Syöpäjärjestöt

Suomalaistutkimus paljasti uusia yhteyksiä sairauksien ja syöpäriskin välillä

Jaa

Kasvaingenetiikan tutkimuksen huippuyksikön uusi tutkimus tarkasteli syvällisesti muiden sairauksien yhteyttä syöpäriskiin.

Syöpään sairastumisen riskiin vaikuttaa useiden sairauksien edeltävä esiintyminen.

Jo aiemmin on tiedetty, että tietyt geneettiset sairaudet, kuten Lynchin oireyhtymä, Li-Fraumenin oireyhtymä ja neurofibromatoosi, lisäävät merkittävästi syöpäriskiä. Myös jotkin virukset (HPV) ja bakteerit (Helicobacter pylori) kasvattavat merkittävästi syöpäriskiä. Keskenään erilaisetkin sairaudet voivat vaikuttaa yhden ja saman syövän kehittymiseen: esimerkiksi kroonisen hepatiitin ja diabeteksen tiedetään lisäävän maksasyövän riskiä.

Nyt uudessa suomalaistutkimuksessa yhdistettiin laajamittaisesti kansallisia terveys- ja syöpärekisteriaineistoja. Kattava aineisto koostui lähes puolen Suomen väestön tiedoista, ja tutkijat arvioivat yli 73 000 eri sairauden vaikutusta syöpään sairastumisen todennäköisyyteen. Tämä teki mahdolliseksi löytää myös harvinaisempia, aiemmin tunnistamattomia yhteyksiä.

Tulehdukselliset sairaudet voivat vaikuttaa syövän syntyyn

Crohnin tautia sairastavilla on kohonnut riski sairastua ohutsuolen syöpään.

­­­– Tämä yhteys osoittaa, että tietyt tulehdukselliset sairaudet voivat vaikuttaa syövän kehittymiseen, Syöpärekisterin johtaja ja yksi tutkimuksen kirjoittajista Janne Pitkäniemi sanoo.

Tutkimus löysi myös yhteyden psoriaasin ja miesten rintasyövän välillä. Tästä on aiemminkin raportoitu ruotsalaisessa tutkimuksessa, mutta sitä ei tätä ennen ole havaittu muissa vastaavissa aineistoissa. Tutkijat totesivat myös, että kasvojen ja kaulan synnynnäisten epämuodostumien ja erilaisten syöpien välillä on yhteys. Tämä saattaa osaltaan selittyä sillä, että näille henkilöille tehdään muita enemmän kuvantamistutkimuksia.

Huolestuttava havainto tutkimuksessa oli, että tiettyihin sairauksiin liittyy alentunut syöpäriski, jonka taustalla on ainakin osittain alidiagnostiikka. Esimerkiksi skitsofreniaa sairastavilla havaittiin alentunut syöpäriski verrattuna muuhun väestöön.

Lisätutkimukselle yhä tarvetta – varhaista diagnosointia kehitettävä

Tutkimus nostaa esiin tarvetta kehittää varhaisen toteamisen keinoja erityisesti potilaille, joilla on diagnosoitu kroonisia sairauksia. Näiden sairauksien ja syövän välisten yhteyksien tarkempi tutkiminen voisi parantaa syövän ehkäisyä ja diagnosointia, mikä puolestaan parantaisi potilaiden ennusteita.

– Tutkimustuloksemme tarjoaa runsaasti lähtökohtia uusille tutkimuksille ja mahdollisuuden syventää ymmärrystä erilaisten sairauksien ja syöpäriskin yhteyksistä, Pitkäniemi toteaa.

Tutkijat toivovat, että tutkimustulokset innostavat tarkentamaan syövän riskitekijöiden arviointia ja kehittämään ennaltaehkäisyä koskevia toimia, jotka ottavat entistä paremmin huomioon potilaiden sairaushistorian ja kokonaisvaltaisen terveydentilan.

Yhteyshenkilöt

Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta. 
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu kaksitoista alueellista syöpäyhdistystä ja viisi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.

www.syöpäjärjestöt.fi

www.kaikkisyövästä.fi

www.ilmansyöpää.fi

www.syoparekisteri.fi

www.syopasaatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Syöpäjärjestöt

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye