Lapsille enemmän tilaa unelmoida ja liikkua
Päiväkotien ja koulujen piha-alueet ovat viime vuosikymmeninä pienentyneet hälyttävästi. Tämä on vakava ongelma, joka rajoittaa lasten mahdollisuuksia leikkiä, liikkua ja kehittyä kokonaisvaltaisesti. Joukkuepelit ja yhteisleikit opettavat lapsille empatiaa ja kykyä ottaa muut huomioon, mikä vahvistaa myös varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteishenkeä.

Kuvittele lapsi, joka seisoo päiväkodin pihalla. Hänen ympärillään on asfalttia, muutama keinuteline ja ahtaasti sijoitettu liukumäki. Lapsella ei ole tilaa juosta ympäriinsä, pihalla ei ole luonnonmukaisia puita eikä luonnollista maa-ainesta, jossa tutkia ötököitä tai kuvitella itsensä seikkailijaksi. Tämä on todellisuus yhä useammille lapsille kaupungeissamme.
Päiväkotien ja koulujen piha-alueet ovat viime vuosikymmeninä pienentyneet hälyttävästi, erityisesti kaupunkialueilla. Rakennustilan puutteen vuoksi parakkirakennukset ja tiivis rakentaminen ovat vieneet lapsilta ulkoilualueita. Tämä on vakava ongelma, joka rajoittaa lasten mahdollisuuksia leikkiä, liikkua ja kehittyä kokonaisvaltaisesti. Tilapäisratkaisuista on tullut pysyviä ongelmia lasten hyvinvoinnin kustannuksella.
Tutkimukset puhuvat selvää kieltä; lasten kehitys tarvitsee tilaa. Monipuoliset ja riittävän laajat piha-alueet tukevat lasten fyysistä, sosiaalista ja kognitiivista kehitystä. Esimerkiksi Opetushallituksen laatima selvitys Terveet tilat 2028 -toimintaohjelmaan korostaa, että oppimisympäristön laatu, mukaan lukien ulkotilat, vaikuttaa merkittävästi lasten hyvinvointiin ja oppimistuloksiin. On hälyttävää, että pihojen koot voivat vaihdella jopa 11 000 neliömetristä ainoastaan 226 neliömetriin. Jokaiselle lapselle tulisi olla tarpeeksi tilaa ulkona, mutta valitettavasti tämä ei läheskään aina toteudu.
Juuri ulkoleikeissä lapset oppivat tärkeitä taitoja, kuten tasapainoa, koordinaatiota ja lihasvoimaa. Kun nämä taidot jäävät oppimatta, seuraukset voivat näkyä koko elämän ajan. Jo nyt tiedämme, että lasten liikkumistottumukset ja motoriset taidot ovat heikentyneet huolestuttavasti ja ahtaat piha-alueet vain pahentavat tätä kehitystä. Monimuotoiset ympäristöt, joissa on erilaisia pinnanmuotoja, korkeuseroja ja materiaaleja, kuten nurmikkoa, hiekkaa ja metsänpohjaa tarjoavat lapsille luonnollisia haasteita ja mahdollisuuksia oppia ja kasvaa.
Missä lapset voivat oppia luottamaan omiin taitoihinsa, jos pihoilta puuttuvat nämä mahdollisuudet? Missä he voivat juosta, kiipeillä ja rakentaa mielikuvituksellisia leikkejä, jos heidän leikkitilansa kutistuvat jatkuvasti?
Leikkiminen ei ole vain viihdykettä, vaan se on välttämätön osa lasten sosiaalista ja emotionaalista kehitystä. Piha-alueet ovat paikkoja, joissa lapset oppivat vuorovaikutustaitoja, ryhmätyötä ja konfliktien ratkaisua. Joukkuepelit ja yhteisleikit opettavat lapsille empatiaa ja kykyä ottaa muut huomioon, mikä vahvistaa myös varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteishenkeä. Näillä taidoilla on merkitystä koko elämän ajan.
Pihat ovat paitsi lasten leikkipaikkoja myös ennen kaikkea oppimisen tiloja. Niissä voi toteuttaa liikuntatuokioita, luonnontieteiden opetusta ja tutkivaa oppimista, hyödyntäen luonnonmateriaaleja, kuten puita ja kiviä. Monipuoliset pihat rikastuttavat oppimista ja lisäävät ympäristötietoisuutta. Luonnonmukaiset pihat tukevat lasten terveyttä ja hyvinvointia monin tavoin. Metsänpohja ja vihreys vahvistavat immuunijärjestelmää, vähentävät stressiä ja tarjoavat rauhallisuutta. Ekologisesti suunnitellut pihat opettavat vastuullisuutta ja edistävät kestävää kehitystä.
Riittävän tilavat ja monipuoliset piha-alueet eivät ole ylellisyys, vaan ne ovat lasten oikeus. Kaupunkisuunnittelussa ja oppilaitoshankkeissa on priorisoitava lasten tarpeet ja hyvinvointi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mira Laurinanttipuheenjohtaja
Puh:050 499 8901mira.laurinantti@sool.fiRiku Orastoiminnanjohtaja
Puh:020 748 9752riku.oras@sool.fiLinkit
Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry on valtakunnallinen kaikkien opettajaksi opiskelevien edunvalvoja ja palvelujärjestö, johon kuuluu yli 6 000 eri alojen opettajaksi opiskelevaa. Liitto edistää ja valvoo jäsentensä etuja erityisesti koulutus-, sosiaali- ja nuorisopoliittisissa kysymyksissä sekä parantaa opettajaksi opiskelevien opiskeluedellytyksiä vaikuttamalla opettajankoulutuksen kehittämiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry
SOOLin liittokokous: Kulttuuri on kaikkialla13.4.2025 15:54:39 EEST | Tiedote
Kulttuuriin kohdistuvien leikkausten johdosta musiikinopetuksen laatu peruskouluissa heikkenee. SOOLin liittokokous vaatii päättäjiltä kestäviä ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä kulttuuria kuluttaville, sitä harrastaville, opiskeleville ja opettaville.
Jani Siirilä SOOLin puheenjohtajaksi13.4.2025 15:43:24 EEST | Tiedote
Helsingissä 12.–13. huhtikuuta kokoontunut opettajaksi opiskelevien liittokokous valitsi liitolle uuden puheenjohtajiston ja hallituksen sekä hyväksyi muun muassa uudistetun Tavoitteet opettajankoulutukselle -ohjelman.
Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja17.3.2025 14:25:11 EET | Tiedote
Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.
SOOLin Talvipäivät Stadissa 35 vuoden tauon jälkeen20.2.2025 12:40:57 EET | Tiedote
Yksi Suomen suurimmista opiskelijatapahtumista saapuu Helsinkiin 35 vuoden tauon jälkeen. Viikonloppuna 21.–23. helmikuuta järjestettävät SOOLin Talvipäivät näkyy ja kuuluu pääkaupungin katukuvassa.
Opettajaksi opiskelevien kunta- ja aluevaalitavoitteet: ”Laadukas opetus – hyvinvoiva tulevaisuus”13.2.2025 13:15:31 EET | Tiedote
SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteissa nousee esille neljä kärkiteemaa: opettajien hyvinvointi, opetustoimen resurssit, oppilaiden osallisuus ja yhdenvertaisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi. SOOLin mielestä osaavan ja hyvinvoivan Suomen rakentaminen on jokaisen etu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme