Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Varo pankkien nimissä lähetettäviä huijauksia

Jaa

Tietojenkalastelu Nordean nimissä on lisääntynyt viime aikoina merkittävästi. Yli 100 000 suomalaisen käyttämän Kilpi-sovelluksen tietokannan mukaan suomalaisille lähetetään juuri nyt sähköpostiviestejä, joissa väitetään, että heillä on uusi online-asiakirja Nordealta.

Mobiililaitteella huijaussähköpostit näyttävät usein aidoilta – tarkista aina lähettäjätiedot.
Mobiililaitteella huijaussähköpostit näyttävät usein aidoilta – tarkista aina lähettäjätiedot.

Suomen Telemarkkinointiliiton Kilpi-sovellus on hiljattain havainnut suurissa määrin Nordean nimissä huijaussähköposteja, joissa vastaanottajaa pyydetään allekirjoittamaan digitaalisesti sopimusasiakirja. Sähköpostissa käytetään otsikkoa "Sinulla on uusi online-asiakirja". Viesti sisältää linkin ”Siirry asiakirjoihin”, joka vie tietojenkalastelusivustolle.

Huijarit ovat pyrkineet tekemään viestistä mahdollisimman aidon näköisen käyttämällä Nordean logoa ja värejä, mikä voi hämätä klikkaamaan tätä haitallista linkkiä. Erityisesti mobiililaitteilla sähköpostia luettaessa viesti voi näyttää uskottavalta.

”Jos kalasteluviestin vastaanottaja sattuu juuri odottamaan tärkeää asiakirjaa Nordealta ja avaa sähköpostin puhelimella, jossa lähettäjätiedot eivät ole heti näkyvillä samalla tapaa kuin tietokoneella, niin ei ole vaikea erehtyä viestin aitoudesta. Tällaisten viestien kanssa tulee olla erityisen tarkkana”, varoittaa Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n perustaja Arto Isokoski.

Samalla myös muiden pankkien ja viranomaisten nimissä tehtävät huijaukset ovat edelleen aktiivisia. Monet ovat raportoineet, että huijarit esiintyvät esimerkiksi oikeus- tai veroviranomaisena ja pyytävät kiireellisiä toimia. Myös häiritsevät markkinointiviestit ovat jatkuvasti aktiivisia, ja Kilpi-sovellukseen on tullut paljon ilmoituksia häiritsevistä yhteydenotoista, jotka liittyvät peli- ja kasinomainontaan sekä aikuisviihteeseen. Kotimaiset puhelinmyyjät ovat myös aiheuttaneet tavallista enemmän ilmoituksia sinnikkäillä ja häiritsevillä puhelinmyyntiyrityksillään.

Kotimaisten häiritsevien soittojen lisäksi ulkomailta tulee suomalaisille paljon huijauspuheluita. Tällä hetkellä eniten huijaussoittoja on tullut jo aiemminkin aktiivisista lähteistä, kuten Virosta (+372), Belgiasta (+32), Hollannista (+31), Saksasta (+49), Puolasta (+48), Isosta-Britanniasta (+44) ja Norjasta (+47). Näiden maiden lisäksi huijauspuheluita tulee nyt myös uusista lähdemaista, kuten Vietnamista (+84), Etelä-Koreasta (+82), Thaimaasta (+66) ja Argentiinasta (+54).

Huijauksilta suojautuminen on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. On tärkeää pysyä tarkkana ja suhtautua kriittisesti erityisesti kaikkiin yhteydenottoihin, joissa pyydetään henkilökohtaisia tietoja tai kirjautumista verkkopalveluihin. Suomen Telemarkkinointiliitto tarjoaa työkaluja, joilla voi tunnistaa ja estää huijaukset. Telemarkkinointikiellon hakupalvelussa osoitteessa www.telemarkkinointikielto.fi voi tarkistaa, onko tuntematon numero tai sähköpostiosoite ilmoitettu huijausyritykseksi. Lisäksi Kilpi-sovellus tarjoaa kaikista tehokkaimman suojan estämällä huijauspuhelut ja -viestit jo ennen kuin ne tavoittavat käyttäjän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Lisätietoja Suomen Telemarkkinointiliitto ry:stä

Suomen Telemarkkinointiliitto ry on kehittänyt Kilpi-sovelluksen, joka estää ei-toivotut yhteydenotot.

Kilpi on älypuhelimiin ladattava sovellus, joka tunnistaa huijauspuhelut, tekstiviestit ja roskapostit. Tämä tarkoittaa, että huijaus- ja puhelinmyyntipuhelut eivät enää edes hälytä puhelimessa. Lisäksi sovellus tunnistaa automaattisesti haitallisia linkkejä sisältävät huijaustekstiviestit ja spämmisähköpostit jo ennen niiden lukemista. Kilpi suojaa tehokkaasti myös tietojen ja tunnusten kalastelulta.

Sovellus perustuu dataan, jota kerätään ja kasvatetaan jatkuvasti. Kilpi-sovelluksen avulla voi nauttia huijausvapaasta ja puhelinmyynnittömästä puhelinajasta. Kilven voi ladata Google Play ja ja Apple Store sovelluskaupoista. Kilpeä on ladattu jo yli 100 000 kertaa. Kilpi tarjoaa sekä ilmaisen version että edistyneempiä ominaisuuksia sisältävän Premium-version.

Sovelluksen perustaja Arto Isokoski työskenteli Nokiassa 1995-2000 tuotekehitystehtävissä. Tämän jälkeen Kiinan markkinoihin erikoistunut Isokoski on toiminut useissa globaaleissa yrityksissä, kuten muun muassa perustamassaan TLD Registry Limited Oy:ssä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye