Yritysten maksuviiveet laskeneet vain hieman viime vuodesta – talouden käännettä odotetaan
Luotonhallintayhtiö Intrumin tuore maksuviivetutkimus vuoden 2024 viimeiseltä neljännekseltä osoittaa, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut hieman sekä vuoden 2023 vastaavaan ajankohtaan että edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Joillakin toimialoilla ja alueilla maksuviiveellisten yritysten määrä on kuitenkin noussut. Toimialavertailussa maksuviiveellisiä yrityksiä on yhä eniten majoitus- ja ravitsemistoimialalla. Suhteellisesti eniten nousua on puolestaan ollut julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialoilla. Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan yritykset ovat kärsineet eniten maksuviiveistä. Vaikka talouskasvu on edelleen vaisua, ennusteet näyttävät varovaista elpymistä alkaneelle vuodelle 2025.
Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2024 viimeiseltä neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus säilyi vakaana vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna (-0,05 prosenttia), mutta laski 4,5 prosentilla kolmanteen vuosineljännekseen verrattuna. Maksuviiveitä oli 17 253 yrityksellä, mikä on viisi prosenttia Suomen yrityksistä.
– Maksuviiveellisten yritysten määrän pieni lasku vuoden takaiseen selittynee talouden yleisen aktiivisuuden laskuna. Myös korkotaso on laskenut selvästi kolmannen vuosineljänneksen aikana, jatkossa se helpottaa yritysten toimintaa. Samoin kysyntä on edelleen vähäistä, vaikka taloudessa onkin nyt heikkoja positiivisia merkkejä, ovat yritykset edelleen todella varovaisia. Lasku edelliseen kvartaaliin verrattuna johtuu kausivaihtelusta. Vuoden viimeinen neljännes on yleensä hiljaisempia kuukausia maksuviiveiden osalta, sanoo Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala.
Suurimpien yritysten osuus maksuviiveellisistä yrityksistä laski eniten. Pienimmissä yrityksissä viiveet kasvoivat hieman, erityisesti 10–19 henkilön ja 400 000–999 999 euron liikevaihtoluokan yrityksissä. Tämä osoittaa, että suuret yritykset ovat pystyneet sopeuttamaan toimintojaan ja kustannuksiaan pieniä yrityksiä paremmin.
Maksuviiveiden toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemustoiminta nousee yhä kärkeen
Majoitus- ja ravitsemistoiminnan alalla on edelleen eniten maksuviiveellisiä yrityksiä. Suurin kasvu maksuviiveellisten yritysten suhteellisessa osuudessa nähdään julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialalla. Myös vesihuolto, viemäri- ja jätevesihuollon, maa-, metsä- ja kalatalouden, kaivostoiminta ja louhinta sekä taiteet, viihde ja virkistys -toimialoilla maksuviiveellisten yritysten määrä on kasvanut. Sen sijaan laskua on havaittavissa hallinto- ja tukipalvelutoiminnassa, tukku- ja vähittäiskaupassa sekä rahoitus- ja vakuutustoiminnassa.
Alueellisesti eniten yrityksiä, joilla on maksuvaikeuksia, löytyy Pohjois-Karjalasta ja Pohjois-Savosta. Myös Satakunnassa, Etelä-Savossa, Lapissa, Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Karjalassa maksuviiveellisten yritysten osuus on hieman kasvanut viime vuoteen verrattuna.
Maksuviiveet ennakoivat yritysten vakavampia maksuvaikeuksia eli maksuhäiriöitä ja konkursseja. Vuoden 2024 vaikea taloustilanne näkyi konkurssien määrän merkittävänä kasvuna ja määrä oli korkeampi kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla. Tilastokeskuksen mukaan vireille pantuja konkursseja oli joulukuuhun mennessä yhteensä 3 219.
– Tutkimuksemme mukaan suomalaisilla yrityksillä on avoimia saatavia 72,5 miljardia euroa. Yritykset käyttävät yli neljänneksen työvuodesta, 76 työpäivää, myöhästyneiden maksujen perimiseen. On kaikkien etujen mukaista, että yritykset saavat maksun palveluistaan ajoissa, jolloin ne voivat investoida ja työllistää. Yli puolet yrityksistä uskoo, että tekoäly voi tehostaa myöhästyneiden maksujen käsittelyä. Pienempien yritysten voi olla helpompaa ulkoistaa luotonhallinta siihen erikoistuneille yrityksille, joka hyödyntää jo tekoälyä prosesseissaan, Iskala toteaa.
Talous kääntymässä hiljalleen kasvu-uralle
Suomen talouskasvu oli edelleen vaisua vuoden 2024 viimeisellä vuosineljänneksellä. Talouden pahin taantuma on takana ja talouskasvu käynnistyy vuoden 2025 alussa verkkaasti maailmantalouden epävarmuuden yhä varjostaessa vientinäkymiä.
Elinkeinoelämän luottamus heikkeni hieman joulukuussa ja eri toimialojen välillä oli suurta hajontaa. Esimerkiksi rakentaminen hiljeni joulukuussa selvästi, kun taas vähittäiskauppa vahvistui. Talouden näkymät ovat kuitenkin selvästi positiivisemmat kuin vuosi sitten. Korkojen odotetaan laskevan edelleen, mikä tukee investointeja ja yksityistä kulutusta. Rahoitusolosuhteiden keventyminen tulee vähitellen helpottamaan yritysten ja kuluttajien taloudellista tilannetta, mikä lisää myös kotimaista kysyntää ja investointeja. Rahapolitiikan välittyminen reaalitalouteen ottaa kuitenkin aikansa ja työmarkkinoiden haastava tilanne näyttää jatkuvan vuoden 2025 ajan.
Korkojen lasku ja hidastunut inflaatio ovat parantaneet kuluttajien ostovoimaa, mutta kuluttajat ovat yhä varovaisia rahankäytössään. Kuluttajien luottamusindikaattori heikkeni joulukuussa ja oli alimmillaan sitten kevään 2024. Kuluttajien luottamus hidastaa yksityisen kulutuksen elpymistä. Pääsyynä tähän on työmarkkinoiden vaikea tilanne, joka luo suurta epävarmuutta tulevasta.
– Yritysten toimintaympäristö on nyt korkojen laskun myötä muuttumassa paremmaksi, mutta yritykset kärsivät kuitenkin edelleen vähäisestä yksityisestä kulutuksesta ja matalasta kysynnästä sekä epävarmasta taloustilanteesta, Iskala tiivistää.
Suomen Pankin ennusteen mukaan kuluvana vuonna talous kasvaa 0,8 prosenttia ja vuonna 2026 kasvua on 1,8 prosenttia. Inflaation odotetaan pysyvän alle 2 prosentissa lähivuosina.
Luotonhallintayhtiö Intrum julkaisee neljännesvuosittain yritysten maksuviiveiden kehitystä kuvaavan raportin pohjautuen yhtiön omaan dataan lähes 343 500 suomalaisesta yrityksestä. Tämän raportin data on kerätty ajanjaksolta 1.10. - 31.12.2024. Seuraava maksuviiveraportti ilmestyy huhtikuussa.
Muut lähteet:
Tilastokeskus 12/2024, Suomen Pankki: Suomen talouden ennuste 12/2024, Elinkeinoelämän keskusliitto, Luottamusindikaattori 12/2024, Intrum European Payment Report 2024 Suomi
Lataa yritysten maksuviivetutkimus Q4/2024
Lataa Suomea koskeva Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti 2024
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha IskalaKaupallinen johtajaIntrum Oy
Puh:+358 50 370 6333juha.iskala@intrum.comMediadeskIntrum Oy, viestintä
Puh:046 5002 8693viestinta@intrum.comKuvat
Tietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2023 liikevaihto oli 20,0 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Kuluttajatutkimus: Heräteostoksia tehdään aiempaa enemmän – nuorten aikuisten perintätapaukset kasvaneet kiihtyvällä tahdilla17.12.2024 07:50:00 EET | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin tutkimukset paljastavat huolestuttavia ilmiöitä nuorten maksu- ja ostokäyttäytymisessä. Yhtiön tuore Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti kertoo nuorten tekevän aiempaa enemmän heräteostoksia ja olevan erityisen alttiita somemainonnalle. Perintätietoon pohjautuvan analyysin perusteella nuorten aikuisten velkaantuminen on kasvanut kiihtyvällä tahdilla jo useana vuonna peräkkäin.
Tutkimus: Huolestuttava ilmiö – yli kolmannes suomalaisista maksaa laskun luotolla28.11.2024 07:55:00 EET | Tiedote
Yhä useampi suomalainen maksaa laskunsa ajallaan viime vuosiin verrattuna. Huolestuttavaa on, että luotonhallintayhtiö Intrumin tuore Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti paljastaa luoton käytön yleistyneen laskujen maksamisessa ja jopa 35 prosenttia kuluttajista kertoi maksaneensa yhden tai useamman laskun luotolla. Intrumin tutkimuksen mukaan suomalaisten kuluttajien taloustilanne on kohentunut, mutta kehitys jää reilusti jälkeen muihin Euroopan maihin verrattuna. Suurin osa selviytyy pakollisista kuluistaan, mutta taloudellinen hyvinvointi on hauraalla pohjalla ja tulevaisuudennäkymät synkät. Suomalaisista 57 prosenttia uskoo, että työttömyys nousee jyrkästi seuraavan kahden vuoden aikana, kun Euroopan keskiarvo on 43 prosenttia. Suomalaisilla on myös maksuvaikeuksia lähes kaksi kertaa enemmän kuin eurooppalaisilla keskimäärin.
Huuhtooko konkurssiaalto kuluttajien orastavan ostovoiman mukanaan?30.10.2024 07:50:00 EET | Tiedote
Kuluttajien maksamisessa nähtiin kolmannella vuosineljänneksellä positiivinen käänne, kun perintätapausten määrät ja perinnässä olevat summat kääntyivät laskuun. Huolestuttavaa kuitenkin on, että aiempaa useampi lasku siirtyi muistutusvaiheesta perintään. Myös yritysten maksamisessa nähdään huolestuttava suunta yritysperinnän tapausten ja perinnässä olevien summien käännyttyä kasvuun. Kuluttajien ostovoiman kasvusta ja positiivisten talousnäkymien pilkahduksesta huolimatta luotonhallintayhtiö Intrum ennakoi kuluttajien maksuvaikeuksien kasvavan loppuvuonna ja vuodenvaihteen jälkeen.
Konkurssiaalto jatkunee syksyllä, vaikka maksuviiveellisten yritysten määrä on laskenut8.10.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Intrumin maksuviivetutkimus kuluvan vuoden kolmannelta neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut hieman viime vuodesta. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla on yhä eniten haasteita, mutta julkisen hallinnon, maanpuolustuksen ja kaivostoiminnan aloilla maksuviiveellisten yritysten määrä on noussut suhteellisesti eniten. Alueellisesti maksuviiveellisiä yrityksiä on eniten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Vireille pantujen konkurssien määrä on jatkanut edelleen kasvuaan. Vaikka talouskasvu on ollut edelleen vaisua, näkymät loppuvuodelle ovat varovaisen positiivisia.
Tekoäly ja digitalisaatio tehostavat pk-yritysten saatavien kotiuttamista5.9.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallista yrittäjän päivää vietetään syyskuun viidentenä päivänä. Asiakkaiden maksukäyttäytyminen on keskeinen tekijä yrityksen pitkän aikavälin menestyksessä ja toimintakyvyn säilyttämisessä. Yritysten tulee myös entistä enemmän kiinnittää huomiota, kuinka ne itse toimivat tavarantoimitusketjussa ja edistävätkö ne omalla toiminnallaan tervettä maksukulttuuria. Intrumin tutkimuksen mukaan digitalisaatio ja tekoäly nostavat päätään maksuviiveiden torjumisessa. Yli puolet pk-yrityksistä uskoo jäävänsä kilpailijoista jälkeen, jos ne eivät opi hyödyntämään tekoälyä maksuprosesseissaan. Tekoälytyökalut ja modernien maksutapojen hallinta koetaan kilpailueduksi, joka lajittelee jyvät akanoista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme