Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja
Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.

Korkeakoulut ovat jatkuvien muutosten alla. Ammattikorkeakoulujen tulee sopeuttaa toimintaansa ja yliopistojen tulee kasvattaa tutkintojen määrää, sekä parantaa koulutustasoa. Miten leikkaukset sekä tutkintojen määrän kasvu parantaa koulutustasoamme, mikäli korkeakoulujen tutkintojen laatua ei voida taata?
Tälläkin hetkellä opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Vaarana on korkeakouluille kalliiksi tulevasta opettajankoulutuksesta leikkaaminen. Opetukseen soveltuvien tilojen tai riittävän koulutetun henkilökunnan puute voi johtaa pahimmillaan ammatilliseen osaamattomuuteen.
Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi. Opiskelijoilla tulee olla tarpeeksi aikaa opiskella, ja heillä on oikeus saada opiskelujen tueksi osaavaa henkilökuntaa.
Vaarana on, että perusteelliselle oppimiselle ei jää tarvittavaa aikaa, eivätkä korkeakoulut halua kalliiden läsnäoloa vaativien kurssien kertaamista. Jos opiskelija ei valmistu tavoiteajassa rahoitusmallin mukaisesti, korkeakoululle ei makseta yhtä suurta summaa valmistuneesta opiskelijasta.
Opettajaksi opiskelevat tarvitsevat sekä syvällistä teoriatietoa että käytännön taitoja pohjaksi asiantuntijuudelleen. Lähiopetusta, opetusharjoitteluja ja henkilökohtaista ohjausta ei voi korvata pintapuolisilla suorituksilla. Opinnot vaativat aikaa ja riittäviä resursseja, jotta käytännön osaaminen, reflektointi ja opettajaidentiteetti kehittyvät monimuotoista työympäristöä varten.
Riittävällä rahoituksella varmistetaan opettajaopiskelijoille mahdollisuudet useampaan ammattipätevyyteen. Opettajiksi valmistuvat tarvitsevat taitoja opettaa useita aineita, jotta heidän työelämävalmiutensa ja uramahdollisuutensa paranevat. Pätevä opettaja on työelämässä jaksavampi ja pysyvämpi.
Opettajankoulutus on avain koko yhteiskunnan tulevaisuuteen. Opettajat eivät ole vain numeroita rahoitusraporteissa. He muovaavat tulevaisuuden osaajia ja kantavat yhteiskunnan perustaa. Korkeakoulujen rahoitusmallien täytyy tukea tätä päämäärää, ei heikentää sitä. Laadukas koulutus, joka turvaa opettajien osaamisen ja hyvinvoinnin, on välttämättömyys yhteiskunnan ja koulutuksen tulevaisuudelle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mira Laurinanttipuheenjohtaja
Puh:050 499 8901mira.laurinantti@sool.fiRiku Orastoiminnanjohtaja
Puh:020 748 9752riku.oras@sool.fiLinkit
Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry on valtakunnallinen kaikkien opettajaksi opiskelevien edunvalvoja ja palvelujärjestö, johon kuuluu yli 6 000 eri alojen opettajaksi opiskelevaa. Liitto edistää ja valvoo jäsentensä etuja erityisesti koulutus-, sosiaali- ja nuorisopoliittisissa kysymyksissä sekä parantaa opettajaksi opiskelevien opiskeluedellytyksiä vaikuttamalla opettajankoulutuksen kehittämiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry
SOOLin Talvipäivät Stadissa 35 vuoden tauon jälkeen20.2.2025 12:40:57 EET | Tiedote
Yksi Suomen suurimmista opiskelijatapahtumista saapuu Helsinkiin 35 vuoden tauon jälkeen. Viikonloppuna 21.–23. helmikuuta järjestettävät SOOLin Talvipäivät näkyy ja kuuluu pääkaupungin katukuvassa.
Opettajaksi opiskelevien kunta- ja aluevaalitavoitteet: ”Laadukas opetus – hyvinvoiva tulevaisuus”13.2.2025 13:15:31 EET | Tiedote
SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteissa nousee esille neljä kärkiteemaa: opettajien hyvinvointi, opetustoimen resurssit, oppilaiden osallisuus ja yhdenvertaisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi. SOOLin mielestä osaavan ja hyvinvoivan Suomen rakentaminen on jokaisen etu.
Puheet pervoilusta ovat väärän tiedon levittämistä6.2.2025 12:55:17 EET | Tiedote
Opettajaksi opiskelevat eivät hyväksy sitä, että opetusalasta puhutaan halventavasti, tai että opetussisällöistä levitetään kuntavaalikampanjoissa väärää tietoa.
Lapsille enemmän tilaa unelmoida ja liikkua23.1.2025 15:22:43 EET | Tiedote
Päiväkotien ja koulujen piha-alueet ovat viime vuosikymmeninä pienentyneet hälyttävästi. Tämä on vakava ongelma, joka rajoittaa lasten mahdollisuuksia leikkiä, liikkua ja kehittyä kokonaisvaltaisesti. Joukkuepelit ja yhteisleikit opettavat lapsille empatiaa ja kykyä ottaa muut huomioon, mikä vahvistaa myös varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteishenkeä.
Opettajankoulutus tarvitsee päivityksen: S2-taidot välttämättömiä tasa-arvon toteutumiselle14.11.2024 15:04:18 EET | Tiedote
Opettajankoulutuksessa ei tällä hetkellä tarjota riittäviä valmiuksia suomi toisena kielenä -oppilaiden tukemiseen ja suomen kielen opettamiseen, vaikka S2-oppilaiden määrä perusopetuksessa kasvaa jatkuvasti. Jotta opettajat voivat aidosti tukea oppilaidensa koulutuspolkua ja sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan, heillä on oltava riittävät valmiudet tukea kielenoppimista osana kaikkea opetusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme