Yrittäjät: Tarvitaan kunnianhimoinen mutta realistinen veropoliittinen kasvupaketti
Suomen Yrittäjät esittää hallitukselle puoliväliriiheen kunnianhimoista mutta realistista veropoliittista kasvupakettia osana kasvuohjelmaansa. Sen avulla voidaan vahvistaa kasvua ja yrittäjien riskinottoa syventämättä julkisen talouden ongelmia. Suomen Yrittäjien hallitus käsitteli kasvupakettia kokouksessaan 11.2.2025. Tarve investointeja vauhdittaville kasvutoimille on suuri, sillä tuoreen Pk-yritysbarometrin mukaan pk-yritysten investoinnit ovat vähenemässä edelleen kaikilla toimialoilla. Pk-yritysten tilannetta on hankaloitettu korottamalla arvonlisäveroa ja leikkaamalla kotitalousvähennystä. Yrittäjät esittää seuraavia toimia:
![Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Jetro Stavén](/data/images/public/1624/70897385/828da7b5-cb9c-4938-a788-a4552d08b759-w_720.jpg)
- Yhteisöveron lasku 18 prosenttiin. Nykyinen 20 prosentin taso on kohtuullinen taso kansainvälisesti, mutta ei sellainen kilpailuvaltti, joita Suomi tarvitsee. Yrittäjät suhtautuu vakavasti valtion velan vaaralliseen kasvuun. Mahdolliset verotuottomenetykset voi kattaa yritystukia leikkaamalla. Veroalen positiiviset kasvuvaikutukset vahvistavat julkista taloutta ja yritystukileikkaukset palvelevat tasapuolista kilpailua. Yritystuista ei ole leikattu tällä hallituskaudella. Päinvastoin on luotu uusia, joista pk-yritykset on rajattu pois. Se ei palvele kestävää kasvua.
- Ansiotulojen marginaaliveroasteet 50 prosenttiin. Ylimpien rajaveroasteiden laskeminen rahoittaisi pitkälti itsensä (SP: Miten vahvistaa kestävän kasvun eväitä Suomessa?). Tänä vuonna jo 4640 euron kuukausipalkasta eteenpäin kaikista lisätuloista verottaja vie yli puolet. Korkeimmillaan marginaaliveroprosentti on liki 60 prosenttia, mikä ei kannusta lisätöihin.
- Osinkoverotus ei saa kiristyä. Osinkoverotuksessa on huomioitava yrittäjäriski. Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotus pidetään ennallaan tai sitä yksinkertaistetaan nettovarallisuudesta riippumattomaan malliin, joka kohtelee yrityksiä tasapuolisesti ja kannustavasti. Yrittäjien mallissa osinkoverotus pysyisi nykytasolla (kokonaisveroaste 26 %) riippumatta yhtiön nettovarallisuudesta tai matemaattisesta arvosta 150 000 euroon asti. Sen ylittäviltä osingoilta kokonaisveroaste nousisi ylemmän pääomaverokannan tuntumaan (kokonaisveroaste 33,6 %). EK:n veromalli (5.2.) kiristäisi pk-yrittäjien verotusta kuusi prosenttiyksikköä eli 23 prosenttia. Pienimpien yrittäjien veroprosentti nousisi korkeammaksi kuin riskittömän pankkitalletuksen (30 %). Yrittämisen kannustimesta tulisi lannistin. Suuryhtiöiden ja niiden omistajien veroalea ei voi rahoittaa EK:n esityksen mukaisesti pk-yrittäjien osinkoverotuksen rajulla kiristyksellä. Listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennus tulee säilyttää osinkoverojärjestelmän rakenteesta riippumatta.
- Perintö- ja lahjaverotuksen korjaus. Perintö- ja lahjaverotus ei saa vaarantaa perheyritysten yritystoiminnan jatkumista. Se tulee poistaa julkisen talouden tilanteen salliessa. Jos poistaminen ei ole nyt mahdollista, se tulee laskea 2011 tasolle, alentaa maksuajan korkoa ja helpottaa sukupolvenvaihdoksia alaikäisten osalta.
- Korotetut poistot ja tappioiden vähennysajan tuplaus. Nämä tarvitaan houkuttelemaan kasvuyhtiöitä ja investointeja. Korotettuja poistoja tulee jatkaa ja vapaita poisto-oikeuksia selvittää. Kasvuyhtiölle pitää mahdollistaa tappioiden vähentäminen 20 vuoden ajalla.
Yhteyshenkilöt
Juhana Brotherusjohtaja, pääekonomisti
Puh:050 384 9479juhana.brotherus@yrittajat.fiPetri SalminenPuheenjohtaja
Puh:0400 608 812petri.salminen@yrittajat.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Pk-yritysten suhdanneodotukset elpyvät hitaasti, tekoälyn käyttö yleistyy11.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Pk-yritysten suhdanneodotukset ovat pysyneet lähes ennallaan viime syksystä. Odotukset ovat myös paremmat kuin vuosi sitten. Madaltunut inflaatio ja korkojen lasku ovat tukeneet yritysten näkymiä. Erityisesti kaupan alan yritysten haastava tilanne on vähitellen helpottamassa, osoittaa 11.2.2025 julkaistu Pk-yritysbarometri.
Yrittäjät esittää makeisten ja suklaan alv-korotuksen valmistelulle stoppia, merkittäviä vaikutuksia yrityksiin6.2.2025 08:09:00 EET | Tiedote
Suomen Yrittäjät esittää, että valtiovarainministeriö keskeyttää makeisia ja suklaata koskevan arvonlisäverokorotuksen valmistelun. Makeisten ja suklaan verokantamuutos olisi toteutuessaan kolmas alv-kiristys vajaan vuoden sisällä. Valtiovarainministeriön lausuntokierros päättyy perjantaina 7.2.2025.
Elinkeinoelämän järjestöt: kolme konkreettista ratkaisua soteen5.2.2025 10:07:49 EET | Tiedote
Kevään vaaleissa päätetään tulevien vuosien sosiaali- ja terveydenhuollosta alueilla. Hyvinvointialueilla ja niiden päättäjillä on suuria haasteita ratkottavanaan, mutta onneksi ratkaisujakin on. Elinkeinoelämän järjestöt näkevät tärkeimpinä teemoina yhteistyön, kustannusten läpinäkyvyyden sekä rohkeuden hyödyntää innovaatioita.
Mediakutsu: Yrittäjien kunta- ja aluevaalitentti eduskuntapuolueiden puheenjohtajille 7.2.3.2.2025 09:33:42 EET | Tiedote
Mikä on puoluejohtajien viesti yrittäjille kunta- ja aluevaaleissa? Entä paisuvatko hyvinvointialueiden menot ja jonot vai otetaanko yritysten osaaminen käyttöön?
Yrittäjägallup: Nato-jäsenyys tärkein investointihaluja lisäävä tekijä Suomessa3.2.2025 07:30:00 EET | Tiedote
Nato-jäsenyys on pk-yritysten tärkein ja kysytyistä ainut investointikannustin. Se lisää investointihaluja merkittävästi. – Yleistilanne on selkeästi heikentynyt viime elokuusta, jolloin oli vielä useita tekijöitä, jotka enemmän kannustivat kuin karkottivat investointeja. Osin tilanteen synkistyminen johtuu suhdannekuvan heikentymisestä, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme