Hallitukselta ikävä joululahja ruoka-alalle
Elintarviketeollisuusliitto on tyrmistynyt siitä, että pääministeri Orpon hallitus jatkaa makeisten ja suklaan korotetun arvonlisäveron valmistelua sen ongelmallisuudesta huolimatta. Ehdotus on oikeudellisesti syrjivä, koska se ei kohtele eri tuoteryhmiä samankaltaisesti. Ehdotus ei myöskään edistä terveyttä, eikä lisää verotuloja kotimaisen tuotannon ja investointien vähentyessä.
Valtiovarainministeriö julkaisi viime perjantaina hallituksen esityksen luonnoksen makeisten ja suklaan arvonlisäverokannan korottamisesta lausuntokierrosta varten.
Poliittinen riski jarruttaa investointeja Suomeen
Elintarviketeollisuuden yritykset elävät veropoliittisessa sumussa. Lakiluonnoksessa valtiovarainministeriö on laajentanut elintarvikkeiden korotettua arvonlisäveroa ottamalla mukaan osan kekseistä verrattuna kevään kehysriihen linjaukseen.
– Epävarmuus tulevasta ruuan ja juoman verokohtelusta vaikuttaa elintarviketeollisuuteen laajemmin kuin nyt esillä olevien tuotteiden valmistajiin. Jäsenkyselymme kertoo, että poliittinen riski jarruttaa elintarviketeollisuuden investointeja Suomeen, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.
Valtionvarainministeriön ehdotus on haittavero investoinneille Suomeen. Se ei ainoastaan jäädytä maahamme kaivattuja uusia elintarvikealan investointeja, vaan uhkaa ajaa ne ulkomaille.
Terveyden edistäminen oli kaunis käärepaperi
Maan hallituksella tulisi olla rohkeutta todeta, ettei keisarilla ole vaatteita. Ajatus makeisten ja suklaan muista elintarvikkeiden arvonlisäverotuksesta eroavasta verotuksesta tulisi hylätä toimimattomana.
– Ehdotus ei täytä yhtäkään sille asettua tavoitetta. Se ei lisää toivottuja verotuloja, eikä paranna suomalaisten terveyttä. Valtiovarainministeriön luonnoksessakin todetaan, ettei esitys edistä terveyttä. Kuluttajien kysyntä siirtyy saman kategorian sisällä edullisempiin tuotteisiin tai muihin vastaaviin herkuttelutuotteisiin, Käkelä sanoo.
Hallitus avaa ovet makeisten tuonnille
Hallituksen aikeet vievät maton alta tavoitteilta kasvattaa elintarvikevientiä ja kotimaahan suunnitelluilta tehdasinvestoinneilta. Menestys kotimarkkinoilla mahdollistaa kasvun vientimarkkinoille.
– Makeisten ja suklaan veronkorotus iskee eniten laadukkaita, vastuullisia ja kotimaisia raaka-aineita käyttäviin elintarviketeollisuuden yrityksiin. Veroratkaisu vaikuttaa siten myös kotimaisiin raaka-aineiden tuottajiin, kun veron seurauksena kotimaisten makeisten ja suklaan tuotanto laskee ja hallitus avaa ovea tietoisesti halvoille tuontimakeisille, Käkelä arvioi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko KäkeläToimitusjohtajaETL
Puh:040 560 7569mikko.kakela@etl.fiKuvat
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Neuvottelut elintarvikealan työehtosopimuksista käynnistyivät17.12.2024 12:14:32 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ovat aloittaneet tänään 17. joulukuuta neuvottelut elintarvikealan uusista työehtosopimuksista.
Kutsu medialle elintarviketeollisuuden joulupuurolle: viherväittämiä vai vastuullisuustekoja – miten kuluttajien luottamus ansaitaan? 18.12. klo 8.30–10.309.12.2024 10:02:23 EET | Kutsu
Suomalaiset elintarvikealan yritykset ovat työskennelleet pitkäjänteisesti vastuullisten toimintatapojen edistämiseksi ja pärjänneet vuosittain erinomaisesti brändien mainetta mittaavissa tutkimuksissa. Samaan aikaan julkista ruokakeskustelua leimaa vahva vastakkainasettelu. Kuinka kuluttaja erottaa todelliset vastuullisuusteot viherpesusta? Mitä yritys voi tai uskaltaa enää sanoa?
Elintarviketeollisuudessa muhii merkittävä investointitarve28.11.2024 09:01:23 EET | Tiedote
Suomalaisen elintarviketeollisuuden kehitys on vakaata, mutta kasvu edelleen hidasta. Tuotannon säilyttämiseksi nykyisellä tasolla ja sen kasvattamiseksi alalla tarvitaan pikaisesti uusia investointeja. Investointeja ovat lykänneet epävarmuus markkinoiden kehityksestä, viime vuosien tuntuva kustannusten nousu ja tempoileva sääntely. Politiikalla on luotava nyt vakautta ja kasvumahdollisuuksia, jotta patoutuneet investoinnit saadaan liikkeelle ja alan kasvu vauhtiin.
Lähtikö Suomi ravitsemussuosituksissa omille teilleen pohjoismaisesta linjasta?27.11.2024 11:09:08 EET | Tiedote
Uudet kansalliset ravitsemussuositukset näyttävät suuntaa kansalaisille, ruokapalveluille ja elintarviketeollisuudelle. Ravitsemussuositusten tärkein tavoite on edistää väestön terveyttä ravitsemuksen avulla. On kuitenkin huomioitava myös kotimaisen elintarviketuotannon merkitys yhteiskunnalle. Ilman huoltovarmuutta ja ruokaturvaa ei ole hyvää ravitsemustakaan.
Atrian toimitusjohtaja Kai Gyllström ETL:n hallituksen puheenjohtajaksi26.11.2024 16:05:17 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on valinnut tänään syyskokouksessaan hallituksen vuodelle 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme