Opiskelija-asuntojen rakentamisen esteitä halutaan purkaa - suositukset pikaisesti valmisteluun
Ympäristöministeriön asettaman työryhmän toimenpidesuositukset antavat riittävät keinot uusien opiskelija-asuntojen rakentamiselle. SOA kuitenkin painottaa, että erityisryhmien investointiavustus tulee palauttaa julkisen taloustilanteen elpyessä. Esitykset tulee panna toimeen viiveettä, jotta tarpeelliset opiskelija-asuntojen rakennushankkeet saadaan käyntiin.
Valtion tukeman asuntotuotannon kehittämisen työryhmän toimenpidesuositukset julkaistiin 15.1. Suosituksissa opiskelija-asuntorakentamiseen ehdotetaan jatkossa myönnettäväksi 100 prosentin pitkäaikaista korkotukilainaa, mutta erityisryhmien investointiavustusta voisi saada vain yhteisöllisen asumisen opiskelijakohteisiin. Nykytilanteessa korkotukilainaa on voinut saada enintään 95 prosentin osuuden hankintahinnasta ja investointiavustusta enintään 15 prosenttia.
"Ehdotus korkotukilainan täyskatteellisuudesta olisi tärkeä helpotus rakentamisen pullonkaulaan, jossa investointiavustuksen puute on estänyt uusien hankkeiden toteuttamista. Kohtuuhintaisten opiskelija-asuntojen kysyntä on huipussaan ja lisärakentamista tarvitaan – toimeenpanemalla suositukset voimme opiskelija-asuntoyhteisöjen voimin tuoda valoa rakennusalan suhdannekuoppaan" painottaa SOAn puheenjohtaja Joonas Grönlund.
Toisena keskeisenä suosituksena erityisryhmien investointiavustusta ja pelkkää korkotukea saaneet kohteet voitaisiin sisällyttää samaan vuokratasausryhmään. Vuokrantasaus on keskeinen keino turvata asumisen kohtuuhintaisuus uusissa asuntokohteissa.
"Vuokrantasauksen joustavoittaminen on tarpeellinen muutos, jotta uusissa kohteissa vuokrat pystytään pitämään opiskelija-asukkaiden maksukyvyn mukaisina. Rakentaminen pelkällä korkotukilainalla on kuitenkin vain tilapäinen piristysruiske: investointiavustus tulee palauttaa koskemaan kaikkea opiskelija-asuntorakentamista julkisen taloustilanteen elpyessä, jotta asumisen kohtuuhintaisuus toteutuu pitkällä jänteellä” Grönlund huomauttaa.
SOA tukee suosituksia korkotuen myöntöprosessin keventämisestä sekä linjausta, jonka mukaan valtion tukemalle tuotannolle ei asetettaisi muusta asuntorakentamisesta poikkeavia vaatimuksia. Nopeammat käsittelyajat ja ylimääräisten vaateiden karsiminen tukevat pyrkimystä rakentamisen kohtuuhintaisuuteen.
Samanaikaisesti valmistellaan 0,5 prosentin takausmaksua korkotukilainoille, jonka ulkopuolelle erityisryhmäkohteet on päätetty rajata. Lain jatkovalmistelussa tulee varmistaa, että pelkkää korkotukilainaa saaneet opiskelija-asuntokohteet pysyvät takausmaksun ulkopuolella, jos opiskelija-asuntokohteiden erityisryhmästatusta ei voida todentaa myönnetyllä erityisryhmien investointiavustuksella.
Lisätietoja:
Joonas Grönlund
Puheenjohtaja, Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
(05) 668 2888
joonas.gronlund@loas.fi
Jani Sillanpää
Toiminnanjohtaja, Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
+358400787006
jani.sillanpaa@rakli.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jani SillanpääSuomen opiskelija-asunnot SOA ry
Puh:040 078 7006jani.sillanpaa@rakli.fiLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
LOASin Joonas Grönlund pohjoismaisen opiskelija-asumisen yhteistyöjärjestön puheenjohtajaksi17.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Pohjoismaisten opiskelija-asuntoyhteisöjen yhteistyöjärjestö NSBO (The Nordic Association for Student Housing) valitsi vuosikokouksessaan Joonas Grönlundin yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi. Grönlund on Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiön (LOAS) toiminnanjohtaja.
Opiskelija-asuntojen käyttöasteet kipusivat viime vuonna ennätystasolle – lisärakentamisen yllä synkkiä pilviä27.6.2024 07:07:00 EEST | Tiedote
Opiskelija-asuntojen käyttöasteet ovat viime vuodet takoneet ennätyslukuja, käy ilmi Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n keräämästä tilastotiedosta. Mukana vertailussa on 12 opiskelija-asuntoyhteisöä, joilta on saatavissa yhtenäinen tilastosarja vuodesta 2016.
Nuorilla on realistiset odotukset asunnonhakuun – opiskelija-asumiseen kohdistuu vanhentuneita mielikuvia25.6.2024 07:06:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset nuoret muuttavat omilleen keskimäärin 18–20-vuotiaina. Monella asunnonhaku ajoittuu siis toisen asteen opintojen päättymisen ja mahdollisten jatko-opintojen välille.
Uusi opiskelija! Näillä vinkeillä asunnonhaku onnistuu12.6.2024 07:10:00 EEST | Tiedote
Korkeakoulujen opiskelijavalinnat ratkeavat viimeistään heinäkuun alussa. Kun opiskelupaikka on plakkarissa, monilla on seuraavana edessä asunnonhaku. Opiskelija-asunnot ovat monelle uudelle opiskelijalle ensisijainen valinta. Opiskelija-asuntoja tarjoavat säätiöt, yleishyödylliset yhtiöt, yhdistykset ja ylioppilaskunnat.
Valtaosa vaihto-opiskelijoista asuu opiskelija-asunnoissa – Opiskelija-asuminen on Erasmus+-menestystarinan mahdollistaja6.6.2024 07:05:00 EEST | Tiedote
Eurovaalit virittävät keskustelua Euroopan unionin suunnasta. Tuleva suunta jakaa mielipiteitä, mutta aiemmista saavutuksista yhtä pidetään liki yksimielisesti menestystarinana: Erasmus+-opiskelijavaihto- ja yhteistyöohjelma.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme