Power Steel Oy:lle ja sen edustajille tuomio työturvallisuusrikoksesta
Pohjois-Savon käräjäoikeus on 5.2.2025 tuominnut Pohjois-Savossa Joroisilla sijaitsevan Power Steel Oy:n ja sen toimitusjohtajan ja tuotantopäällikön työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta sakkorangaistuksiin, koska yhtiön edustajat olivat laiminlyöneet selvittää yhtiön työntekijöillään teettämien suurikoisten teräsrakenteiden valmistamiseen liittyvät tapaturman vaarat, antaa työntekijöille riittävää opastusta ja ohjausta työn tekemiseen turvallisesti sekä valvoa, että työntekijät ovat omaksuneet heille annetun opastuksen työnantajan tarkoittamalla tavalla.
Yhtiön vuokraamalle venäläiselle työntekijälle sattui maaliskuussa 2022 tapaturma, kun hänen ja hänen työparinsa tekemä suurikokoinen teräsrakenne oli kaatunut. Teräsrakenne kaatui työntekijän jalan päälle ja hänelle tuli jalkaan luunmurtumia.
Käräjäoikeus totesi, että yhtiön toimitusjohtaja ja tuotantopäällikkö olivat laiminlyöneet selvittää valmistettavien teräsrakenteiden kaatumisvaarat ja suunnitella ratkaisut niiden estämiseksi. Esihenkilöt olivat laiminlyöneet myös opastaa työntekijöille turvalliset työmenetelmät ja valvoa, että työntekijät osaavat tehdä työn turvallisuuttaan vaarantamatta.
Yhtiö oli ottanut töihin vuokratyöntekijöinä ulkomaalaisia työntekijöitä, jotka eivät osanneet suomen kieltä, ja laiminlyöneet antaa heille opastuksen heidän ymmärtämällään kielellä. Esimerkiksi tapaturmaan joutunut työntekijä osasi hyvin vain venäjän kieltä, joten hänelle olisi pitänyt antaa opastus venäjän kielellä. Hänelle oli kuitenkin annettu opastus englannin kielellä, jota hän ei ollut ymmärtänyt riittävän hyvin, joten hänelle oli laiminlyöty antaa laissa edellytetty riittävä opastus.
Tapaturma oli sattunut, kun työntekijät olivat työskennelleet yhtiön työhallilla yövuorossa. Työnantaja ei ollut järjestänyt yövuoroihin vastaavanlaista valvontaa kuin päivisin ja työntekijät olivat työskennelleet tapaturman sattuessa ilman esihenkilöiden valvontaa. Näin ollen yhtiö oli laiminlyönyt työntekijöiden työskentelyn jatkuvan valvonnan järjestämisen laissa edellytetyllä tavalla.
Käräjäoikeus totesi, että jokainen edellä mainittu laiminlyönti, eli vaarojen selvittäminen, opastus ja valvonta täyttivät rikoslaissa rangaistavaksi säädetyn työturvallisuusrikoksen tunnusmerkistön. Oikeus totesi myös, että yhtiö oli näillä laiminlyönneillä vaarantanut vakavasti työntekijöiden turvallisuuden.
Oikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajalle ja tuotantopäällikölle molemmille työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 40 päiväsakkoa, joista toimitusjohtajalle tulee maksettavaa sakkoa noin 1600 euroa ja tuotantopäällikölle noin 1500 euroa. Lisäksi oikeus tuomitsi työnantajana toimivalle yhtiölle 5000 euron yhteisösakon.
Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomio R 24/333. Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen on vielä mahdollisuus hakea valituslupaa hovioikeudelta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sampo PelkonenYlitarkastajaTyösuojelun vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Puh:0295 016 995etunimi.sukunimi@avi.fiTyösuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.
![Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.](/data/images/public/69818103/70891496/67ea7008-ee0c-4dca-8cfb-df22bf52ad4b-w_780.png)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Itä-Suomessa kunnille huomautuksia päiväkotien henkilöstön kelpoisuusvajeesta11.2.2025 08:01:00 EET | Tiedote
Varhaiskasvatuksen valvontaohjelma paljasti kelpoisuusvajetta myös Itä-Suomen päiväkodeissa. Aluehallintovirasto antoi huomautuksen kolmelle kunnalle. Jatkovalvontaan aluehallintovirasto otti seitsemän kuntaa, joista huomautuksen sai kaksi kuntaa.
Ungefär trettio klagomål om fångars hälso- och sjukvård lämnas in varje år11.2.2025 07:01:00 EET | Pressmeddelande
Ungefär 30–40 klagomål om fångars hälso- och sjukvård lämnas in varje år. Största delen av klagomålen gäller hur en fånges hälsoärende sköts eller tillgången till tjänster. Regionförvaltningsverket i Norra Finland övervakar fångars hälso- och sjukvård i hela landet.
Vankien terveydenhuollosta tehdään kolmisenkymmentä kantelua vuosittain11.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Vankien terveydenhuollosta tehdään vuosittain noin 30–40 kantelua. Suurin osa kanteluista koskee sitä, miten vangin terveysasiaa hoidetaan tai palvelujen saatavuutta. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto valvoo vankiterveydenhuoltoa koko Suomessa.
Aluehallintovirastoihin tehtiin yli 4400 sote-kantelua viime vuonna11.2.2025 06:50:00 EET | Tiedote
Aluehallintovirastoihin tehdyt sosiaali- ja terveydenhuollon kantelut ovat lisääntyneet 2020-luvulla. Aluehallintovirastot ratkaisivat viime vuonna yli 5300 sote-kantelua.
Ukrainalaisilta työnhakijoilta työnvälityspalveluista maksua pyytäneelle yrittäjälle sakkotuomio10.2.2025 11:40:07 EET | Tiedote
Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi yksityiselle elinkeinonharjoittajalle 2120 euroa sakkoa työnvälityksen maksukiellon rikkomisesta. Käräjäoikeus katsoi, että ukrainalaisilta työntekijöiltä oli peritty maksua yksityisistä työnvälityspalveluista. Asia tuli esiin poliisin ja työsuojeluviranomaisen yhteisvalvonnassa. Yksityisiä työvoimapalveluja tarjoavat eivät saa periä työnvälityspalveluista maksua henkilöasiakkailtaan. Käräjäoikeus antoi tuomion 7.2.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme