olevan suomalaisen työelämän uusi vakio. Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksan mielestä etätyöt ovat sekä osa ongelmaa että sen ratkaisua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme