MIELI Kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa
Vuonna 2024 MIELI Kriisipuhelimessa ihmisten hätään pystyttiin vastaamaan aikaisempaa useammin. Tämän mahdollisti vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrän kasvu. Jatkossa vapaaehtoisten määrää pyritään lisäämään entisestään valtakunnallisella verkkokoulutuksella.
MIELI Kriisipuhelin soi vuonna 2024 lähes 400 000 kertaa. Soittoyritysten korkean määrän vuoksi tavoitteena on ollut tarjota tukea yhä useammalle, ja ensimmäistä kertaa pystyttiin vastaamaan yli 100 000 soittoyritykseen. Myös MIELI Kriisichatissa autettiin edellisvuotta useampia yhteydenottajia.
”Olemme päässeet tavoitteeseen muun muassa siksi, että vapaaehtoiset vastasivat viime vuonna 7000 yhteydenottoon edellisvuotta enemmän. Uskon, että sote-järjestöihin kohdistuneet leikkaukset ja pahoinvoinnin lisääntyminen näkyvät myös ihmisten halukkuudessa auttaa”, sanoo puhelin- ja verkkokriisityön päällikkö Susanna Winter.
Yhteensä vapaaehtoiset vastasivat vuonna 2024 lähes 45 000 Kriisipuhelin-soittoon.
MIELI Kriisipuhelin ja Kriisichat toimivat kertaluonteisena apuna. Kevään aikana vahvistetaan päivystäjien määrää myös toiminnassa, jossa kriisissä oleva saa tukea kirjoittamalla saman vastaajan kanssa useamman keskustelun ajan, parhaimmillaan kuukausia.
Vapaaehtoisia tarvitaan lisää
Jatkossa vapaaehtoisia tarvitaan ammattilaisten rinnalle yhä enemmän, koska kasvava avuntarve ja lisääntyvät mielenterveyshaasteet yhdessä hallituksen suunnittelemien leikkausten kanssa asettavat paineita kriisiauttamiselle. Vapaaehtoisten mukaan tulemisen kynnystä on laskettu rakentamalla kasvokkaisen koulutuksen rinnalle verkossa toimiva uusien vapaaehtoisten koulutus. Sen voi käydä omassa aikataulussa ja jatkossa myös silloin, kun kotipaikkakunnalla ei ole koulutusta tarjolla.
”Kehitämme tämän vuoden aikana joustavia tapoja, jotta vapaaehtoiset pääsisivät toimintaan mukaan ketterästi ympäri Suomen. Verkkokoulutus on ensimmäinen avaus tätä kokonaisuutta kohti. Vapaaehtoisuus vaatii vahvan perehdytyksen ja tuen, jonka varmistamme jatkossakin”, sanoo kriisiauttamisen vapaaehtoistoiminnan tiimipäällikkö Saara Valkeakunnas.
Winter muistuttaa, että ympärivuorokautisen Kriisipuhelimen toiminta ei voi kuitenkaan toimia kokonaan vapaaehtoisten varassa.
”Vapaaehtoistoiminta on vapaaehtoista, ja itsemurhia ehkäisevässä toiminnassa päivystysten täytyy olla varmoja. Tarvitsemme kriisityön ammattilaisten päivystysrungon arkipäiviin, viikonloppuihin, yöhön, juhlapyhiin ja loma-aikoihin”, Winter sanoo.
Huoli tulevaisuudesta toistuu
Viime vuosina itsetuhoisten yhteydenottojen määrä on noussut sekä Kriisipuhelimessa että Kriisichatissa. 2024 Kriisipuhelimessa käytiin vuorokaudessa itsetuhoisuudesta 19 puhelua, joista keskimäärin kolmessa soittajan tilanne oli akuutti. Eniten ihmiset ottivat yhteyttä pahan olon ja ihmissuhteisiin liittyvien ongelmien takia.
Winterin mukaan avuntarve on ollut koko 2020-luvun korkealla, ja yhteydenottajien puheissa kuuluu esimerkiksi päällekkäiset globaalit kriisit sekä leikkaukset etuuksista, järjestöjen toiminnasta ja julkisista palveluista. Toisaalta samaan aikaan moni on myös oppinut hakemaan apua.
”Kriisissä olevan ei pitäisi joutua olemaan huolissaan, saako keskusteluapua. Tässä ajassa pitäisi lisätä turvallisuuden tunnetta ja viestiä, että keskusteluapua saa jatkossakin ja nopeasti. Siksi on hienoa, että yhä useampi haluaa antaa vapaaehtoisena aikaa. Sillä pelastetaan ihmishenkiä”, painottaa Winter.
Viime vuonna leikkaukset vaikuttivat Kriisipuhelimeen siten, että venäjän- ja ukrainankielinen kriisipuhelinpäivystys loppui vuoden lopussa. Ne ehtivät olla toiminnassa vuodesta 2022 lähtien.
MIELI Kriisipuhelin ja -chat tarjoavat keskusteluapua kriisissä oleville luottamuksellisesti ja nimettömänä. Kriisipuhelin päivystää edelleen suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Suomeksi apua on tarjolla ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. Kielilinjojen tarkemmat aukiolot löytyvät osoitteesta mieli.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna Winter
Päällikkö, puhelin ja verkkokriisityö
040 587 5197
susanna.winter@mieli.fi
Saara Valkeakunnas
Tiimipäällikkö, Kriisiauttamisen vapaaehtoistoiminta
040 716 7579
saara.valkeakunnas@mieli.fi
Viivi Virtanen
Viestinnän asiantuntija
040 662 9022
viivi.virtanen@mieli.fi
Linkit
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle20.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
Sekasin-chat hakee tekoälystä ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin15.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Sekasin-chatissä on otettu käyttöön mielenterveystyön ammattilaisten kouluttama tekoäly ihmisavun rinnalle. Kyseessä on yksi Euroopan ensimmäisistä puhtaasti mielenterveystyöhön rakennetuista generatiivista tekoälyä hyödyntävistä chatbot-ratkaisuista.
Nuoriin liittyvät yhteydenotot kriisikeskuksiin ovat olleet tänä vuonna yhä murheellisempia4.12.2024 08:58:38 EET | Tiedote
Nuorten ja heidän läheistensä yhteydenotoissa MIELI ry:n kriisiauttamiseen toistuu nyt huoli avun saamisesta. Tilanteet vaihtelevat, mutta yleisesti aiheet ovat vakavia: syömishäiriöitä, itsetuhoisuutta, viiltelyä ja päihteitä.
Rahahuolet ja velkaantuminen kuormittavat – teemachat tarjoaa keskusteluapua29.10.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Pitkittyneet taloudelliset haasteet, ylivelkaantuminen ja pienituloisuus kuormittavat yhä useamman perheen arkea ja mielenterveyttä. MIELI ry kokeilee teemachattia yhdessä Takuusäätiön kanssa, jotta yhä useampi hakisi taloushuoliinsa apua ja tukea.
MIELI ry:n tavoitteet kunta- ja aluevaaleissa 202514.10.2024 01:00:00 EEST | Tiedote
Psyykkinen hyvinvointi Suomessa on heikentynyt merkittävästi. Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveydessä muutos on niin hälyttävä, että voidaan puhua mielenterveyskriisistä. Mielenterveyden häiriöt tulevat Suomelle kalliiksi. OECD laski jo ennen pandemiaa hintalapuksi 11 miljardia euroa vuodessa. Summa kertyy palveluista, sosiaaliturvamenoista ja tuottavuuden laskusta johtuvista menetyksistä. Hyvinvointialueet joutuvat kantamaan vastuun palveluiden lisääntyvistä kustannuksista. Kunnissa mielenterveyden haasteet näkyvät esimerkiksi veromenetyksinä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme