Förebyggande av olycksfall effektiveras på arbetsplatserna – de allvarligaste bristerna finns i arbetsutrustning och maskiner
I ett projekt av arbetarskyddsmyndigheterna som syftar till att förebygga olycksfall genomfördes i fjol cirka 840 arbetsplatsinspektioner i hela landet. Målet med inspektionerna i projektet, som fortsätter i år, har varit att hitta och åtgärda allvarliga brister på arbetsplatserna innan de leder till olyckor.
”De största bristerna under arbetsplatsinspektionerna har varit risker relaterade till arbetsutrustning och maskiner. Uppmaningar relaterade till de här bristerna har getts 255 gånger. De vanligaste uppmaningarna har gällt skyddet av riskområden vid maskiner, skyddet av klingor och säkerställandet av arbetsutrustningens funktionsduglighet”, säger inspektör Emma Helenius. Dessutom har inspektörerna gett uppmaningar om bland annat återkommande besiktningar av arbetsutrustning, fallrisker, lastpallställ och säkerheten vid förbindelseleder.
Nästan 1 900 anvisningar – de vanligaste gäller riskbedömning och introduktion
Arbetsplatserna fick nästan 1 900 anvisningar, vilka är mindre allvarliga än uppmaningar. I dessa framhävs brister i identifieringen av risker i arbetet, riskbedömningen och introduktionen av anställda. Även tillstånd för förare av personlyftanordningar och truckar, företagshälsovårdens arbetsplatsutredningar samt hanteringen av kemiska agenser har upprepade gånger lyfts fram. Man har också påmint arbetsplatserna om att planerna för första hjälpen och räddning ska vara aktuella samt om arbetsgivarens tillsynsskyldighet.
Arbetsgivarna agerar, men det finns mycket att förbättra
”En positiv observation som kan konstateras är att uppmaningarna inte har lett till att man behövt förelägga vite i samband med inspektionerna. Arbetsgivarna har börjat vidta korrigerande åtgärder senast efter inspektörens uppmaning. Målet är dock att arbetsplatserna ska identifiera riskfaktorer självständigt och proaktivt ta itu med dem”, säger inspektör Emma Helenius.
Arbetsgivaren har ett lagstadgat ansvar att se till att arbetet är säkert. Att avlägsna riskfaktorer är inte bara en lagstadgad skyldighet, utan också affärsmässigt förnuftigt. ”Vi hoppas att arbetsplatserna skrider till åtgärder på eget initiativ”, påminner inspektör Helenius.
Att anmäla om olycksfall i arbetet till arbetarskyddet
Vid inspektionerna har man märkt att det finns ovisshet när det gäller att anmäla om olycksfall i arbetet. Arbetsgivaren är skyldig att anmäla olycksfall i arbetet till arbetarskyddsmyndigheten även om polis eller en akutvårdsenhet har varit på platsen. Underlåtenhet att anmäla kan leda till bötesstraff. Under inspektionerna har instruktioner delats ut som stöd för arbetsgivarna, och en anmälningsblankett finns på webben.
I arbetarskyddsmyndigheternas webbtjänst Tyosuojelu.fi finns instruktioner om olycksfall i arbetet och en anmälningsblankett för olycksfall i arbetet.
Nyckelord
Kontakter
Inspektör Emma Helenius, fornamn.efternamn@rfv.fi
Ansvarsområdet för arbetarskyddet, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Andra språk
Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Företagen vidtog åtgärder för klimatet i Södra och Sydvästra Finland 2024 – tillståndsansökningarna behandlades snabbt8.1.2025 11:06:37 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Södra Finland har behandlat flera projekt för grön omställning enligt företrädesförfarandet. Förhandsrådgivningen förbättrar ansökningarnas kvalitet, vilket förkortar behandlingstiderna och påskyndar investeringar. För närvarande pågår nio projekt. För närvarande pågår nio projekt med företräde.
Etelä- ja Lounais-Suomessa on vireillä 10 ilmastotoimia vauhdittavaa lupahakemusta8.1.2025 11:06:37 EET | Tiedote
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on käsitellyt 22 ympäristölupahakemusta etusijalla vihreän siirtymän edistämiseksi. Tällä hetkellä vireillä on kymmenen etusijan saanutta hanketta. Ennakollinen neuvonta parantaa hakemusten laatua, mikä lyhentää käsittelyaikoja ja nopeuttaa investointeja.
Möjligheterna till att ingå lokala avtal utvidgas och tillsynen över dem inleds av arbetarskyddsmyndigheterna8.1.2025 08:01:53 EET | Pressmeddelande
Möjligheterna till lokala avtal utökades genom en lagändring som trädde i kraft den 1 januari 2025. I och med ändringen är det möjligt att ingå lokala avtal på olika arbetsplatser i större utsträckning än tidigare oberoende av om arbetsgivaren har organiserat sig och hör till ett arbetsgivarförbund eller om personalen har valt en representant att företräda dem i enlighet med det som avses i kollektivavtalet. På grund av övergångsbestämmelsen i lagen kan en icke-organiserad arbetsgivare ingå ett lokalt avtal endast på basis av sådana kollektivavtal som har avtalats efter årsskiftet. Arbetarskyddsmyndigheten utövar tillsyn över lokala avtal på icke-organiserade arbetsplatser.
Paikallinen sopiminen laajenee ja työsuojeluviranomainen aloittaa sen valvonnan8.1.2025 08:01:53 EET | Tiedote
Paikallisen sopimisen mahdollisuudet laajenivat 1.1.2025 voimaantulleella lainsäädäntömuutoksella. Muutoksen myötä paikallinen sopiminen on mahdollista aiempaa laajemmin eri työpaikoilla riippumatta siitä, onko työnantaja järjestäytynyt tai onko henkilöstö valinnut itselleen työehtosopimuksessa tarkoitettua edustajaa. Lain siirtymäsäännöksen vuoksi järjestäytymätön työnantaja voi tehdä paikallisen sopimuksen vain sellaisen työehtosopimusten perusteella, joka on sovittu vuodenvaihteen jälkeen. Työsuojeluviranomainen valvoo paikallista sopimista järjestäytymättömillä työpaikoilla.
Fall från byggnader leder fortfarande till sjukskrivning och arbetsoförmåga – priset för arbetsgivaren är högt3.1.2025 10:58:12 EET | Pressmeddelande
I Finland inträffar årligen över 3 000 fallolyckor på arbetsplatserna. De medför betydande kostnader för arbetsgivarna och mänskligt lidande för arbetstagarna. Arbetsgivaren betalar tre gånger arbetstagarens lön för arbetstagarens frånvarodagar på grund av sjukdom.Därför har åtgärder mot fallrisken varit en tyngdpunkt vid arbetarskyddsmyndigheternas arbetsplatsinspektioner. År 2024 inspekterade arbetarskyddsmyndigheterna fallskydden vid cirka 1 700 byggarbetsplatser. ”Vi konstaterade en allvarlig fara för liv eller hälsa på 22 byggarbetsplatser”, berättar överinspektör Mikko Koivisto.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum