Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Uskottavia huijausviestejä Aktian nimissä

Jaa

Suomen Telemarkkinointiliitto ry varoittaa erittäin uskottavista huijausviesteistä, joita on lähetetty Aktian nimissä. Viestit hyödyntävät oikea lähettäjäosoitetta ja lisäävät näin uhrien luottamusta.

Viestin aitoutta ei voi aina päätellä lähettäjän osoitteesta.
Viestin aitoutta ei voi aina päätellä lähettäjän osoitteesta.

Suomen Telemarkkinointiliitto ry on saanut suuren määrän ilmoituksia huijausviesteistä, jotka tulevat Aktian nimissä. Myös Aktia ilmoittaa huijausviesteistä etusivullaan.

Viesti sisältää tekstin: ”Tämä on viimeinen muistutus siitä, että olet saanut uuden viestin postilaatikkoosi, joka vaatii huomiotasi.”  Tekstin alla on linkki, joka muka vie postilaatikkoon, mutta se on todellisuudessa tietojenkalasteluyritys. Linkkiä ei siis missään nimessä tule klikata.

Viestit tulevat Aktian oikeasta viestintäosoittesta viestinta[at]aktia.fi. Tämä tarkoittaa sitä, että viesti tulee samaan ketjuun kuin aiemmat viestit samasta osoitteesta, jos vastaanottajalla on käytössä sähköpostissa viestin ryhmittely. Tämän takia viesti voi siis hämätä jopa tarkkaavaisimpia käyttäjiä. Viestin yhteystiedoissa on myös Aktian oikea vaihdenumero, joka entisestään lisää sen uskottavuutta.

"Oikean viestintäosoitteen käyttäminen tekee huijausviestistä erityisen uskottavan. Kun viesti liittyy samaan ketjuun kuin aidot viestit, vastaanottajan kynnys epäillä sen aitoutta madaltuu huomattavasti. Rikolliset hyödyntävät juuri tätä menetelmää, koska he tietävät sen olevan tehokas tapa saada ihmiset avaamaan linkkejä ja luovuttamaan tietojaan", toteaa Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n perustaja Arto Isokoski.

Aktian nimissä lähetetyn huijauksen lisäksi Kilpi-sovellus on havainnut monenlaisia muita aktiivisia huijauksia ja muita häiritseviä viestejä. Tällä hetkellä liikkeellä on muun muassa:

  • Huijaukset Netflixin, Autoliiton ja OmaKannan nimissä
  • Roskapostiviestit: Tarjouksia lainojen kilpailutuksista, seuralaispalveluista ja kasinotarjouksia, jotka ovat laittomia kohdistaa suomalaisille.

Pysy askeleen edellä hujareita

Huijausviestit ovat kehittyneet entistä vaikeammin tunnistettaviksi. Näillä ohjeilla voit pienentää riskiä joutua huijauksen kohteeksi:

  1. Älä koskaan klikkaa viestin sisältämiä linkkejä, ellet ole täysin varma niiden aitoudesta.
  2. Ole erityisen varovainen viestien kanssa, jotka vaativat kiireellisiä toimia.
  3. Jos epäilet viestin aitoutta, ota yhteyttä suoraan organisaatioon heidän virallisten kanaviensa kautta.
  4. Lataa Kilpi-sovellus, joka estää huijaukset.

Epäilyttävän viestin tai puhelun lähettäjän voi tarkistaa ilmaiseksi Telemarkkinointikiellon hakupalvelussa osoitteessa www.telemarkkinointikielto.fi. Palvelu auttaa tunnistamaan huijausyrityksiä nopeasti ja luotettavasti.

Lisäksi Kilpi-sovellus tarjoaa tehokkaan suojan estämällä huijauspuhelut ja -viestit jo ennen kuin ne saavuttavat käyttäjän. Pidä yhteystietosi turvassa ja vältä klikkaamasta epäilyttäviä linkkejä – suojaudu huijauksilta jo etukäteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Lisätietoja Suomen Telemarkkinointiliitto ry:stä

Suomen Telemarkkinointiliitto ry on kehittänyt Kilpi-sovelluksen, joka estää ei-toivotut yhteydenotot.

Kilpi on älypuhelimiin ladattava sovellus, joka tunnistaa huijauspuhelut, tekstiviestit ja roskapostit. Tämä tarkoittaa, että huijaus- ja puhelinmyyntipuhelut eivät enää edes hälytä puhelimessa. Lisäksi sovellus tunnistaa automaattisesti haitallisia linkkejä sisältävät huijaustekstiviestit ja spämmisähköpostit jo ennen niiden lukemista. Kilpi suojaa tehokkaasti myös tietojen ja tunnusten kalastelulta.

Sovellus perustuu dataan, jota kerätään ja kasvatetaan jatkuvasti. Kilpi-sovelluksen avulla voi nauttia huijausvapaasta ja puhelinmyynnittömästä puhelinajasta. Kilven voi ladata Google Play ja ja Apple Store sovelluskaupoista. Kilpeä on ladattu jo lähes 50 000 kertaa. Kilpi tarjoaa sekä ilmaisen version että edistyneempiä ominaisuuksia sisältävän Premium-version.

Sovelluksen perustaja Arto Isokoski työskenteli Nokiassa 1995-2000 tuotekehitystehtävissä. Tämän jälkeen Kiinan markkinoihin erikoistunut Isokoski on toiminut useissa globaaleissa yrityksissä, kuten muun muassa perustamassaan TLD Registry Limited Oy:ssä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye