Jyväskylän yliopisto

Kevään Tiedettä kaikille -tapahtumissa syvennytään luonto- ja ympäristöteemoihin

Jaa

Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille –toiminta keräsi vuonna 2024 yli 100 000 kuulijaa ja kävijää. Uusia yleisöjä toi etenkin Yle Areena julkaisualustana –pilotti, joka jatkuu osana Ylen vakituista toimintaa nimellä Suorana suomalaisilta. Siinäkin JYU on mukana. Kevätkaudella 2025 Tiedettä kaikille –toiminnassa syvennytään etenkin luonto- ja ympäristöteemoihin. Tervetuloa kaikille avoimiin tiedetapahtumiin, työpajoihin, yleisötilaisuuksiin ja näyttelyihin!

Presidentti Alexander Stubbin luento kiinnosti Martti J. Kari -muistoseminaarissa.
Presidentti Alexander Stubbin luento kiinnosti Martti J. Kari -muistoseminaarissa.

Kevään ohjelmassa syvennytään monipuolisesti luonto- ja ympäristöteemoihin. 12.3. järjestettävässä Tietokirjaillassa keskustellaan kirjailija Juha Kauppisen kanssa siitä, millaisia ratkaisuja ekologisen kaksoiskriisin – ilmastonmuutoksen ja luontokadon – tarkastelu samaan aikaan tarjoaa tulevaisuuteen. Tiedeillassa 18.3. keskustellaan teemalla luonto parantaa. Jyväskylän yliopiston JYU.Wisdom -tutkijaverkoston järjestämissä lounaskollovioissa syvennytään 9.4. kestävään liikennejärjestelmään ja 14.4. kiertotalouteen.

Huhtikuun 1. päivänä tiedeillassa paneudutaan työelämän suuriin muutoksiin. Luvassa on keskustelua ajankohtaisista teemoista: työn suunnittelusta, inhimillisesti kestävästä työurasta ja johtamisesta.

Jyväskylän Ikääntyvien yliopisto juhlii 40-vuotista taivaltaan. Suosituilla keskiviikkoluennoilla keskustellaan kevään aikana muun muassa tekoälystä, yhteiskunnasta, ympäristöstä ja terveydestä. Geriatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri Hanna-Maria Roitto luennoi 9.4. muistista ja aivoterveyden tukemisesta ikääntyessä ja lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen 7.5. isovanhemmuudesta ja lapsen oikeuksista.

Huhtikuussa vuorossa on Muuttolintujen paluu. Kansalaistiedettä ja asiantuntijapuheenvuoroja tulossa 8.4. järjestettävässä Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtumassa. Flooran päivän -tapahtumassa 13.5. julkistetaan uunituore Kampusopas, lisäksi luvassa musiikkia, opastuskierroksia Seminaarinmäen kampuksella ja yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa sekä työpajoja.

JYUnioreiden kaikille avoimet Lasten tiedelauantait järjestetään 15.2., 1.3., 15.3., 12.4., ja 17.5. Talvilomaleirillä tutkitaan luontoa taiteen ja mielikuvituksen keinoin. 9.5. avautuu Lähde-kirjastossa Luonto ystävämme -näyttely, jonka toteuttavat Jyväskylän yliopiston tiedemuseo ja Jyväskylän Kesäyliopisto osana JYUniorit toimintaa.

Jyväskylän yliopiston tiedemuseo täyttää tänä vuonna 125 vuotta. Tiedemuseon näyttelykohteissa ja kasvitieteellisessä puutarhassa voi uppoutua luonnon ihmeisiin ja yliopistomme historiaan. Näyttelyihin on vapaa pääsy. Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Luvassa on kaikille avoimia yleisöluentoja ja seminaareja sekä alumnitapahtumia. Tutustu ohjelmaan: Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan juhlavuosi | Jyväskylän yliopisto

Tiedettä kaikille -toiminnan vuosi käynnistyi vauhdikkaasti Tieteen päivien ohjelmalla, joka piti sisällään avartavia keskusteluja lukumotivaatiosta, kestävyysmurroksesta, nuoruudesta, koulusta ja kestävästä työurasta. Palaa Tieteen päivien tunnelmiin Jyväskylän yliopiston YouTubessa: University of Jyväskylä | Jyväskylän yliopisto - YouTube

Tutustu Tiedettä kaikille -toimintaan ja pysy ajan tasalla tarjonnastamme: Tiedettä kaikille | Jyväskylän yliopisto

Tiedettä kaikille -toiminta keräsi ennätysyleisön vuonna 2024

Tiedettä kaikille -toiminta keräsi vuonna 2024 yli 100 000 osallistumista ja käyntiä. Yleisötapahtumat tavoittivat yli 58 000 tieteen ystävää. Luku pitää sisällään paikan päällä ja verkossa osallistuneen yleisön sekä ikääntyvien yliopiston tapahtumien osallistujat. Lisäksi useisiin tapahtumiin on voinut tutustua myös tallenteiden kautta. Jyväskylän yliopiston tiedemuseossa ja sen järjestämissä näyttelyissä vieraili 36 300 kävijää. Lasten ja nuorten yliopisto – JYUniorit tavoitti toiminnallaan 8 800 osallistujaa.  

Vuoden 2024 valopilkku oli Yle Areena julkaisualustana -pilotointi. Tiedettä kaikille -toiminnan tapahtumien striimejä jaettiin Yle Areenassa valtakunnallisesti. Yle Areenan kautta jaettiin vuonna   2024 yhteensä 18 tilaisuutta, joita on katsottu yli 21 700 kertaa. Yhteistyö Ylen Areenan kanssa jatkuu tänä vuonna.

 

Mikä Tiedettä kaikille?

Tiedettä kaikille on näkökulmia, oivalluksia ja tutkittua tietoa. Toiminta kokoaa Jyväskylän yliopiston yleisötapahtumat ja palvelut saman tunnuksen alle.

Tiedettä kaikille -kattauksesta vastaa Jyväskylän yliopisto yhdessä Jyväskylän kesäyliopiston ja Keski-Suomen LUMA-keskuksen kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat Keski-Suomen liitto, Jyväskylän yliopistosäätiö, Mediatalo Keskisuomalainen, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylä-seura ja Jyväskylän Kesä.

Lisätietoja:
Suunnittelija Kati Karvonen, puh. 050 530 1748, kati.a.karvonen@jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Tehokkaita laskennallisia menetelmiä moniulotteisille ekologian aineistoille (Korhonen)4.2.2025 13:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston tilastotieteen alan väitöskirjassa on kehitetty tilastollisia mallinnuksia lajiyhteisöjen tarkempaan tutkimiseen. Uudet mallinnukset tuottavat arvokasta tietoa esimerkiksi ekologisesta monimuotoisuudesta tai lajien välisistä riippuvuussuhteista. Ekologian lisäksi menetelmät ovat käyttökelpoisia useilla muillakin tieteenaloilla kuten terveystieteissä, sosiaalitieteissä, psykologiassa ja bioinformatiikassa.

Metsäyhtiöiden luontoa koskeva vastuullisuusraportointi monipuolistuu4.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kestävyystutkijat ovat selvittäneet suomalaisten metsäyhtiöiden luonnon monimuotoisuutta koskevaa vastuullisuusraportointia viimeisen kahden vuosikymmenen osalta. Tulosten mukaan raportointi on jatkuvasti lisääntynyt ja monipuolistunut. Kolme raporteissa eniten näkynyttä teemaa olivat luonnon monimuotoisuutta koskevat faktat, toimenpiteet ja arvot. Kuitenkaan raporttien korostama arvopuhe ei välttämättä johda tekoihin.

Raportti: Venäjä pyrkii vaikuttamaan yksilöihin ja syventämään ristiriitoja länsimaissa – tekoälyä hyödynnetään aiempaa enemmän3.2.2025 08:15:00 EET | Tiedote

Venäjällä kehitetty mentaalisen sodankäynnin käsite pyrkii vaikuttamaan yksilöiden ja yhteisöjen ajatteluun ja päätöksentekoon länsimaissa. Toimet kohdistuvat erityisesti yksilöihin ja niiden tavoitteena on ristiriitaisuuksien korostaminen, yhteiskunnan jakolinjojen syventäminen ja luottamuksen heikentäminen viranomaisiin. Raportin mukaan toimiin voidaan vastata muun muassa tietoisuuden levittämisellä, koulutuksella ja kansainvälisellä yhteistyöllä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye