Yrittäjät: Julkisista hankinnoista avoimempia, kilpailutusten kiertämiselle saatava loppu
Suomen Yrittäjät on tyytyväinen hankintalakiin esitettyihin muutoksiin. Toteutuessaan se tekisi julkisista hankinnoista avoimempia. Uudistus säästää myös julkisia varoja ja avaa markkinoita. Esimerkiksi sidosyksiköiden vähimmäisomistusvaatimus parantaa pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin.

Suomen Yrittäjät on jättänyt hallituksen esityksestä lausunnon työ- ja elinkeinoministeriölle.
Esityksessä ehdotetaan, että avoimessa menettelyssä olevat julkiset kilpailutukset tulee jatkossa uusia, mikäli niihin tulee vain yksi tarjous. Hankintalakia muutettaisiin pk-yritysten näkökulmasta parempaan suuntaan myös siten, että EU-kynnysarvojen ylittävät hankinnat tulisi lähtökohtaisesti jakaa osiin ja ratkaisusta valittaminen mahdollistetaan. Läpinäkyvyyttä parannetaan velvoittamalla hankintayksiköt tekemään jälki-ilmoitukset suorahankinnoista ja sopimusmuutoksista.
Esitetty yhden tarjouksen kilpailutusten uusimisvelvoite voi vähentää hankintojen räätälöintiä tietyille toimijoille.
– Tämä lisää kilpailua ja parantaa palveluiden laatua, mikä hyödyttää niin julkista taloutta kuin yrittäjää. Kaikki voittavat, erityisesti veronmaksaja, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.
– Yritykset jättävät osallistumatta julkisiin hankintoihin usein juuri siitä syystä, että ne ovat räätälöityjä tietyille toimijoille, Pentikäinen lisää.
Sidosyksiköiden vähimmäisomistus turvaa kilpailua
Sidosyksiköitä eli ns. inhouse-yhtiöitä koskevaa sääntelyä täsmennetään hallitusohjelman mukaisesti siten, että hankintayksikön tulisi omistaa vähintään 10 prosenttia yhtiöstä, jolta se tekee inhouse-hankintoja.
– Nykyinen laki on mahdollistanut inhouse-yhtiöiden hyödyntämisen ja kilpailutusten välttämisen jopa yhden osakkeen nimellisellä omistuksella, johtaja Harri Jaskari Yrittäjistä sanoo.
Suomessa on satoja julkisomisteisia inhouse-yhtiöitä, jotka toimivat samoilla markkinoilla yksityisten yritysten kanssa. Kunnat ja hyvinvointialueet ovat hankkineet omilta yhtiöiltään tukipalveluita ilman kilpailutuksia vain prosentin murto-osien omistuksella.
– Tämä on lain kiertämistä, johon pitää vihdoin puuttua, Jaskari vaatii.
Yrittäjät pitää tärkeänä, että sidosyksiköille asetetaan 10 prosentin vähimmäisomistusvaatimus. Selkeä vaatimus ulottuu myös sidosyksiköiden tytär- ja sisaryhtiöihin.
– Toivomme, että jatkossa julkinen sektori toimii lain hengen mukaisesti, eikä pyri kiertämään kilpailuttamista keinotekoisten järjestelyjen avulla. Kustannussäästöt ovat mahdollisia, jos sidosyksikköhankintoja aletaan aidosti kilpailuttamaan, hän sanoo.
– Esityksestä käy ilmi, että kymmenen prosentin vaatimus kohdistuu erityisesti niille toimialoille, joissa kilpailua voi syntyä. Hankintayksiköt ja päättäjät ovat ratkaisevassa asiassa kilpailun lisäämiseksi. Yrityksiä markkinoilla kyllä riittää, Jaskari toteaa.
Markkinavuoropuhelun vahvistaminen jäi puolitiehen
Markkinakartoitus ja markkinavuoropuhelu ovat keskeisiä laadukkaan hankintaprosessin onnistumiselle. Hallitusohjelman mukaan markkinavuoropuhelu tulisi olla lähtökohtainen osa hankintaprosessia. Tämä ei mietinnön esityksessä vielä toteudu riittävästi.
Esitetty markkinakartoitus olisi pakollinen vasta yli 10 miljoonan euron hankinnoissa.
– Jokainen laadukas ja onnistunut hankinta sisältää vuoropuhelun markkinatoimijoiden kanssa. Esitetyssä muodossa hankintayksikkö voisi tehdä jopa yhdeksän miljoonan euron hankintoja ilman minkäänlaista velvoitetta markkinoiden kartoittamisesta, Jaskari sanoo.
Suomen Yrittäjät esittää, että markkinakartoituksesta tehdään pakollinen osa kaikkia kansalliset kynnysarvot ylittäviä hankintoja.
– Tämä selkeyttäisi hankintaprosessia ja tukisi kilpailun huomioimista jo suunnitteluvaiheessa. Lisäksi markkinavuoropuhelun sääntelyä tulisi vahvistaa niin, että se kannustaa entistä avoimempaan yhteistyöhön hankintayksiköiden ja potentiaalisten tarjoajien välillä, Jaskari ehdottaa.
Yrittäjät kannustaa lausumaan kilpailun puolesta
Suomen Yrittäjät kannustaa, että sen alue- ja paikallisyhdistykset, toimialajärjestöt ja jäsenyritykset antavat ehdotuksesta myös oman lausuntonsa. Lausua voi 11.3.2025 saakka.
– Tiedämme, että monet suomalaiset yritykset odottavat avoimempaa kilpailua ja järkevämpiä hankintoja. Nyt siihen on jokaisella mahdollisuus vaikuttaa, Jaskari sanoo.
Suomen Yrittäjien pääviestit lausunnossa:
- Tarvitsemme lisää kilpailua. Julkisten hankintojen räätälöinnit estettävä yhden tarjouksen kilpailun uusimisvelvoitteella.
- Hankinnat tulee lähtökohtaisesti jakaa osiin, jotta pk-yrityksillä on aidot mahdollisuudet tarjota osaamistaan julkiselle sektorille.
- Markkinakartoituksen pitää olla pakollinen osa kansalliset kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa. Markkinavuoropuhelun roolia vahvistettava.
- Tukipalveluiden tuottaminen inhouse-yhtiöillä tulee vaatia vähintään 10 prosentin omistusta. Keinotekoiset järjestelyt kilpailuttamisen kiertämiseen tulee estää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Harri Jaskarijohtaja
Puh:050 512 2874harri.jaskari@yrittajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjät: YEL-nostojen rajoituksille tarvitaan riihestä jatkoa16.4.2025 08:37:08 EEST | Tiedote
Yrittäjät esittää puoliväliriiheen, että kaikille eläkeyhtiöiden tekemille YEL-työtulon korotuksille asetetaan yläraja siihen saakka, että selvittelyssä oleva YEL-uudistus saadaan maaliin. ”Vuonna 2026 tehtävissä tarkastuksissa on uhkana, että uusien yrittäjien työtuloja nostetaan holtittomasti, mikä voisi kaataa yrityksiä”, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä sanoo. Vain kuusi prosenttia yrittäjistä kertoo luottavansa nykyiseen yrittäjien eläkejärjestelmään, osoittaa Yrittäjägallup.
Pentikäinen blogissa: Kauppasotaan osittainen välirauha10.4.2025 07:16:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja yrittäjien kannattaa seurata tilannetta pää kylmänä, mutta myös varautuen pahimpaan. Pitää miettiä ja varautua erilaisiin skenaarioihin – myös siihen, että kauppasota jatkuu välirauhan jälkeen, kirjoittaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen blogissaan.
Mitä pienet työnantajat toivovat nuorilta työntekijöiltä? Kolme asiaa nousi esille!6.4.2025 09:04:00 EEST | Tiedote
Oma-aloitteisuus, itsenäinen työskentely ja yrittävä asenne ovat tärkeimmät osaamisalueet vastavalmistunutta palkatessa, pk-yritykset raportoivat. Pk-yrittäjien mielestä ammatillisen perustutkinnon suorittaneet vastavalmistuneet nuoret omaksuvat erittäin hyvin uusia asioita ja hallitsevat työkielensä.
Yrittäjägallup: Alv-korotus heikensi laajalti pk-yritysten myyntiä ja kannattavuutta5.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
Syksyllä tehty alv-korotus vaikeutti monen yrityksen tilannetta. Vain runsas puolet (58 %) yrittäjistä pystyi nostamaan hintojaan alv-korotuksen vuoksi, kun 41 prosenttia ei pystynyt korottamaan hintojaan. "Alv-korotus vaikeutti monen pk-yrityksen tilannetta ja on osaltaan kiihdyttänyt yrittäjämäärän laskua sekä yritysten vaikeuksia. Se oli varsinkin yksinyrittäjien ja pienten työnantajayrittäjien kannalta onneton päätös”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.
Yrittäjät: Synkkä päivä maailmantaloudelle3.4.2025 07:07:25 EEST | Tiedote
Presidentti Donald Trumpin ilmoitus nostaa rajusti tuontiveroja on erittäin valitettava, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. ”Tämä on synkkä päivä maailmantaloudelle. Kauppasodasta ei hyödy kukaan, ja vähiten Suomen kaltainen pieni viennistä riippuvainen maa. Kauppasodat ovat meille myrkkyä”, Pentikäinen arvioi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme