Paikallinen sopiminen laajenee ja työsuojeluviranomainen aloittaa sen valvonnan
Paikallisen sopimisen mahdollisuudet laajenivat 1.1.2025 voimaantulleella lainsäädäntömuutoksella. Muutoksen myötä paikallinen sopiminen on mahdollista aiempaa laajemmin eri työpaikoilla riippumatta siitä, onko työnantaja järjestäytynyt tai onko henkilöstö valinnut itselleen työehtosopimuksessa tarkoitettua edustajaa. Lain siirtymäsäännöksen vuoksi järjestäytymätön työnantaja voi tehdä paikallisen sopimuksen vain sellaisen työehtosopimusten perusteella, joka on sovittu vuodenvaihteen jälkeen. Työsuojeluviranomainen valvoo paikallista sopimista järjestäytymättömillä työpaikoilla.
Lainsäädännön keskeisimmät muutokset
Työehtosopimukseen perustuvan paikallisen sopimuksen saa jatkossa tehdä myös järjestäytymätön työnantaja. Tämän osalta laissa on säädetty muun muassa:
- Paikallinen sopimus voidaan tehdä luottamusvaltuutetun kanssa, jos työpaikalla ei ole valittu luottamusmiestä ja työehtosopimus sallii paikallisen sopimisen.
- Työnantajan tulee varmistaa, että luottamusvaltuutetulla on riittävät valmiudet hoitaa paikalliseen sopimiseen liittyvät tehtävät.
- Paikallinen sopimus tulee tehdä kirjallisesti ja se tulee toimittaa työsuojeluviranomaiselle kuukauden kuluessa sopimuksen solmimisesta.
- Toimitusvelvollisuuden laiminlyönnistä voidaan määrätä seuraamusmaksu.
Jatkossa työnantaja voi lisäksi neuvotella valtakunnallisen työntekijäjärjestön tai sen jäsenjärjestön kanssa laajemmin niin sanottuja talokohtaisia työehtosopimuksia. Aiemmin tämä mahdollisuus oli vain työnantajaliitolla.
Paikallisia sopimuksia ei voi alkaa tehdä heti
Yleissitovissa työehtosopimuksissa on aiemminkin ollut paikallisen sopimisen mahdollistavia määräyksiä. Työnantajaliittoon järjestäytymätön työnantaja saa kuitenkin tehdä paikallisen sopimuksen vasta, kun työehtosopimus on uudelleensolmittu 1.1.2025 jälkeen.
Poikkeuksen tähän tekevät työaikalain säännölliset työaikajärjestelmät. Niiden osalta paikallinen sopiminen on mahdollista myös vanhempien työehtosopimusten perusteella. Vanhoja sopimuksia ei tarvitse toimittaa työsuojeluviranomaiselle, mutta 1.1.2025 tehdyt sopimukset tulee toimittaa.
Työsuojeluviranomainen valvoo ja neuvoo
Työsuojeluviranomainen valvoo yleissitovien työehtosopimusten noudattamista järjestäytymättömillä työpaikoilla. Tähän valvontaan kuuluu jatkossa myös paikallisen sopimisen valvonta. Valvonnassa tullaan tarkastelemaan sekä sopimuksen sisältöä että sopijaosapuoliin liittyviä seikkoja. Lisäksi sopimusten perusteella voidaan kohdentaa valvontaa esimerkiksi silloin, jos havaitaan, että yötyön käyttö lisääntyy tietyllä toimialalla.
Työsuojeluviranomainen antaa myös asiaan liittyvää neuvontaa sekä järjestää 5.2.2025 maksuttoman ja kaikille avoimen verkkoseminaarin Paikallinen sopiminen – Mikä muuttuu ja mitä sopimisessa tulee ottaa huomioon?.
Sopimukset tulee toimittaa työsuojeluviranomaiselle –laiminlyönnistä seuraamusmaksu
Järjestäytymättömien työnantajien tulee tehdä paikallinen sopimus kirjallisesti ja toimittaa se työsuojeluviranomaiselle kuukauden kuluessa sopimuksen solmimisesta. Toimitusvelvollisuuden laiminlyönnistä voidaan määrätä 1 000–10 000 euron seuraamusmaksu.
Lisätietoja paikallisesta sopimisesta ja siihen liittyvästä muutoksesta kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriön sivulla Paikallisen sopimisen lisääminen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
juristi Aki Eriksson
p. 0295 018 175, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Företagen vidtog åtgärder för klimatet i Södra och Sydvästra Finland 2024 – tillståndsansökningarna behandlades snabbt8.1.2025 11:06:37 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Södra Finland har behandlat flera projekt för grön omställning enligt företrädesförfarandet. Förhandsrådgivningen förbättrar ansökningarnas kvalitet, vilket förkortar behandlingstiderna och påskyndar investeringar. För närvarande pågår nio projekt. För närvarande pågår nio projekt med företräde.
Etelä- ja Lounais-Suomessa on vireillä 10 ilmastotoimia vauhdittavaa lupahakemusta8.1.2025 11:06:37 EET | Tiedote
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on käsitellyt 22 ympäristölupahakemusta etusijalla vihreän siirtymän edistämiseksi. Tällä hetkellä vireillä on kymmenen etusijan saanutta hanketta. Ennakollinen neuvonta parantaa hakemusten laatua, mikä lyhentää käsittelyaikoja ja nopeuttaa investointeja.
Fall från byggnader leder fortfarande till sjukskrivning och arbetsoförmåga – priset för arbetsgivaren är högt3.1.2025 10:58:12 EET | Pressmeddelande
I Finland inträffar årligen över 3 000 fallolyckor på arbetsplatserna. De medför betydande kostnader för arbetsgivarna och mänskligt lidande för arbetstagarna. Arbetsgivaren betalar tre gånger arbetstagarens lön för arbetstagarens frånvarodagar på grund av sjukdom.Därför har åtgärder mot fallrisken varit en tyngdpunkt vid arbetarskyddsmyndigheternas arbetsplatsinspektioner. År 2024 inspekterade arbetarskyddsmyndigheterna fallskydden vid cirka 1 700 byggarbetsplatser. ”Vi konstaterade en allvarlig fara för liv eller hälsa på 22 byggarbetsplatser”, berättar överinspektör Mikko Koivisto.
Rakennuksilla putoillaan yhä sairauslomalle ja työkyvyttömäksi – hinta työantajalle on kova3.1.2025 10:58:12 EET | Tiedote
Suomessa tapahtuu vuosittain yli kolme tuhatta työtapaturmaa, jotka liittyvät putoamisiin. Ne tuovat mukanaan merkittäviä kustannuksia työnantajille sekä inhimillistä kärsimystä työntekijöille. Yksi työntekijän poissaolopäivä sairauden takia maksaa työnantajalle kolme kertaa tämän palkan. Näistä syistä putoamisvaaran torjunta on ollut työsuojeluviranomaisten työmaatarkastusten yksi painopiste. Vuonna 2024 työsuojeluviranomaiset tarkastivat noin 1700 rakennustyömaan putoamissuojauksen. ”Vakava hengen tai terveyden menettämisen vaara todettiin 22 rakennustyömaalla”, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto.
Vuokratyöntekijän käsi osui terään höylän huoltotyössä, hovioikeudessa käsiteltiin yhtiölle määrätty yhteisösakko30.12.2024 12:43:13 EET | Tiedote
Vaasan hovioikeudessa on käsitelty Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden eteläpohjanmaalaisen puualan yhtiölle määrätty yhteisösakko. Käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta 15 000 euron yhteisösakkoon. Yhtiö valitti hovioikeuteen ja vaati vapauttamaan yhteisösakosta tai toissijaisesti sakon määrän alentamista viiteen tuhanteen euroon. Yhteisösakko liittyi elokuussa 2021 höyläkoneen huoltotyössä sattuneeseen tapaturmaan. Tapaturmatilanteessa työntekijä oli poistanut höylästä puutikkuja ruuvimeisselillä höylän ollessa asetustilassa, jolloin terät pyörivät edelleen, mutta koneen luukun saa avattua. Ruuvimeisseli oli tarttunut höylän pyörivään terään, ja työntekijän käsi oli osunut teriin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme