Väitös: Kaunokirjallisuus antaa tietoa ihmismielestä
Jyväskylän yliopistossa tehty kirjallisuuden väitöskirja tutki, miten kaunokirjallisuus voi auttaa ymmärtämään ihmismielen toimintaa. Tutkimus osoittaa, että kirjallisuuden lukeminen voi tuoda lukijalle esiin aiemmin tiedostumattomia tunteita ja kokemuksia, ja että tällaista kokemuksellista tietoa ei voi oppia pelkästään tietokirjoja lukemalla.

FM Paavo Mannisen väitöstutkimus selvitti, miten ihmiset tiedostamattaan toistavat menneisyyden kokemuksiaesimerkiksi lukijan suhteessa kirjaan tai kirjailijan suhteessa teokseensa. Tätä ilmiötä kutsutaan transferenssiksi. Mannisen mukaan transferenssin tutkiminen kirjallisuudessa auttaa ymmärtämään mielen toimintaa, erityisesti tietoisen ja tiedostamattoman vuorovaikutukseen liittyviä prosesseja sekä kirjallisuuden todentuntua ja tematiikkaa. Kirjallisuuden tulkitseminen avaa mahdollisuuksia oppia itsestä ja toisista.
"Kirjallisuuden henkilöhahmot ja kertojat eivät ole eläviä ihmisiä, mutta silti he tuntuvat todelta lukijoiden heille kuvittelemia menneisyyksiä myöten."
"Kirjallisuuden henkilöhahmot ja kertojat eivät ole eläviä ihmisiä, mutta silti he tuntuvat todelta lukijoiden heille kuvittelemia menneisyyksiä myöten. Kirjallisuudessa kehittyy illuusio siitä, että lukija ja kertoja ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Tämän illuusion tulkitseminen avaa mahdollisuuksia oppia itsestä ja toisista", Manninen kertoo.
Tutkimuksessa käytettiin aineistona psykoanalyyttisten kirjallisuudentutkijoiden tekstejä sekä Shakespearen sonettia 56 ja Samuel Beckettin romaania The Unnamable. Tärkeänä tutkimustuloksena olivat uudet tulkinnat klassikoista. Kun Manninen analysoi Shakespearen runoa transferenssin näkökulmasta, hän huomasi, että teksti auttaa runon puhujaa ja tähän samastuvaa lukijaa tulemaan tietoiseksi transferenssiin kuuluvasta tiedostamattomasta tunteensiirrosta.
The Unnamable taas auttaa lukijaa ymmärtämään ja saamaan kokemuksellista tietoa siitä, millaista on elää mielentilassa, jossa ajattelu- ja tunnekapasiteetti on merkittävästi heikentynyt.
Tutkimuksessa kehitetyt psykoanalyyttiset menetelmät auttavat ymmärtämään myös sellaisten kertojien ja henkilöhahmojen sisäistä maailmaa, jotka saattavat lukijasta aluksi tuntua vaikeasti lähestyttäviltä ja jopa luotaantyöntäviltä.
”Meissä kaikissa on mieleen varhain kehityksessämme muodostuneita kerrostumia, joissa teokset resonoivat.”
"Se, mikä esimerkiksi Beckettin romaanissa vaikuttaa aluksi lukijalle vieraalta kokemusmaailmalta, voikin osoittautua sellaiseksi, joka on varhain kehityksessämme koskettanut meitä kaikkia", Manninen selventää.
"Transferenssin teoria auttaa ymmärtämään, miten meissä kaikissa on mieleen varhain kehityksessämme muodostuneita kerrostumia, joissa teokset resonoivat."
Tutkimuksessa huomioidaan myös Beckettin romaanin positiiviset ulottuvuudet. The Unnamable antaa kokemuksellista tietoa kaikille tutusta sisäisestä todellisuudesta, jossa kyky ajatella ja tuntea oli vasta kehittymässä.
Kirjallisuus opettaa psykoanalyysia
Psykoanalyyttisessa kirjallisuudentutkimuksessa on tärkeää huomioida lukijan henkilökohtaiset kokemukset. Lukukokemuksen analyysi voi antaa subjektiivista mutta jaettua tietoa teoksista. Tutkimus rohkaisee lukemaan kirjallisuutta tavalla, jossa analysoidaan omia tunnereaktioita ja koetetaan erottaa, mikä on peräisin tekstistä ja mikä lukijasta. Lukijan ja tekstin välinen suhde on tutkimuksen mukaan tärkeä tutkimuskohde sinänsä. Se, mitä siinä tapahtuu ja miltä lukijasta tuntuu olla tekstin kanssa, voi auttaa tulkitsemaan teosta.
Tutkimus opastaa niin ei-akateemisia kuin akateemisia lukijoita ja erilaisia lukemistyötä tekeviä – kuten opettajia, kirjallisuusterapeutteja ja sanataideohjaajia – ajattelemaan lukemisen emotionaalisia ja vaikeasti tiedostettavia ulottuvuuksia. Kirjallisuutta käytetään opettamaan lukijoita ihmismielen psykodynaamisista prosesseista.
"Näin teki jo Sigmund Freud, jolle kirjallisuus oli suuri opettaja kliinisen potilasaineiston ohella."
Mannisen väitöstyötä tukivat Jyväskylän yliopiston Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö sekä Eemil Aaltosen Säätiö.
Paavo Mannisen väitöskirjan ”Transferenssi kirjallisuudessa ja kirjallisuudentutkimuksessa: Tapausesimerkkeinä Shakespearen sonetti 56 ja Samuel Beckettin The Unnamable” tarkastustilaisuus pidetään 1.3.2025 yliopiston päärakennuksen salissa C4 alkaen klo 13.00. Tilaisuus on seurattavissa myös etäyhteyden välityksellä. Vastaväittäjänä toimii kulttuuripsykologian ja aate- ja oppihistorian dosentti Juhani Ihanus (Helsingin ja Oulun yliopisto) ja kustoksena professori Mikko Keskinen (Jyväskylän yliopisto).
Väitöstilaisuuden kieli on suomeksi.
Etäyhteys väitöstilaisuuteen: https://r.jyu.fi/vaitos-manninen010325
Linkki väitösjulkaisuun: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/100131
Taustatietoa: FM (kirjallisuus) Paavo Manninen opettaa psykoanalyyttista kirjallisuudentutkimusta yliopistossa ja kirjallisuus- ja kirjoittamisseminaareja psykoanalyytikoille ja psykoterapeuteille. Hän on ohjannut myös taiteen perusopetuksessa saturyhmiä lapsille ja toimii Psykoanalyyttinen psykoterapia -lehden toimitussihteerinä.
Lisätietoja: paavo.t.manninen@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reetta KalliolaViestinnän asiantuntija, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504335652reetta.j.kalliola@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.
Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.
Cefmof rahoittaa Jyväskylän yliopiston viisivuotista vetytutkimusta 1,325M eurolla14.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Central Finland Mobility Foundation (Cefmof) on myöntänyt 1,325 miljoonan euron rahoituksen Jyväskylän yliopistolle vetytutkimuksen vahvistamiseen sekä kestävän liikenteen ja kiertotalouden edistämiseen. Viisivuotista tutkimusohjelmaa tukee myös yliopiston oma 250 000 euron rahoitusosuus.
Lihasmuistille löytyi uusi selitys lihasten proteiineista – voimaharjoittelun vaikutus säilyy jopa yli kaksi kuukautta14.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tutkijat selvittivät tuhansien lihasproteiinin määriä lihaksissa ja löysivät niistä uuden mahdollisen selityksen lihasmuistille. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että lihas “muistaa” harjoittelun proteiinitasolla. Muistijälki aiemmasta voimaharjoittelusta säilyy lihasten proteiineissa jopa yli kaksi kuukautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme