Yrittäjät: Eläkesopu laiha lohtu, riskinoton lisääminen merkittävä muutos
“Eläkesopu on laiha kompromissi. Yrittäjät olisi hillinnyt eläkemenoja tehostamalla järjestelmää ja poistamalla eläkkeen karttuminen ansiosidonnaisen työttömyysturvan ajalta. Tervetullut on mahdollisuus lisätä riskinottoa eläkeyhtiöiden sijoitustoiminnassa”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.
"Esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan ajalta kertyvän eläkkeen rahoittamiseen käytetään vuosittain 600–900 miljoonaa euroa”, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén muistuttaa.
Työmarkkinajärjestöt ehdottavat eläkkeiden vuotuisiin indeksikorotuksiin vuodesta 2030 uutta leikkuria. Tämä käytännössä pienentäisi eläkkeiden korotuksia, jos yleinen hintataso kasvaisi voimakkaammin kuin palkat. Teknisesti inflaatiovakauttaja toimisi niin, että työeläkeindeksi ei saisi kahdessa vuodessa kasvaa enempää kuin niin sanottu palkkakerroin.
“Ehdotus on kannatettava ja hillitsee eläkemenojen kasvua. Vaikutukset voivat kuitenkin jäädä varsin vähäisiksi”, Hellstén arvioi.
Ehdotuksen mukaan palkasta perittävien eläkemaksujen suuruus pysyisi samana. Järjestöt sopivat vakauttavansa maksutason 24,4 prosenttiin vuosiksi 2026–2030.
“Tämä tarkoittaisi myös yrittäjän eläkemaksujen vakauttamista viideksi vuodeksi, koska ne on sidottu keskimääräiseen TyEL-maksuun”, Hellstén muistuttaa.
YEL-järjestelmän uudistaminen on erillisessä valmistelussa. YEL:n uudistustarpeita selvittää tohtori Jukka Rantala. Hänellä on työaikaa marraskuun 2025 loppuun asti.
Riskinoton lisääminen on tervetullut
Sovussa annetaan eläkeyhtiöille enemmän mahdollisuuksia riskinottoon eläkevarojen sijoittamisessa. Tavoitteena on kasvattaa sijoitusten tuottoja pitkällä aikavälillä.
“Muutos mahdollistaa korkeamman tuoton. Koska kyseessä on erittäin pitkäaikainen sijoitustoiminta, se on perusteltua. Toki myös riski kasvaa”, Pentikäinen kommentoi.
Uudistus on väärin valmisteltu
Yrittäjät ei ole tyytyväinen tapaan, jolla eläkeuudistusta on valmisteltu.
“Eläkejärjestelmä kuuluu kaikille työtä tekeville ja eläkkeellä oleville. Se on osa sosiaalivakuutusta. Se ei kuulu vain korporaatioille. Ei ole kestävää, että hallitus ulkoistaa eläkelainvalmistelun korporaatioille, jotka käytännössä käyttävät valtaa eläkeyhtiöissä. Eläkevalmistelu tulee normalisoida ja se pitää tehdä muun lainvalmistelun tavalla kansanvallan periaatteiden mukaisesti”, Pentikäinen sanoo.
“Isot työeläkeyhtiöt ovat keskinäisiä yhtiöitä. Niiden pitää itse huolehtia, että yhtiöt ja koko järjestelmä toimii mahdollisimman tehokkaasti. Tehostamispotentiaalia on merkittävästi”, hän muistuttaa.
Lisätiedot: Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén, harri.hellsten@yrittajat.fi, 050 502 0111 ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, mikael.pentikainen@yrittajat.fi, 040 504 1944
Yhteyshenkilöt
Harri Hellsténtyömarkkina-asioiden päällikkö
Puh:050 502 0111harri.hellsten@yrittajat.fiMikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Pk-yritysten tilanne on hieman heikentynyt – Kehysriihessä oltava rohkeutta radikaaleihin päätöksiin22.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Entistä useamman yrityksen tilanne on huono. Huonoksi tilanteen arvioi 21 prosenttia pk-yrityksistä, kun marraskuussa osuus oli 19 prosenttia. Osuus on suurin sitten kevään 2022, jolloin asiaa kysyttiin ensimmäisen kerran. Hankalin tilanne on rakentamisessa, jossa joka neljäs yritys raportoi tilanteensa huonoksi.
Yrittäjät: Veromuutokset heikentäneet yksinyrittäjien tuloja20.1.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Yksinyrittäjien tulot ovat pienentyneet merkittävästi kevääseen 2024 verrattuna. Nyt yli puolet yksinyrittäjistä tienaa alle 30 000 euroa vuodessa, selviää Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäraportista. Suomen Yrittäjät arvioi, että yhtenä syynä tähän ovat muun muassa veronkiristykset.
Kysely: Osaamisen puute suurin este tekoälyn käytölle yrityksissä15.1.2025 14:00:37 EET | Tiedote
Suurin osa pienistä ja keskisuurista yrityksistä (60 prosenttia) ei käytä lainkaan tekoälyä. Lähes puolet (44 prosenttia) mainitsee osaamisen puutteen suurimmaksi esteeksi. Tekoälyä käyttävistä yrityksistä eniten hyötyä koetaan saatavan työn tehostumisesta. Tekoälyn käytössä on myös selvät alueelliset erot: suurinta käyttö on pääkaupunkiseudulla, vähintä Itä-Suomessa. Suomen Yrittäjät ja Elisa aloittavat kattavat koulutukset, jotta yritykset koko Suomessa pääsevät mukaan teknologiamurrokseen.
Yrittäjät: "Kilpailutusten kiertämiseen puututaan nyt” - hankinnoista tulossa avoimempia15.1.2025 10:52:52 EET | Tiedote
Suomen Yrittäjät on tyytyväinen hankintalakiin esitettyihin muutoksiin. Ehdotukset tekevät julkisista hankinnoista ja lainsäädännöstä avoimempaa ja reilumpaa. Uudistus säästää myös julkisia varoja. Esimerkiksi sidosyksiköiden vähimmäisomistusvaatimus parantaa pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin.
Mediainfo: Tekoäly – Peikko vai peruskauraa suomalaisille pk-yrityksille?10.1.2025 12:39:43 EET | Tiedote
Maailmassa eletään teknologiamurrosta ja tekoälyn hyödyntäminen on yrityksille mahdollisuus luoda kasvua. Tervetuloa kuulemaan, millä tolalla suomalaisten pk-yritysten tekoälyosaaminen on juuri nyt? Millaiset alueelliset erot tekoälyn käytössä ovat? Entä millä aloilla tekoälyä hyödynnetään ja missä tehtävissä? Mitkä ovat yleisimmät esteet tekoälyn käytölle?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme