Jyväskylän yliopisto

Kvanttiteknologioiden kehittämiseen 3,2 miljoonan euron rahoitus Euroopan innovaationeuvostolta

Jaa

Jyväskylän yliopiston johtama EQUSPACE-konsortio sai 3,2 miljoonan euron rahoituksen Euroopan innovaationeuvoston EIC:n Pathfinder Open - rahoitusohjelmasta edistääkseen kvanttiteknologioita piissä. Projekti tuo yhteen viisi partneria kolmesta Euroopan unionin maasta kehittämään uudenlaista piipohjaista kvanttiteknologia-alustaa.

EQUSPACE-konsortion koordinaattorina toimii fysiikan laitoksen professori Juha Muhonen Jyväskylän yliopistosta.
EQUSPACE-konsortion koordinaattorina toimii fysiikan laitoksen professori Juha Muhonen Jyväskylän yliopistosta.

EquSpace -hankkeella (Enabling New Quantum Frontiers with Spin Acoustics in Silicon) on kunnianhimoinen päämäärä. Tavoitteena on mahdollistaa täydellinen piipohjainen kvanttitietojärjestelmä. Nelivuotinen EQUSPACE-hanke on saanut 3,2 miljoonan euron rahoituksen Euroopan innovaationeuvoston (EIC) Pathfinder Open -rahoitusohjelmasta, joka tukee visionäärisiä tutkimusryhmiä kehittämään tieteellistä perustaa läpimurtoteknologioille. Rahoitus on osa Horisontti Eurooppa -rahoitusohjelmaa. Hanke alkaa 1.2.2025 ja sitä johtaa Jyväskylän yliopisto. 

Rahoitus on erittäin kilpailtu ja sitä myönnetään monitieteisille konsortioille tulevaisuuden teknologiakehityksen varhaisiin tutkimushankkeisiin. Yhteensä rahoitushakemuksia EIC:n Pathfinder Open – rahoitusohjelmaan saapui 1100 kappaletta, joista ainoastaan 45:lle myönnettiin rahoitus. 

- Kansainvälisten tutkimushankkeiden koordinaation myöntäminen Jyväskylän yliopistoon kertoo tutkimuksemme korkeasta tasosta. Olen äärimmäisen iloinen yliopiston, tiedekunnan ja aivan erityisesti rahoituksen saaneen tutkijaryhmän puolesta. Myönnetty rahoitus vahvistaa merkittävästi jo aiemmin vahvaa kvanttitutkimuksen alaa yliopistossamme, iloitsee Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Mikko Mönkkönen

Laajentaa kvanttialan kansainvälistä ekosysteemiä 

Hankkeessa kehitetään teknologia-alustaa, joka hyödyntää piihin istutettuihin epäpuhtausatomeihin perustuvia kvanttibittejä. Erityisesti keskitytään kehittämään skaalautuvia menetelmiä näiden “piikubittien” lukemiseen hyödyntämällä kaupallisia kvanttipisteitä sekä niiden kytkemiseen toisiinsa nanomekaanisten värähtelijöiden avulla. 

- Pitkän aikavälin tavoitteena on mahdollistaa näiden kubittien käyttö kvanttilaskennassa ja kvanttihavainnoinnissa sekä aikaansaada Euroopan laajuinen ekosysteemi tälle kvanttiteknologia-alustalle, kertoo konsortion koordinaattori professori Juha Muhonen Jyväskylän yliopistosta. 

Kvanttihyppy piin spinkubiteilla 

Vaikka pii on kaiken nykyisen informaatioteknologian mahdollistava materiaali, ei se tällä hetkellä ole keskeisin materiaali kvanttitiedonkäsittelyssä. Piiperustaisilla spinkubiteilla on kuitenkin jo osoitettu olevan erinomaisia kvanttiominaisuuksia yksittäisinä kubitteina. Piikubitteja, ja varsinkaan epäpuhtausatomeihin perustuvia kubitteja, ei kuitenkaan vielä pidetä kvanttilaskennan valtavirta-alustana, sillä niiden saattaminen käytännön tasolle edellyttää helposti skaalautuvia kytkentä- ja luentamekanismeja. EQUSPACE-hanke pyrkii vastaamaan näihin haasteisiin, ja siten edistämään sitä, että kvanttiteknologiat voisivat käyttää hyväksi olemassa olevaa laajaa pii-infrastruktuuria, joka on pystytetty nykyisten tietokonesirujen valmistukseen.  

- EQUSPACE-hanke tarjoaa monitieteisen lähestymistavan käsillä olevaan haasteeseen tuomalla yhteen ainutlaatuisen joukon johtavia asiantuntijoita, spinkubittien, optomekaniikan, ja piin atomiperustaisen muokkaamisen aloilta, selventää Muhonen. 

Hanke ei näin ainoastaan pyri tekemään piipohjaisista kvanttiteknologioista eurooppalaista vahvuutta, vaan myös kehittämään menetelmiä, jotka voivat uudistaa koko kvanttiteollisuutta.  

- Esimerkiksi materiaalitieteellisten tekniikat, kuten yksi-ioni-implantaatiot ja piin isotooppipuhdistaminen ovat isossa osassa hanketta ja niiden avulla hanke pyrkii luomaan skaalautuvan ja vakaan alustan kaikille pii-kvanttisovelluksille, kertoo tutkija Nico Klingner Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf e.V.:stä (HZDR). 

Eurooppalainen konsortio tuo yhteen kvanttiosaajat 

EQUSPACE-konsortioon kuuluu tutkijoita Jyväskylän yliopistosta (JYU) ja kolmesta tutkimuslaitoksesta: VTT:stä Suomessa, Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf e.V.:stä (HZDR) Saksasta, ja NWO Institute AMOLF:sta (AMOLF) Alankomaista. Lisäksi konsortioon kuuluu suomalainen start-up yritys SemiQon Oy. 

- EQUSPACE on hieno esimerkki siitä, kuinka erilaisia kvanttiteknologioita yhdistelemällä voidaan mahdollistaa uusia innovaatioita. Projekti tuo yhteen osaajia kvanttipisteiden, epäpuhtausatomeihin perustuvien kubittien, optomekaniikan ja piin atomitason muokkaamisen aloilta. Samalla se yhdistää toisiinsa yliopiston, tutkimusinstituutteja ja start-up yrityksen kolmessa eri Euroopan maassa, iloitsee Semiqonin CRO Mika Prunnila

null
EQUSPACE-konsortioon kuuluu viisi partneria kolmesta Euroopan unionin maasta.

Tutkimuksella edistetään kvanttiteollisuutta Euroopassa 

Rahoituksen yksi keskeisin tavoite on mahdollistaa piin epäpuhtausatomeihin perustuvien kvanttiteknologioiden kehitys Euroopassa. 

- Tämän uuden rahoituksen myötä EQUSPACE-konsortio perustaa vahvan donori spinkubitteihin perustuvan tutkimusverkoston Eurooppaan, ja näin vahvistaa eurooppalaista kvanttiteollisuutta pitkällä aikavälillä. Nykyään tätä alustaa kehitetään lähinnä Australiassa ja Kanadassa. Lisäksi tietysti Kiina ja USA ovat yleisesti edellä kvanttiteknologioissa. EQUSPACE:n kaltaiset hankkeet ovat kriittisiä, jotta Eurooppa pysyy mukana nykyisessä kvanttikilpajuoksussa, kuvailee Muhonen.

null
Euroopan innovaationeuvoston EIC:n Pathfinder Open - rahoitusohjelma on erittäin kilpailtu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Juha Muhonen, juha.t.muhonen@jyu.fi, +358401905352
Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Mikko Mönkkönen, mikko.monkkonen@jyu.fi, +358504413682

Kuvat

EQUSPACE-konsortion koordinaattorina toimii fysiikan laitoksen professori Juha Muhonen Jyväskylän yliopistosta.
EQUSPACE-konsortion koordinaattorina toimii fysiikan laitoksen professori Juha Muhonen Jyväskylän yliopistosta.
Lataa
EQUSPACE-konsortioon kuuluu viisi partneria kolmesta Euroopan unionin maasta.
EQUSPACE-konsortioon kuuluu viisi partneria kolmesta Euroopan unionin maasta.
Lataa
Euroopan innovaationeuvoston EIC:n Pathfinder Open - rahoitusohjelma on erittäin kilpailtu.
Euroopan innovaationeuvoston EIC:n Pathfinder Open - rahoitusohjelma on erittäin kilpailtu.
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Mikä saa nuoren jatkamaan liikuntaseurassa? Tärkeintä on vanhempien kannustus ja valmentajien tuki9.1.2025 06:30:00 EET | Tiedote

TtM Katja Rinta-Antila tutki väitöskirjassaan, mitkä tekijät edistävät nuorten osallistumista liikuntaseuratoimintaan sekä syitä seuratoiminnassa lopettamiseen. Tutkimus osoitti, että seuratoimintaan osallistumista ylläpitivät vanhemmilta saatu tuki ja valmentajan terveyden edistämistoimet. Tutkimuksen tulokset perustelevat tarvetta panostaa terveyden edistämiseen seuroissa.

Kansainvälinen Football is Medicine -konferenssi Jyväskylässä 14.–16.1.2025 nostaa esiin jalkapallon terveysvaikutukset7.1.2025 08:40:10 EET | Tiedote

Jalkapallo on maailman tutkituin urheilulaji. Jalkapallon tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta tuottaa uutta ymmärrystä ja tietoa, jotka auttavat myös suomalaisen jalkapallon kehitystä. Tammikuussa Jyväskylän yliopistossa järjestettävä konferenssi keskittyy jalkapallon terveyttä edistäviin vaikutuksiin solutasosta lähtien aina yhteiskunnallisiin näkökulmiin, ja tarjoaa aiheeseen myös kriittisiä pohdintoja. Median edustajat ovat tervetulleita tapahtumaan tapaamaan liikuntatieteellisen tiedekunnan sekä eri puolilta maailmaa Jyväskylään saapuvia jalkapallotutkimuksen asiantuntijoita.

Väitös: Tilastotieteen menetelmillä entistä tarkempaa tietoa vanhoista kauppareiteistä ja tartuntatautien leviämisestä (Pasanen)3.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston tuoreessa väitöskirjatyössä on kehitetty tilastotieteellisiä menetelmiä alueellisten ilmiöiden mallintamiseen. Väitöstyössä on tutkittu Suomen nälänhädän aikaisten viljamarkkinoiden toimintaa ja tarttuvien tautien leviämistä esiteollisessa Suomessa sekä vanhempainvapaiden käyttöä kuluvalla vuosituhannella. Uusien mallinnusten avulla voidaan saada entistä yksityiskohtaisempaa tietoa esimerkiksi vanhoista kauppareiteistä tai tartuntatautien leviämisestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye