Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Ethän ole avannut näitä huijausviestejä?

Jaa

Liikkeellä on paljon huijausviestejä Danske Bankin ja OmaKannan nimissä, jotka kalastelevat henkilökohtaisia tietoja. Ole tarkkana ja vältä klikkaamasta viestien linkkejä.

Älä luota sokeasti aidon näköiseenkään viestiin – linkki voi viedä tietojenkalastelusivulle.
Älä luota sokeasti aidon näköiseenkään viestiin – linkki voi viedä tietojenkalastelusivulle.

Huijausviestit ovat kehittyneet entistä uskottavammiksi, ja ne saattavat tavoittaa vastaanottajan sähköpostitse, tekstiviestillä tai muilla digitaalisilla kanavilla. Suomen Telemarkkinointiliiton kehittämä Kilpi-sovellus on viime viikkojen aikana tunnistanut useita huijausviestejä Danske Bankin ja OmaKannan nimissä. Tällaisissa huijauksissa hyödynnetään usein tunnettujen yritysten nimiä herättämään vastaanottajan luottamus, ja niiden tarkoituksena on saada käyttäjä klikkaamaan linkkiä ja luovuttamaan tietojaan rikollisten haltuun.

Huijauksia Danske Bankin ja OmaKannan nimissä

Danske Bankin nimissä lähetetyt viestit ovat olleet erityisen uskottavia. Viesteissä saatetaan ilmoittaa esimerkiksi: "Olemme toteuttaneet merkittäviä päivityksiä palveluihimme." Näitä viestejä on usein vaikea tunnistaa huijaukseksi, sillä niiden ulkoasu jäljittelee aidon pankkiviestinnän tyyliä. OmaKannan nimissä on myös havaittu runsaasti huijauksia. Viestien otsikot ovat usein kiireellisiä, kuten: "Sinulla on (1) seurantailmoitus." Tai "Viimeinen muistutus: Päivitä tilitietosi välttääksesi palvelukatkokset."

Viestien sisältö saattaa kuulostaa uskottavan hälyttävältä ja aiheuttaa vastaanottajassa nopean reagoinnin, esimerkiksi: ”Tämä on viimeinen yhteydenotto ennen tilisi sulkemista.” tai "Tilisi käyttö voi estyä, jos et suorita suositeltua turvapäivitystä. Toimenpide on nopea ja varmistaa, että sinulla on täysi pääsy Kanta.fi-palveluun jatkossakin."

Viesteissä käytetyt linkit johtavat kuitenkin tietojenkalastelusivustoille. Joissain tapauksissa viesteissä on selkeitä virheitä, kuten ääkkösten väärä koodaus, mikä voi auttaa tunnistamaan huijauksen.

Muita aktiivisia huijauksia

Näiden lisäksi Kilpi-sovellus on tunnistanut muita yleisiä liikkellä olevia huijauksia, kuten:

  • Postin nimissä lähetetyt huijausviestit
  • Arvontahuijaukset, joissa käyttäjiä houkutellaan klikkaamaan linkkiä voittoväitteillä, esimerkiksi: "Valmiina yllätykseen?" ja "Sinut on valittu."
  • Laittomat kasinotarjoukset, joissa tarjotaan esimerkiksi: "Sinulle on lisätty 500EUR ja 200 kierrosta tiliin."

Näin suojaudut huijauksilta

Huijaukset voivat olla hämääviä, mutta voit välttää ne kokonaan Kilpi-sovelluksen avulla. Kilpi-sovellus on tehokas työkalu suojaamaan käyttäjiä huijausviesteiltä, -puheluilta ja -sähköposteilta. Sovellus tunnistaa huijaukset ja estää ei-toivotut yhteydenotot. Voit ladata Kilven älypuhelimeesi ja pitää sen avulla yhteystietosi turvassa.

Lisäksi Telemarkkinointikiellon hakupalvelu tarjoaa ilmaisen tavan tarkistaa epäilyttävät puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet. Palveluun voi syöttää viestin lähettäjän tiedot ja saada tietoa siitä, onko kyseessä tunnettu huijari. Telemarkkinointikiellon hakupalvelun löydät osoitteesta www.telemarkkinointikielto.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Lisätietoja Suomen Telemarkkinointiliitto ry:stä

Suomen Telemarkkinointiliitto ry on kehittänyt Kilpi-sovelluksen, joka estää ei-toivotut yhteydenotot.

Kilpi on älypuhelimiin ladattava sovellus, joka tunnistaa huijauspuhelut, tekstiviestit ja roskapostit. Tämä tarkoittaa, että huijaus- ja puhelinmyyntipuhelut eivät enää edes hälytä puhelimessa. Lisäksi sovellus tunnistaa automaattisesti haitallisia linkkejä sisältävät huijaustekstiviestit ja spämmisähköpostit jo ennen niiden lukemista. Kilpi suojaa tehokkaasti myös tietojen ja tunnusten kalastelulta.

Sovellus perustuu dataan, jota kerätään ja kasvatetaan jatkuvasti. Kilpi-sovelluksen avulla voi nauttia huijausvapaasta ja puhelinmyynnittömästä puhelinajasta. Kilven voi ladata Google Play ja ja Apple Store sovelluskaupoista. Kilpeä on ladattu jo yli 100 000 kertaa. Kilpi tarjoaa sekä ilmaisen version että edistyneempiä ominaisuuksia sisältävän Premium-version.

Sovelluksen perustaja Arto Isokoski työskenteli Nokiassa 1995-2000 tuotekehitystehtävissä. Tämän jälkeen Kiinan markkinoihin erikoistunut Isokoski on toiminut useissa globaaleissa yrityksissä, kuten muun muassa perustamassaan TLD Registry Limited Oy:ssä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye