Etla: Perintö- ja lahjavero on järjestelmänä mutkikas, vääristää käyttäytymistä ja on koettu epäoikeudenmukaiseksi

Jaa

Tuoreen tutkimuksen mukaan perintö- ja lahjavero vaikuttaa useilla tavoilla niin perinnönsaajan, perinnönjättäjän kuin yritystenkin toimintaan.  Osa veron vaikutuksista on positiivisia, osa taas negatiivisia ja käyttäytymistä vääristäviä. Järjestelmänä Suomen perintö- ja lahjavero on mutkikas, aiheuttaa hallinnollista taakkaa ja tuottaa siihen nähden vähän verotuottoja. Perintö- ja lahjavero ei myöskään näyttäydy oikeudenmukaisuuden tai tulonjaon uudelleenjakamisen näkökulmasta erityisen onnistuneena. Vero lankeaa suurelta osin keskiluokan maksettavaksi.

Etlan tutkimuspäällikkö Olli Ropposen mukaan yritysmyyntien todennäköisyys lisääntyy perintöveron seurauksena. Samoin yritysten investoinnit vähenevät ja kasvu hidastuu.
Etlan tutkimuspäällikkö Olli Ropposen mukaan yritysmyyntien todennäköisyys lisääntyy perintöveron seurauksena. Samoin yritysten investoinnit vähenevät ja kasvu hidastuu.

Suomessa on käytössä perintö- ja lahjavero, jonka mukaan perintönä tai testamentilla saadusta omaisuudesta suoritetaan perintöveroa, jos perinnönjättäjä, perillinen tai testamentinsaaja asui kuolinhetkellä Suomessa. Lahjaveroa puolestaan suoritetaan, kun omaisuus siirtyy lahjana toiselle ja lahjanantaja tai -saaja asui lahjoitushetkellä Suomessa, tai jos lahja on kiinteää omaisuutta Suomessa.

Suomen tavoin monessa muussakin OECD-maassa on käytössä perintö- ja lahjavero. Perintöjä verottaa 23 OECD-maata, kun taas 12 maata ei peri veroa. Kymmenen OECD-maata, joissa on aiemmin ollut käytössä perintövero, on jo poistanut sen. Pohjoismaista Ruotsi poisti perintöveron vuonna 2005 ja Norja vuonna 2014.

Tänään julkistetun Etla-tutkimuksen Perintö- ja lahjaveron käyttäytymisvaikutukset (Etla Raportti 157) mukaan perintö- ja lahjavero vaikuttaa useilla eri tavoilla niin perinnönsaajan kuin perinnönjättäjän käyttäytymiseen. Osa näistä puoltaa veroa, osa taas puhuu sitä vastaan.

Tutkimustulosten mukaan perintö- ja lahjavero muun muassa vääristää perinnönjättäjän säästämispäätöstä, millä on negatiivinen vaikutus investointeihin ja sitä kautta talouskasvuun. Lisäksi perintö- ja lahjavero kannustaa perinnönjättäjää pienentämään työpanostaan ja eläköitymään aiemmin. Se myös lisää todennäköisyyttä, että varakkaat perinnönjättäjät muuttavat pois perintöjä verottavilta alueilta. Perinnönsaajan kohdalla perintövero puolestaan lisää työn tarjontaa.

- Perintöverokeskustelussa on tärkeä ymmärtää, mitä veron aiheuttamista käyttäytymisvaikutuksista todella tiedetään. Käyttäytymisvaikutukset ovat keskeisessä roolissa veron tehokkuuden kannalta. Vero vääristää niin perinnönjättäjän toimintaa, perinnönsaajan toimintaa kuin perinnöksi jätettyjen yritystenkin toimintaa, sanoo tutkimuksesta vastannut Etlan tutkimuspäällikkö Olli Ropponen.

Ropposen mukaan yritysmyyntien todennäköisyys lisääntyy veron seurauksena. Samoin niiden investoinnit vähenevät ja kasvu hidastuu. Muutokset yritysten toiminnassa aiheuttavat puolestaan muutoksia myös muissa veropohjissa, kuten yhteisöveropohjassa.

”Verot lankeavat suurelta osin keskiluokan maksettaviksi”

Ruotsissa ja Norjassa keskeiset syyt perintöveron poistamiselle olivat hyvin samanlaiset. Perintö- ja lahjaveron katsottiin vaikeuttavan perheyritysten sukupolvenvaihdoksia, sen hallinnollinen taakka katsottiin suureksi ja tätä vasten kerätyt verotuotot pieniksi. Lisäksi vero sisälsi verosuunnittelumahdollisuuksia, eikä sitä koettu oikeudenmukaiseksi.

- Koska varakkaammat perinnönjättäjät muuttavat pois perintöjä verottavilta alueilta, he eivät tule veron piiriin samassa määrin kuin muut. Perintö- ja lahjavero ei näyttäydy tästä syystä oikeudenmukaisuuden tai tulonjaon uudelleenjakamisen näkökulmasta erityisen onnistuneena. Sen sijaan vero lankeaa suurelta osin keskiluokan maksettavaksi, toteaa Etlan Olli Ropponen.

Hänen mukaansa olisikin syytä huomioida monia seikkoja pohdittaessa verojärjestelmän tehokkuutta ja oikeudenmukaisuutta.

- Oikeudenmukaisuuden näkökulman osalta on syytä huomata, että veron epäoikeudenmukaisuus oli Ruotsissa ja Norjassa perintöveron poiston yksi keskeinen argumentti. Nyt julkaistun tutkimuksen tulosten kautta kannustan asiapitoiseen keskusteluun perintö- ja lahjaverosta myös Suomessa, Ropponen lisää.

Verotuksen tulevaisuutta pohdittaessa on huomioitava myös veron tuotto, joka pitäisi kompensoida muilla myös käyttäytymiseen ja oikeudenmukaisuuteen vaikuttavilla keinoilla, jos päädytään veron poistamiseen.

Ropponen, Olli – Perintö- ja lahjaveron käyttäytymisvaikutukset, Etla Raportti 157 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Etlan tutkimuspäällikkö Olli Ropponen
Etlan tutkimuspäällikkö Olli Ropponen
Lataa

Liitteet

Linkit

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Geotaloudellisista riskeistä tulossa uusi peruste elinkeinopolitiikalle – maiden välisessä yritystukikilpailussa on kuitenkin riskinsä3.2.2025 10:06:25 EET | Tiedote

Lupaavimmatkin kasvualat sisältävät lukuisia riskejä, jos Suomi lähtee mukaan maiden väliseen yritystukikilpailuun, muistuttaa tuore valtioneuvostolle tehty analyysi. Etlan laatiman muistion mukaan geopolitiikan uusi aika on voimistanut valtioiden välistä tukikilpailua ja geotaloudelliset riskit ovat antaneet uuden perusteen valtioiden elinkeinopoliittisille toimille.

Koronatuet säilyttivät yli 40 000 työpaikkaa - yritystukijärjestelmää on kuitenkin syytä kehittää tulevien kriisien varalta23.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan koronatuet säilyttivät yhteensä yli 40 000 työpaikkaa koronapandemian ensimmäisenä vuonna. Suurin osa työpaikoista säilyi Business Finlandin koronahäiriörahoituksen avulla. ELY-keskusten pienille yrityksille myöntämillä tuilla oli puolestaan myönteisimmät vaikutukset yritysten toimintaan, erityisesti työn tuottavuuteen. Kustannustuki pienensi konkurssiriskiä. Koronatukien positiivisista vaikutuksista huolimatta tukijärjestelmää olisi kuitenkin tarve kehittää tulevien vastaavien kriisien varalle.

Etla: T&k-tuet edistäneet yritysten innovaatioita – kompensaatiotuilla ei kuitenkaan toivottua vaikutusta energiaintensiivisillä aloilla20.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote

Tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan energiaintensiivisten toimialojen yrityksille suunnatut ns. kompensaatiotuet eivät ole johtaneet merkittäviin työllisyys- tai kilpailukykyparannuksiin. Sen sijaan tutkimus- ja kehitystoimintaan (t&k) kohdistetut tuet ovat lisänneet selvästi yritysten innovaatioiden ja patenttien määrää sekä tukeneet teknologista kehitystä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tulevissa tukiratkaisuissa tulisikin painottaa vastikkeettomien tukien sijaan suoria kannustimia yrityksille.

Etla: Suomen kasvihuonekaasupäästöt vähenivät voimalla – energiateollisuus sai päästöjään pienemmiksi Olkiluodon sekä tuuli- ja vesivoiman avulla7.1.2025 00:01:00 EET | Tiedote

Suomen kasvihuonekaasupäästöt vähenivät voimakkaasti vuonna 2023, kun fossiilisten polttoaineiden käyttö väheni energiantuotannossa. Etlan tänään julkaisemasta päästöennusteesta käy ilmi, että myös liikenteen päästöt vähenivät. Hakkuiden väheneminen puolestaan vahvisti metsien hiilinieluja. Kokonaispäästöt alenivatkin nyt selvästi, mutta lähivuosina odotettavissa on hitaampaa kehitystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye