JHL: Työvoiman saatavuusharkinta säilytettävä – Suomi tarvitsee myös maahanmuuttoa
Ammattiliitto JHL vaatii, että kaikilla työntekijöillä tulee olla samat oikeudet ja velvollisuudet taustasta riippumatta. Työehtojen polkemiseen ja alipalkkaukseen pitää puuttua nykyistä järeämmin keinoin, mutta se ei onnistu ilman viranomaisia.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström toteaa, että Suomi tarvitsee jatkossakin työntekijöitä ulkomailta. Työvoiman saatavuusharkinta on kuitenkin säilytettävä ja työnantajien väärinkäytöksiin pitää puuttua nykyistä kovemmalla kädellä.
– Keskipitkällä aikavälillä Suomessa on vähemmän työvoimaa ja enemmän esimerkiksi eläkkeellä. Samaan aikaan työttömyysongelma pitää ratkaista ja työllisyysastetta on nostettava. Huoltosuhdetta on korjattava ensi sijassa työhön johtavalla maahanmuutolla.
Tilastokeskuksen arvion mukaan Suomeen pitäisi tulla noin 40 000 nettomaahanmuuttajaa vuodessa. Heistä suurin osa on työmarkkinoiden käytettävissä, osa tulee vapaan liikkuvuuden piirissä olevista EU-maista, mutta työntekijöitä tulee lisäksi ns. kolmansista maista.
– Suomeen muualta töihin tulevat ihmiset ovat suurimmassa vaarassa joutua työperäisen hyväksikäytön uhreiksi. Työehtojen noudattamisen valvontaan on varattava riittävät resurssit. Työntekijöiden hyväksikäytöstä, kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä ja ihmiskaupasta on annettava nykyistä kovempia rangaistuksia.
– Tarvitaan lisää keinoja torjua työntekijöiden hyväksikäyttöä siinä työmarkkinoiden osassa, joka sijoittuu ihmiskaupparikollisuuden ja pelisäännöt omaavan työmarkkinan väliin. Hyvillä työpaikoilla on läsnä ammattiliittojen edunvalvonta.
Ekströmin mukaan näiden kahden väliin sijoittuu uusi "laillinen harmaa", jossa työntekijöiden työehdoilla keinottelu ja huonoilla ehdoilla tehty alustataloustyö ovat arkipäivää.
– Työvoiman saatavuusharkinta on nyt käytännössä ainoa mekanismi, jolla voidaan hillitä laillisen harmaan työmarkkinan hallitsematonta laajentumista.
– Kaikilla työntekijöillä tulee olla samat oikeudet ja velvollisuudet, muun muassa oikeus järjestäytyä ja oikeus samaan palkkaan ja samoihin työehtoihin. Nykyhallituksen maahanmuuttopolitiikka ajaa kaikin keinoin Suomeen kaksia työmarkkinoita ajamalla ihmiset täydelliseen riippuvuuteen työpaikastaan.
Keskeisiä tavoitteita on mm. alipalkan maksamisen muuttaminen rikokseksi. Lisäksi tilaajavastuuta tulisi tiukentaa niin, että alihankintaketjujen valvonta onnistuu. Samassa yhteydessä viranomaisille syntyisivät paremmat valtuudet puuttua väärinkäytöksiin, mutta sekään ei onnistu ilman lisäresursseja.
– Siksi nyt ei ole aika luopua saatavuusharkinnasta Suomessa. Saatavuusharkinta on väline puuttua taloudellisista suhdanteista johtuvaan työttömyyden vaihteluun.
– Työ hoivakodeissa, sairaaloissa tai rakennustyömailla ei onnistu ilman maahanmuuttajia. He ovat työkavereita ja heille kuuluu samasta työstä sama työehtosopimuksen turvaama palkka.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Håkan EkströmJHL:n puheenjohtaja
Puh:040 828 2865hakan.ekstrom@jhl.fiTietoja julkaisijasta
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvoinnin ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa. Hyvinvointipalveluja tuottavia jäseniä meillä on noin 165 000. JHL on SAK:n jäsenjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
JHL:n Ekström tyrmää hallituksen saksilinjan: Suomi tarvitsee satsauksia koulutukseen ja hyvinvointiin, ei veroporkkanoita rikkaille22.4.2025 13:05:44 EEST | Tiedote
Hallitus aikoo kehysriihessä jatkaa leikkauslinjaansa, vaikka se on ajanut Suomen talouden entistä ahtaammalle ja monet vähätuloiset syvään ahdinkoon. Suomessa tarvitaan pitkäkestoisia satsauksia tutkimukseen ja hyvinvointiin, ei kallista veroalea joka ulottuu kaikkiin tuloluokkiin.
Sovintoesitys nurin: Valtion lakot alkavat tiistaina14.4.2025 19:16:14 EEST | Tiedote
Valtion virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa annetun valtakunnansovittelijan esityksen ei katsottu olevan riittävä, joten kiista jatkuu. Ensimmäinen kahden päivän lakko alkaa huomenna tiistaina 15.4.
Ensihoitotyötä tekeville pelastajille maksettava sama palkka kuin ensihoitajille11.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Pelastajat tekevät hyvinvointialueilla samoja työtehtäviä kuin ensihoitajat. Silti he tienaavat satoja euroja vähemmän, ja tilanne rikkoo tasa-arvolakia, katsoo pelastus- ja ensihoitoalan Unioni JHL:n puheenjohtaja Petteri Häyrinen.
Energia-alan tes-neuvottelut katkaistu – työnantajat tyrmäsivät vähimmäispalkan10.4.2025 14:55:30 EEST | Tiedote
Energia-alan työehtosopimusneuvottelut ovat hetki sitten katkenneet. Työntekijäpuoli olisi halunnut sopia alan vähimmäispalkoista, jotta erityisesti niin sanottujen lähetettyjen työntekijöiden työehdot olisi pystytty turvaamaan. Työnantajapuolta ei vääristynyttä kilpailuasetelmaa ruokkivan tilanteen korjaaminen kiinnostanut.
JHL julkaisi kuntamittariston: Helsinki on Suomen ykköskunta, muut mitalisijat Lappiin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Ammattiliitto JHL on laatinut alueellisen kehityksen kuntamittarin, joka seuraa kuntien kehitystä monella osa-alueella. Kuntamittarin tiedot kerätään Kuntaliiton ja Tilastokeskuksen julkisista tilastoista sekä JHL:n jäsenkyselystä. Ensimmäisen vuoden ykkössijan pokkasi pääkaupunki Helsinki.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme