Ihmiset, innovaatiot ja investoinnit vetävät Suomen kasvun tielle
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) odottaa puoliväliriihestä päätöksiä, jotka parantavat ruoka-alan yritysten kilpailukykyä ja luovat yrityksille ennakoitavat toimintaolosuhteet. Kasvua vauhdittavat aineelliset ja aineettomat investoinnit saadaan liikkeelle kohdennetuilla veroporkkanoilla. Ratkaisevaa on varmistaa osaajien saatavuus nyt ja tulevaisuudessa.

Suomea on kohdannut talouden takatalvi, ja kasvumme on sutinut paikallaan jo kauan. Ruoka-ala haluaa olla vetämässä Suomea kestävän kasvun tielle ja antaa vahvan panoksensa takatalven selättämiseen.
Se kuitenkin edellyttää, että maan hallitus linjaa huhtikuun puoliväliriihessä uusista toimista, jotka vahvistavat huoltovarmuutta sekä ruoka-alan kykyä investoida ja työllistää. Elintarviketeollisuus on olennainen osa Suomen huoltovarmuutta ja omavaraisuutta, joiden toimivuuteen voimme itse vaikuttaa.
Investoidakseen yritykset tarvitsevat myös varmuuden osaajien saatavuudesta nyt ja tulevaisuudessa.
Ruoka-alan kasvussa on kyse sekä eläin- että kasviperäisen tuotannon mahdollisuuksien hyödyntämisestä, tuotannon arvon nostamisesta, uusista tavoista tuottaa ruokaa sekä alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden sivuvirtojen muuttamisesta esimerkiksi lannoitteiksi ja biokaasuksi.
– Jotta suomalaisilla olisi ruokaa ja työtä näinä epävarmoina aikoina, elintarviketeollisuuteen kohdistuvaa sääntely- ja maksutaakkaa on määrätietoisesti kevennettävä alan iskunkestävyyden vahvistamiseksi. Hallituksen on muutettava sanat kilpailukykyisestä toimintaympäristöstä teoiksi investointien ja kasvun saamiseksi liikkeelle, ETL:n toimitusjohtaja Mikko Käkelä linjaa.
Sääntelyn arvaamattomuus, viranomaisten vaihtelevat tulkinnat ja kankeat lupaprosessit ovat ETL:n jäsenyrityskyselyn mukaan toimintaympäristön pahimmat heikkoudet Suomessa.
Elintarviketeollisuuden tuotantolaitokset ovat vanhenemassa, ja alalla tarvitaan lähivuosina uusia korvaavia investointeja. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n investointitiedustelun (tammikuu 2025) mukaan kuitenkin vain pieni osa elintarvikeyritysten investointisuunnitelmista tähtää kasvuun.
Elintarviketeollisuusliiton viestit puoliväliriiheen:
1. Ennakoitava sääntely luo pitävän pohjan yritysten kasvulle
Ruoka-ala tarvitsee parempaa, tutkittuun tietoon pohjautuvaa ja ennakoitavaa sääntelyä sekä kotimaassa että EU:ssa. Toimintaympäristön on oltava ennakoitava ja kilpailukykyinen.
Hallituksen EU-oikeuden vastainen esitys makeisten ja suklaan arvonlisäveron korotuksesta on luonut poliittisen riskin investointiympäristöön ja jäädyttänyt jo merkittäviä investointeja. Esitys rikkoo arvonlisäverotuksen neutraalisuutta ja on vastoin EU:n valtiontukisääntöjä.
Elintarviketeollisuuden investointien edistämiseksi makeisten ja suklaan arvonlisäveron korotuksesta pitää luopua. Pistemäisten, kilpailua vääristävien veronkorotusten sijaan on etsittävä tasapuolisempia veroratkaisuja.
2. Investoinnit liikkeille kohdennetuilla veroporkkanoilla
Eduskunnan käsittelyssä oleva suurten puhtaiden investointien verokannustin soveltuu huonosti elintarviketeollisuuden investointien edistämiseen. ETL ehdottaa yritysverotuksen uudistamista siten, että investointeja koneisiin ja laitteisiin edistetään tukitasoltaan alhaisemmalla mutta kaikille yrityksille tasapuolisemmalla investointihyvityksellä.
Poistojärjestelmää olisi uudistettava korottamalla uuden kone- ja laiteinvestoinnin poistopohjaa yli 100 prosentin tason niin, että poistoja voitaisiin tehdä investoinnin todellista suuremmasta arvosta. Esimerkiksi 10 prosentin investointihyvitystä vastaisi 150 prosentin poistopohja.
Verottajan tiukkojen tulkintojen vuoksi tutkimus- ja kehitystoiminnan sisällöstä t&k-verohuojennusten hyöty on jäänyt pieneksi. Puoliväliriihessä pitäisi linjata kannustinten kehittämisestä kannustavammiksi. ETL:n mielestä t&k-toiminnan määritelmää pitää tulkita laajasti, vähennyksen soveltamisalaa laajentaa tuottavuutta parantavien innovaatioiden käyttöönottoon sekä vähennys mahdollistaa myös tappiollisille yrityksille.
3. Lisäleikkaukset ammatilliseen koulutukseen torjuttava
Elintarvikeala on työvoimavaltainen ja jakautunut eri puolille maata, mutta yritykset kamppailevat osaajapulan kanssa. Osaajien saatavuudesta on huolehdittava toimivilla työmarkkinoilla, turvaamalla alan koulutuspaikat sekä ammatillisissa oppilaitoksissa että korkeakouluissa. Työvoimapula voi hidastaa yritysten kasvua ja heikentää investointihaluja. Sen vuoksi Suomeen tarvitaan osaajia myös ulkomailta.
Ammatillisen koulutukseen jo tehdyt leikkaukset heikentävät osaavan työvoiman saatavuutta ruoka-alan yrityksissä, koska aikuisten alanvaihtajien kouluttaminen ja henkilöstökoulutus vaikeutuvat. Ammatilliseen koulutukseen tehtävät uudet leikkaukset on torjuttava. Lisäksi korkeakouluissa alkaneille uusille elintarvikealan koulutusohjelmille on turvattava pitkäjänteinen rahoitus.
4. Suomi houkuttelevaksi avainhenkilöverotuksen uudistuksella
Osaavan työvoiman saatavuuden vahvistamiseksi avainhenkilöverotusta pitäisi uudistaa kilpailijamaiden esimerkkien pohjalta. Näin Suomeen voidaan houkutella esimerkiksi TKI-osaajia. Nykyinen avainhenkilöveromalli ei houkuttele normaalipalkkaisia asiantuntijoita.
ETL katsoo, että avainhenkilöverotuksen pitäisi olla kaikkien asiantuntijoiden saatavilla tulotasosta riippumatta. Avainhenkilöverotusta pitäisi muuttaa siten, että osa palkasta voidaan määräajan maksaa verottomana riippumatta palkan määrästä. Näin tehdään esimerkiksi Ruotsissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko KäkeläToimitusjohtajaETL
Puh:040 560 7569mikko.kakela@etl.fiJukka IhanusYhteiskuntasuhdejohtajaETL
Puh:050 463 9929jukka.ihanus@etl.fiKuvat

Liitteet
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Leipomoiden häiritseminen lakoilla vahingoittaa kaikkia osapuolia24.2.2025 15:51:44 EET | Tiedote
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on ilmoittanut leipomoita koskevista lakoista, jotka voivat johtaa työpaikkojen menetyksiin.
Kutsu mediainfoon 18.2.2025 klo 10.00 | Elintarviketeollisuuden 4x4 ehdotusta hallituksen puoliväliriiheen12.2.2025 09:01:44 EET | Kutsu
Suomi sutii paikoillaan – ETL:n nelivedolla pitoa kasvun tielle! Tervetuloa kuulemaan elintarviketeollisuuden 4x4 tavoitteesta maan hallituksen puoliväliriiheen.
ETL: EU-oikeuden vastainen ruokavero hylättävä välittömästi7.2.2025 11:50:07 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) vaatii maan hallitusta luopumaan välittömästi aikeista korottaa makeisten ja suklaan arvonlisäveroa. Hallitus pelaa erittäin suuren riskin veropeliä elintarvikeyritysten ja investointien kustannuksella voittokertoimen jäädessä häviävän pieneksi valtion verotulojen kannalta. ETL tähdentää valtiovarainministeriölle jättämässään lausunnossa, että veronkorotus on räikeästi EU-oikeuden vastainen.
MUISTUTUS! Kutsu medialle Elintarviketeollisuusliiton talviseminaariin 11.2.2025 klo 16.303.2.2025 10:33:39 EET | Kutsu
Suomalaisten hyvinvointi nousuun – valistusta vai holhousta?
Timosen raportissa oikeat eväät ruokaviennin kaksinkertaistamiseen27.1.2025 14:40:27 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto on tyytyväinen maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori Pekka Timosen, elintarvikeviennin kasvurakenteita arvioivan raportin johtopäätöksiin. Tänään julkaistun selvityksen mukaan Suomen hallituksen asettama tavoite elintarvikeviennin kaksinkertaistamisesta vuoteen 2031 edellyttää vientipalveluiden turvaamista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme