Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
MIELI ry:n koostamasta Alkoholi- ja mielenterveys -asiantuntijaraportista käy ilmi esimerkiksi se, että myydyn alkoholin määrä on yhteydessä psykiatrisen sairaalahoidon tarpeeseen. Mitä suurempi tilastoitu alkoholin myynti alueella on, sitä enemmän käytetään psykiatrian sairaalapaikkoja.
“Alkoholipolitiikalla on keskeinen rooli suomalaisten mielenterveyden edistämisessä. Vastuullisella alkoholipolitiikalla ja alkoholin saatavuutta rajoittamalla vahvistamme myös tulevien sukupolvien mielenterveyttä Suomessa”, psykiatrian dosentti ja MIELI ry:n johtava asiantuntija Kristian Wahlbeck sanoo.
Wahlbeckin mukaan alkoholipolitiikan tulee olla ensisijaisesti terveys- ja hyvinvointipolitiikkaa eikä elinkeinopolitiikkaa.
“Alkoholipolitiikassa tulee nykyistä paremmin tunnistaa alkoholin mielenterveysvaikutuksia ja kokonaisvaikutuksia ihmisiin ja yhteiskuntaan. Politiikassa tulee huomioida alkoholinkäytön vaikutuksia esimerkiksi työkykykyyn, lasten hyvinvointiin ja perheväkivaltaan, mielenterveyden häiriöihin ja itsemurhiin, muistihäiriöihin ja rahapeliongelmiin”, Wahlbeck sanoo.
Alkoholin riskikäyttö vaikuttaa myös läheisiin
Alkoholin riskikäyttö ja humalahakuinen juominen heikentävät mielenterveyttä. Esimerkiksi masennus ja ahdistuneisuushäiriöt ovat yleisiä alkoholin riskikäyttäjillä. Alkoholinkäyttö heikentää unta ja riskikäyttö lisää myös itsemurhariskiä.
Alkoholin vaikutukset eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään sen käyttäjiin.
“Alkoholin riskikäytöllä on laajoja ja vakavia vaikutuksia myös läheisten, kuten perheenjäsenten ja ystävien mielenterveyteen ja hyvinvointiin”, hän sanoo. Wahlbeckin mukaan alkoholinkäyttö on suomalaisten miesten merkittävin mielenterveyttä heikentävä tekijä.
Alkoholinkäyttö aiheuttaa merkittäviä kustannuksia
Alkoholin aiheuttamat kuolemat, työkyvyttömyyseläkkeet, hoitojaksot ja rikokset aiheuttivat vuonna 2022 1,4–1,6 miljardin euron kustannukset. Tämän lisäksi on arvioitu, että alkoholin välillisten kustannusten suuruus on vähintään miljardi euroa.
“Kokonaiskustannukset ovat tätäkin suuremmat, kun huomioidaan alkoholinkäytön aiheuttama lastensuojelun tarve ja muu sosiaalityö”, Wahlbeck sanoo.
Työnantajille alkoholi aiheuttaa vähintään puolen miljardin kustannukset joka vuosi. Erityisesti humalahakuinen juominen ja alkoholin riskikäyttö lisäävät poissaoloja ja heikentävät työntekijän tuottavuutta.
Yli puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on jo nyt mielenterveysperusteisia. Alkoholinkäyttö on myös maailmanlaajuisesti merkittävin syy työkyvyttömyyteen.
Alkoholi- ja mielenterveys -asiantuntijaraportti on koottu itsenäisesti Alko Oy:n toimeksiannosta. Alkoholihaittojen ehkäisy on osa Alkon erityistehtävää, jota toteutetaan muun muassa tukemalla kotimaista alkoholitutkimusta, yhteistyöllä järjestöjen ja kumppanien kanssa sekä viestimällä alkoholin haitallisista terveysvaikutuksista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kristian Wahlbeck
Johtava asiantuntija
+358 40 065 9101
etunimi.sukunimi@mieli.fi
Kalle Erkkilä
Viestinnän asiantuntija
+358 40 487 8402
etunimi.sukunimi@mieli.fi
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö. MIELI ry edistää Suomessa asuvien mielenterveyttä, tekee ehkäisevää mielenterveystyötä ja rakentaa vapaaehtoisen kansalaistoiminnan edellytyksiä mielenterveyden alalla. Mieli.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Sekasin-chat hakee tekoälystä ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin15.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Sekasin-chatissä on otettu käyttöön mielenterveystyön ammattilaisten kouluttama tekoäly ihmisavun rinnalle. Kyseessä on yksi Euroopan ensimmäisistä puhtaasti mielenterveystyöhön rakennetuista generatiivista tekoälyä hyödyntävistä chatbot-ratkaisuista.
Rahahuolet ja velkaantuminen kuormittavat – teemachat tarjoaa keskusteluapua29.10.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Pitkittyneet taloudelliset haasteet, ylivelkaantuminen ja pienituloisuus kuormittavat yhä useamman perheen arkea ja mielenterveyttä. MIELI ry kokeilee teemachattia yhdessä Takuusäätiön kanssa, jotta yhä useampi hakisi taloushuoliinsa apua ja tukea.
MIELI ry:n tavoitteet kunta- ja aluevaaleissa 202514.10.2024 01:00:00 EEST | Tiedote
Psyykkinen hyvinvointi Suomessa on heikentynyt merkittävästi. Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveydessä muutos on niin hälyttävä, että voidaan puhua mielenterveyskriisistä. Mielenterveyden häiriöt tulevat Suomelle kalliiksi. OECD laski jo ennen pandemiaa hintalapuksi 11 miljardia euroa vuodessa. Summa kertyy palveluista, sosiaaliturvamenoista ja tuottavuuden laskusta johtuvista menetyksistä. Hyvinvointialueet joutuvat kantamaan vastuun palveluiden lisääntyvistä kustannuksista. Kunnissa mielenterveyden haasteet näkyvät esimerkiksi veromenetyksinä.
12 järjestön yhteinen kannanotto: Sote-järjestöiltä leikataan vaikutuksia arvioimatta19.9.2024 09:18:59 EEST | Tiedote
Ehdotus sote-järjestöjen avustusleikkausten toteuttamisesta rapauttaa merkittävästi järjestöjen vaikuttavaa auttamistyötä. Sote-järjestöjen valtionavustusleikkaukset on peruttava tai vähintään kohtuullistettava.
Finlands självmordstal fortfarande de dystraste i Norden5.9.2024 15:11:50 EEST | Tiedote
I Finland begås ungefär 750 självmord varje år, vilket är mer än tre gånger fler än antalet dödsfall i trafiken. Med rätt åtgärder kan mängden självmord minskas.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme