Suomen Akatemia

Suomen hiilinielut kasvuun metsäpuiden huippututkimuksella

Jaa

Suomen metsien hiilinielut ovat vähentyneet. Jotta suunta kääntyisi, Suomen Akatemian rahoittamassa Metsäpuiden biologian huippuyksikössä tehdään metsäpuihin kohdistuvaa tutkimusta. Akatemiaprofessori Yrjö Helariutan johtama yksikkö tutkii erityisesti koivua, jonka kasvua nopeuttamalla pyritään lisäämään hiilinieluja entistä nopeammin.

”Kun ymmärrämme puiden hiilinieluefektin fysiologisella tasolla ja sen geneettisen säätelyn, voimme auttaa kotimaista metsänjalostusta valikoimaan parhaiten hiilinieluna toimivia puita ja toisaalta risteytysten kautta jatkojalostamaan tehokkaampia hiilinieluja”, arvioi Helariutta huippuyksikkönsä mahdollisuuksia hiilinielujen lisäämisessä. ”Oma näkemykseni on, että boreaalisten eli pohjoisten metsäpuiden jalostusta voitaisiin tukea paljon nykyistä enemmän, mikäli hiilinieluefektin tehostus metsänjalostuksessa nähdään tärkeänä.”

Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa toimivan Metsäpuiden biologian huippuyksikön tutkimus on perustutkimusta, joka menee kasvitutkimuksen juurille. Yksikkö selvittää, miten kasvi toimii hiilinieluna ja miten kasvien geenit ja proteiinit vaikuttavat kasvien toimintaan.

Huippuyksikkö on valinnut erityisesti koivun tutkimuskohteeksi, koska se on Suomen yleisin lehtipuu ja sen tutkimus on suhteellisen edullista. Puiden ominaisuuksien periytyvyyden tutkimuksessa on lisäetuna, että koivu voidaan saada kasvihuoneissa kukkimaan kahdessa vuodessa. Luonnonvarakeskus on saanut nopeutettua kasvua jopa 30 prosenttia.

Ilmastonmuutos haastaa tutkijat selvittämään puun hiilensidontaa

”Hiilen sidonnassa on merkittävää, että ilman hiilidioksidipitoisuus kasvaa koko ajan. Hiilidioksidin määrän kasvu on hyväksi puille, koska silloin niiden yhteyttäminen paranee puiden saadessa lisää raaka-ainetta. Hiilen sidontaan vaikuttavat monet muutkin tekijät kuten esimerkiksi lämpötila sekä ravinteiden ja veden saatavuus. Mitä tapahtuu yhteyttämisen jälkeen, miten sidottu hiili kohdistuu kasvuun? Käyttääkö puu hiilen biomassansa kasvuun vai meneekö se puusta läpi maahan ja takaisin ilmaan?” pohtii huippuyksikön tutkimuksellisia tavoitteita ryhmänjohtaja, professori Teemu Hölttä.

Hölttä ja professori Ari Pekka Mähönen ovat yhteistyössä miettineet, mikä tekee koivusta hyvän hiilen sieppaajan. Hiili näyttäisi menevän puun runkoon.

”Jos me saamme puun kasvamaan nopeammin ja solut jakautumaan nopeammin, myös puu vetää sinne nopeammin hiiltä”, toteaa Mähönen ja muistuttaa, että ilmastonmuutos muuttaa myös puustoa. Tutkijoiden pitää pystyä arvioimaan, minkälaista puusto on 50 tai sadan vuoden kuluttua. Siksi jalostus- ja populaatiogenetiikka on tärkeää.

Suomen Akatemian tutkimuksen huippuyksiköt kuuluvat oman tieteenalansa kansainväliseen kärkeen. Huippuyksiköiden laajat tutkimuskokonaisuudet uudistavat tutkimusta, kehittävät luovia tutkimusympäristöjä ja innovaatioita sekä kouluttavat uusia lahjakkaita tutkijoita suomalaiseen tutkimus- ja elinkeinoelämään. Metsäpuiden biologian huippuyksikkö on mukana vuosien 2022–2029 ohjelmassa.

Koko juttu huippuyksiköstä on luettavissa Suomen Akatemian yleistajuiselta Tietysti.fi-sivustolta. Juttu on toimitusten käytettävissä. Toivomme, että mainitsette lähteenä Tietysti.fi-sivuston.

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomen Akatemia

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2025 rahoitamme tutkimusta lähes 515 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Äkkikuoleman riski suurenee sydämen rasvoittumisen myötä –lisääntynyt ylipainoisuus suurimpia uhkia9.4.2025 09:08:10 EEST | Tiedote

Sydänpysähdyksen aiheuttama äkkikuolema vaatii yleensä kolme asiaa: jonkin kuolemalle altistavan sydänsairauden, sydämen alttiuden lisälyönneille sekä jonkin hetkellisen, muuttuvan riskitekijän. Tämä ilmenee Oulun yliopiston professorin ja Oulun yliopistollisen sairaalan ylilääkärin Juhani Junttilan sydänpysähdyksen aiheuttamaan äkkikuolemaan liittyvästä tutkimuksesta, jota hän on jo vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella.

Sydänpysähdyksestä toipumista edistetään suomalaisvetoisella kansainvälisellä tutkimuksella25.3.2025 10:52:17 EET | Tiedote

Tutkijat 60 eri teho-osastolla ympäri maailmaa selvittävät keinoja nopeuttaa ja parantaa sydänpysähdyksen jälkeistä toipumista teho-osastolla. Koko tutkimusta johtaa Helsingin yliopiston ensihoitolääketieteen professori ja HUSin anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Markus Skrifvars yhdessä Lundin yliopiston professorin Niklas Nielsenin kanssa. Suomen Akatemia rahoittaa Skrifvarsin osuutta.

Laajennettu todellisuus avuksi ekologisemman ruoan tuottamiseen19.3.2025 09:35:16 EET | Tiedote

Laajennettu todellisuus mahdollistaa ihmisen aistimusten keinotekoisen muokkaamisen. Esimerkiksi kasvisruokaa on laajennetussa todellisuudessa onnistuttu tekemään entistä houkuttelevammaksi. ”Tämä voisi olla yksi keino mahdollistaa ekologisesti entistä monipuolisempi ruoantuotanto, ja samalla saada ihmiset syömään terveellisemmin”, arvioi Tampereen yliopiston tietojenkäsittelyopin professori Roope Raisamo, joka on vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella tutkimusta laajennetusta todellisuudesta eri käyttötarkoituksissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye