Väitös: Kauhu tarvitsee lisää huomiota lasten elokuvakasvatuksessa
Kauhu lastenelokuvissa ja muussa lasten audiovisuaalisessa kulttuurissa herättää usein keskustelua lapsille sopivasta sisällöstä. Lapsia kauhu kuitenkin kiehtoo, ja sillä on lastenkulttuurissa pitkät perinteet. Filosofian maisteri Marjo Kovasen väitöskirjassa tuodaan esiin, millaista kauhua erityisesti suomalaisessa lastenelokuvassa voi olla ja miten lastenelokuvan kauhua voi lähestyä elokuvakasvatuksessa.
Filosofian maisteri Marjo Kovanen on kehittänyt väitöstutkimuksessaan mallia lastenelokuvan kauhuelementtien sekä kauhun estetiikan analysoimiseksi. Tutkimuksessa kehitetyt lastenelokuviin kytkeytyvät lähestymistavat voivat tukea opettajien elokuvakasvatustyötä.
– Lastenelokuvissa esiintyvät kauhuelementit osoittautuivat sisällöiltään ja estetiikaltaan moninaiseksi ilmiöksi, jolla on paikkansa myös osana lastenkulttuuria. Elokuvakasvatuksessa tulisikin huomioida lastenelokuvien kauhu osana lasten mediamaisemaa, toteaa Marjo Kovanen.
Kovasen väitöstutkimus koostuu neljästä osatutkimuksesta. Kovanen on tutkinut aihetta analysoimalla lastenelokuvia ja kartoittamalla mediakasvatuksen maisteriopiskelijoiden käsityksiä lasten kauhuelokuvista. Lisäksi Kovanen on perehtynyt elokuvakasvatuksen käytänteisiin koulussa ja kauhuun lasten omaehtoisessa kulttuurissa.
Tutkimus monipuolistaa kuvaa suomalaisesta lastenelokuvasta
Väitöstutkimus monipuolistaa kuvaa suomalaisesta lastenelokuvasta tuomalla esiin niissä esiintyviä kauhuelementtejä. Lisäksi väitöstutkimus ehdottaa elokuvakasvatuksen käytänteiden kehittämistä, jotta lastenelokuvan marginaalissa pidetty kauhusisältö huomioitaisiin elokuvakasvatuksessa paremmin.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että kauhua on mahdollista lähestyä elokuvakasvatustyössä monipuolisesti ja turvallisesti käyttämällä vuorovaikutuksellisia ja oppijalähtöisiä menetelmiä.
Kovasen mukaan myös opettajankoulutusta pitäisi kehittää niin, että lasten kauhusisällöt otetaan koulutuksessa paremmin huomioon.
– Lisäksi kulttuuripolitiikassa on tarvetta tunnustaa lastenelokuvan sisällöllinen monipuolisuus ja pyrkiä vahvistamaan moninaisuutta, Kovanen sanoo.
Marjo Kovasella on vuosien kokemus elokuva- ja mediakasvatuksesta ja vahva tietämys suomalaisesta elokuvasta. Hän työskentelee erityisasiantuntijana Koulukino – Skolbio ry:ssä. Kovasen väitöskirjan viimeistelyä on tukenut Alfred Kordelinin säätiö.
Väitöstilaisuus perjantaina 17. tammikuuta
FM Marjo Kovasen väitöskirja Lastenelokuvan kauhut ja elokuvakasvatus tarkastetaan Tampereen yliopistossa informaatiotieteiden ja viestinnän tiedekunnassa (ITC) perjantaina 17. tammikuuta 2025 kello 12 alkaen keskustakampuksella Pinni B -rakennuksessa, salissa B1096 (Kanslerinrinne 1). Vastaväittäjänä toimii dosentti Outi Hakola Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena professori Sirkku Kotilainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalveluarkisin 10-15
Puh:+358294520800viestinta.tau@tuni.fiKuvat
Linkit
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Kevään 2025 ensimmäinen yhteishaku nyt käynnissä9.1.2025 15:59:24 EET | Tiedote
Tampereen yliopistolla on ensimmäisessä yhteishaussa tarjolla kuusi hakukohdetta englanninkieliseen kandidaatti- ja maisterikoulutukseen.
Väitös: Metabolista oireyhtymää sairastavien suomalaismiesten terveys on ennakoitua parempi8.1.2025 07:50:00 EET | Tiedote
Lihavuuteen liittyvä metabolinen oireyhtymä on Suomessa yleinen. Sitä sairastavilla on tavallista korkeampi riski sairastua vakaviin sydän- ja verisuonisairauksiin. Lääketieteen lisensiaatti Harri Saarinen selvitti väitöstutkimuksessaan suomalaisten metabolista oireyhtymää sairastavien miesten terveydentilaa 15 vuoden pitkäaikaisseurannassa.
Väitös: Hyvinvointi luokkahuoneessa ei voi jäädä yksin opettajan vastuulle7.1.2025 09:15:00 EET | Tiedote
Kasvatustieteen maisteri Roosa Yli-Pietilän väitöstutkimus osoittaa, että luokanopettajat kokevat pääosin vahvaa ja pysyvää ammatillista toimijuutta, mikä edistää sekä opettajien että oppilaiden hyvinvointia. Opettajan ja luokkaryhmän hyvinvointi ei kuitenkaan voi jäädä yksin opettajan vastuulle, vaan se on koko kouluyhteisön tehtävä ja edellyttää myös laajempaa yhteiskunnallista keskustelua.
Väitös: Silmien laserleikkauksessa potilastyytyväisyyteen vaikuttavat eniten taittovirheen korjauksen tarkkuus ja kuivasilmäoireet2.1.2025 09:20:00 EET | Tiedote
Laserkirurgia on noussut suosituksi vaihtoehdoksi silmälaseille ja piilolinsseille silmien taittovirheiden korjauksessa. Lääketieteen lisensiaatti Petri Mäkinen selvitti väitöstutkimuksessaan, mitkä tekijät vaikuttavat leikkauksen jälkeisen potilastyytyväisyyteen ja miten biologiset haavan paranemisprosessit heijastuvat kyynelnesteeseen modernin laser-avusteisen taittovirhekirurgian jälkeen.
Väitös: Asuntorakennuttajien uudisasuntokohteiden myyntiehdot toimivat riskienhallinnan välineinä18.12.2024 08:11:56 EET | Tiedote
Väitöstutkimuksessaan TkL Tuija Lönnrot tutki asuntorakennuttajien uudisasuntokohteiden myyntiehtoja ja niihin sisältyviä riskejä sekä riskienhallintaa myyntiehdoissa. Tutkimustulokset auttavat eri toimijoita tiedostamaan muun muassa myyntiehtojen suuren määrän ja suunnittelemaan toimenpiteitä riskien hallitsemiseksi. Asunto-osakeyhtiömuotoisten uudisasuntojen myyntiehtoja, niiden riskejä sekä riskienhallintaa ei ole aiemmin tutkittu kattavasti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme