Työterveyslaitos

Undersökning bekräftar fördelarna med särskilt cykelpendling för att minska sjukfrånvaro

Dela

Aktiv motion under arbetsresan kan minska antalet sjukfrånvarodagar och risken för långa sjukfrånvaroperioder. Särskilt cykelpendling är förknippat med en lägre sjukfrånvarorisk. Budskapet till arbetsgivarna är tydligt: det lönar sig att stödja motion på väg till och från arbetet.

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 22.1.2025
 
Arbetshälsoinstitutets artikel om sambandet mellan aktiva pendlingsformer och sjukfrånvaro har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. Undersökningen genomfördes som en del av COMMUTE-projektet som finansieras av Arbetarskyddsfonden och Ilmastotuuppaus-projektet som finansieras av Rådet för strategisk forskning.
 
– Det finns redan forskningsbelägg för hälso- och miljöfördelarna med aktiva pendlingsformer, men till exempel sambandet mellan motion till och från arbetet och risken för lång sjukfrånvaro har inte undersökts alls tidigare, säger artikelns ansvariga författare, doktorand Essi Kalliolahti från Arbetshälsoinstitutet och Östra Finlands universitet.
 
– Nu vet vi att regelbunden cykelpendling kan minska risken för lång sjukfrånvaro och därmed mängden sjukfrånvaro, sammanfattar Kalliolahti.

Pendlingsformens fördelar kräver rejält med kilometrar

I undersökningen utreddes sambandet mellan kommunalt anställdas pendlingsform och den relativa och absoluta sjukfrånvarorisken. Sjukfrånvarorisken hos personer som färdades till och från arbetet till fots eller med cykel jämfördes med dem som färdades till och från arbetet passivt, dvs. med bil eller kollektivtrafik.
  
De mest aktiva rörde sig mer än 30 kilometer i veckan och i genomsnitt 61 kilometer i veckan på sin arbetsresa. I denna grupp var arbetsresan i genomsnitt 9,4 kilometer i en riktning och arbetsresan gjordes oftare med cykel än till fots. Det höga antalet aktiva pendlingskilometrar per vecka var kopplat till en lägre sjukfrånvarorisk.

  • Jämfört med passiva pendlare hade de mest aktiva pendlarna under uppföljningen 8–18 procent lägre risk för sjukfrånvarodagar och långa sjukfrånvaroperioder på minst tio dagar.
  • När gång och cykling undersöktes separat konstaterades en lägre sjukfrånvarorisk endast i gruppen med de mest aktiva cykelpendlarna.
  • De mest aktiva pendlarna hade i genomsnitt 4,5 sjukfrånvarodagar mindre per årsverke än passiva pendlare.
  • De mest aktiva hade en mindre minst tio dagar lång sjukfrånvaro per tio årsverken än passiva pendlare.

Undersökningen ger ytterligare en anledning att uppmuntra till motion på väg till och från arbetet

– När man vet att endast hälften av vuxna rör sig enligt rekommendationerna, kan pendling till fots eller med cykel vara ett bra sätt att öka hälsofrämjande motion, säger ledande forskare Jenni Ervasti vid Arbetshälsoinstitutet. Enligt Institutet för hälsa och välfärds undersökning Hälsosamma Finland pendlar mindre än en femtedel av personer i arbetsför ålder till arbetet eller studierna till fots eller med cykel året runt.
 
Enligt tidigare forskningsrön är en aktiv pendlingsform också bra för åtminstone den fysiska hälsan. Dessutom ger utsläppssnåla pendlingsformer miljöfördelar. Till exempel har många kommuner satt upp utsläppsminskning och koldioxidneutralitet som strategiska mål.
 
– Resultaten av undersökningen ger ytterligare en anledning att uppmuntra och satsa på en aktiv pendlingsform och särskilt på cykelpendling, betonar Ervasti.

Läs den vetenskapliga artikeln (på engelska)

Läs mer om de bakomliggande projekten (på finska)

Läs webbnyheten om THL:s undersökning Hälsosamma Finland (på finska)

Ytterligare information

  • Essi Kalliolahti, doktorand, Arbetshälsoinstitutet och Östra Finlands universitet, tfn 050 304 7821, essi.kalliolahti@ttl.fi
  • Jenni Ervasti, ledande forskare, Arbetshälsoinstitutet, tfn 043 825 5475, jenni.ervasti@ttl.fi

Kontakter

Länkar

MÅ BRA AV JOBBET

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

Andra språk

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

Report: What will happen to the quality of work life in the green transition?13.1.2025 08:30:00 EET | Press release

According to a report by the Finnish Institute of Occupational Health, the green transition poses new challenges to a good work life. On the other hand, improving the quality of work life can also simultaneously provide support for the green transition. For example, designing work processes so that sustainable operations are easy and smooth promotes environmentally friendly practices in the workplace.

Inom social- och hälsovårdsbranschen måste man satsa på återhämtning och främjande av arbetsförmågan9.1.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande

En liten återhämtning kan observeras i arbetshälsan inom social- och hälsovårdsbranschen. Andelarna personer med nedsatt arbetsförmåga, som återhämtar sig dåligt och som är psykiskt belastade är emellertid fortfarande höga. Ett särskilt problem är förekomsten av depressions- och ångestsymtom hos unga arbetstagare inom social- och hälsovårdsbranschen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye