/// KORJAUS /// Kuntaliitto ja puoluesihteerit vetoavat yhdessä kuntavaalien hyvän keskusteluilmapiirin puolesta
/// KORJAUS /// Alkuperäisessä embargollisessa 26.2. klo 14.41 julkaistussa tiedotteessa oli virheellinen osanottajalista, jota korjattu 26.2. klo 15.04. Tämä tiedote korvaa edellisen.
Vetoomuksessa puolueet sitoutuvat edistämään turvallista, erilaisia mielipiteitä kunnioittavaa ja loukkaamatonta vaalikampanjointia.
Emme hyväksy minkäänlaista ehdokkaisiin kohdistuvaa väkivaltaa, uhkailua tai painostamista, epäasiallista viestintää tai valheellisten tietojen levittämistä. Henkilökohtaisuuksiin menevät hyökkäykset eivät kuulu suomalaisen demokratian perinteisiin.
Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen kiittää puolueita mukaan lähtemisestä ja muistuttaa, että kuntavaaleissa päätetään jokaisen suomalaisen arjesta, hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta, joten aikaa ei kannata käyttää eripuran lietsomiseen.
Mukana puolueista ovat kokoomus, perussuomalaiset, keskusta, KD, RKP, SDP, vasemmistoliitto ja vihreät.
Kannustamme kaikkia muitakin ehdokkaita asettavia puolueita ja valitsijayhdistyksiä huomioimaan mainitut periaatteet vaalikampanjoissaan.

Kuntavaalit järjestetään 13. huhtikuuta 2025, ja keskustelu käy jo vilkkaana eri puolilla Suomea. Kuntaliitto ja puolueiden puoluesihteerit vetoavat kunnioittavan ja rakentavan keskusteluilmapiirin puolesta kuntavaaleissa sekä niiden jälkeisessä päätöksenteossa.
Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen kiittää puolueita mukaan lähtemisestä ja muistuttaa, että kuntavaaleissa päätetään jokaisen suomalaisen arjesta, hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta, joten aikaa ei kannata käyttää eripuran lietsomiseen.
– Kunnissa ratkaistaan tulevina vuosina niin isoja ja koko Suomelle merkityksellisiä asioita, että tulevien päättäjien on syytä tehdä päätöksiä hyvässä yhteistyössä ja ratkaisuja hakien. Tehkää hyviä päätöksiä lasten ja nuorten tulevaisuuden eteen, älkää pilatko tätä mahdollisuutta riitelemällä.
Kuntavaalit ovat keskeinen vaikuttamisen paikka suomalaisessa demokratiassa. Vaalien onnistuminen edellyttää kuitenkin kaikilta osapuolilta kunnioittavaa, asiallista ja rakentavaa vuoropuhelua – niin ehdokkailta ja kampanjatiimeiltä kuin myös äänestäjiltä.
Vetoomuksessa puolueet sitoutuvat edistämään turvallista, erilaisia mielipiteitä kunnioittavaa ja loukkaamatonta vaalikampanjointia:
– Emme hyväksy minkäänlaista ehdokkaisiin kohdistuvaa väkivaltaa, uhkailua tai painostamista, epäasiallista viestintää tai valheellisten tietojen levittämistä, puoluesihteerit ja Kuntaliitto painottavat.
Kuntaliiton tuore Kuntapäättäjätutkimus (n=1700) paljastaa, että kuntien päätöksentekoilmapiiri on kehittynyt parempaan suuntaan. Yli puolet (56 %) tutkimukseen vastanneista kuntapäättäjistä kuitenkin arvioi, että julkinen keskustelu- ja päätöksentekokulttuuri vaikuttaa merkittävästi oman kunnan toimintaedellytyksiin tulevalla valtuustokaudella.
Paikallispolitiikkaan mukaan lähteminen ei saa olla pelottavaa. Avoimuus ja rohkeus politiikassa tarkoittaa vaikeiden keskustelujen käymistä tavalla, joka rakentaa siltoja eikä pura niitä.
Päätöksentekoilmapiiriin voi vaikuttaa jokainen päättäjä, valtuusto ja kunta itse. Hyvä keskustelu- ja päätöksentekokulttuuri parantaa kuntien mahdollisuuksia vastata tulevaisuuden haasteisiin. Kuntaliitto tarjoaa tukea hyvään yhteistyöhön ja päätöksentekokulttuuriin, kun uusi valtuustokausi alkaa.
Mukana puolueista ovat kokoomus, perussuomalaiset, keskusta, KD, RKP, SDP, vasemmistoliitto ja vihreät. Kannustamme kaikkia muitakin ehdokkaita asettavia puolueita ja valitsijayhdistyksiä huomioimaan mainitut periaatteet vaalikampanjoissaan.
Kuntaliitto ja puoluesihteerit yhdessä:
Vetoomus keskusteluilmapiirin puolesta vuoden 2025 kuntavaaleissa
Kuntavaalit pidetään huhtikuun 13. päivä, ja poliittinen keskustelu käy jo vilkkaana. Kuntaliitto ja puoluesihteerit vetoavat yhteisesti kaikkiin ehdokkaisiin, kampanjatiimeihin ja äänestäjiin hyvän keskustelu- ja päätöksentekoilmapiirin puolesta.
Kuntavaalit ovat kuntalaisten merkittävin vaikuttamismahdollisuus omaan lähidemokratiaansa. Vaalit ovat suomalaisen demokratian kulmakivi, ja niiden onnistuminen edellyttää kaikkien osapuolten kunnioittavaa, rehellistä ja rakentavaa vuoropuhelua.
Vaalikampanjointi tarjoaa mahdollisuuden esitellä omia tavoitteita ja ratkaisuja kuntien tärkeisiin kysymyksiin. Samalla se on myös tilaisuus osoittaa sitoutumista yhteisiin arvoihimme: sananvapauteen, oikeudenmukaisuuteen ja toisten kunnioittamiseen. Jokainen ehdokas ja kampanjatiimi voi osaltaan edistää hyvää ja arvokasta keskusteluilmapiiriä vaaleissa.
Vastuullinen keskustelu on demokratian perusta
Kuntaliitto ja puoluesihteerit muistuttavat, että keskusteluilmapiirin ylläpitäminen on yhteinen tehtävämme. On tärkeää, että keskustelu kuntavaaliteemoista – kuten lasten ja nuorten hyvinvoinnista, koulutuksen laadusta ja kuntien ja koko Suomen elinvoimasta – pysyy asiallisena.
Puolueet sitoutuvat edistämään turvallista, erilaisia mielipiteitä kunnioittavaa ja loukkaamatonta vaalikampanjointia. Emme hyväksy minkäänlaista ehdokkaisiin kohdistuvaa väkivaltaa, uhkailua tai painostamista, epäasiallista viestintää tai valheellisten tietojen levittämistä. Henkilökohtaisuuksiin menevät hyökkäykset eivät kuulu suomalaisen demokratian perinteisiin.
Vaikka digitaalinen vuorovaikutus ja sosiaalinen media ovat muuttaneet poliittista keskustelua, niiden avulla on mahdollista myös rakentaa siltoja ja lisätä ymmärrystä eri näkökulmista. Jokainen meistä voi osallistua vastuullisesti ja olla esimerkkinä asiallisesta käyttäytymisestä verkossa ja kasvotusten.
Hyvä päätöksentekoilmapiiri ja –kulttuuri ovat äärettömän tärkeitä kuntien onnistumiselle myös silloin, kun valtuutetut toimivat tehtävissään.
Rakentava keskusteluilmapiiri sekä vaaleissa että niiden jälkeen on kaikkien etu
Kuntavaalit eivät ole vain ehdokkaiden ja puolueiden asia – ne kuuluvat kaikille suomalaisille. Jokainen meistä on kuntalainen. Siksi on erityisen tärkeää, että äänestäjät voivat osallistua vaalikeskusteluun ja käyttää äänioikeuttaan ilman pelkoa häirinnästä tai painostuksesta. Myös kuntien työntekijöiden ja viranhaltijoiden on voitava suorittaa työnsä puolueettomasti ja turvallisesti.
Kutsumme kaikki mukaan tekemään vuoden 2025 kuntavaaleista onnistuneet ja osoittamaan, että demokratia on edelleen vahvasti yhteiskuntamme perusta. Kunnat ja kaupungit, kuntalaiset ja kuntapäättäjät ansaitsevat laadukkaita päätöksiä ja rakentavan keskusteluilmapiirin.
Minna Karhunen
Kuntaliiton toimitusjohtaja
Antti Siika-aho
Suomen Keskusta, puoluesihteeri
Timo Elo
Kansallinen Kokoomus, puoluesihteeri
Harri Vuorenpää
Perussuomalaiset, puoluesihteeri
Mikko Rekimies
Suomen Kristillisdemokraatit (KD), puoluesihteeri
Fredrik Guseff
Suomen ruotsalainen kansanpuolue, puoluesihteeri
Mikkel Näkkäläjärvi
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, puoluesihteeri
Anna Mäkipää
Vasemmistoliitto, puoluesihteeri
Anna Moring
Vihreä liitto, puoluesihteeri
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maija Ruohoviestinnän asiantuntija, kuntavaalien projektipäällikkö
Puh:+358 50 340 3541maija.ruoho@kuntaliitto.fiLinkit
Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntavaalit: Istuvia valtuutettuja enemmän kuin 20 vuoteen, mutta valtuustojen vaihtuvuus vaihtelee suuresti puolueittain ja kunnittain17.4.2025 15:23:04 EEST | Tiedote
Kevään kuntavaaleissa nähtiin yhdistelmä jatkuvuutta ja uudistumista. Enemmistö valituista on istuvia valtuutettuja – enemmän kuin kertaakaan yli kahteen vuosikymmeneen – mutta samaan aikaan yli 50 kunnassa valtuusto meni lähes uusiksi. Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom pitää valtuutettujen vaihtuvuutta kokonaisuutena tänä vuonna hyvin vähäisenä.
Vice vd-posten vid Kommunförbundet söktes av 1817.4.2025 14:52:58 EEST | Pressmeddelande
Posten som vice vd vid Kommunförbundet har sökts av 18 personer. Ansökningstiden gick ut 16.4.2025.
Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi haki 18 kiinnostunutta17.4.2025 14:50:11 EEST | Tiedote
Avoinna olevaa Kuntaliiton varatoimitusjohtajan paikkaa on hakenut 18 henkilöä. Hakuaika umpeutui 16.4.2025.
Työllisyystilanteen heikkeneminen kasvattaa kuntatalouden paineita17.4.2025 10:38:57 EEST | Tiedote
Heikko työllisyystilanne on kasvattamassa TE-uudistuksen hintalappua ennakoitua merkittävästi suuremmaksi. Jos TE-uudistuksen rahasiirtoja ei kehysriihessä tarkisteta, lankeaa loppulasku täysimääräisesti kuntien harteille.
Naisia valittiin kuntavaaleissa historiallisen paljon – kuntien väliset erot suuria16.4.2025 12:12:08 EEST | Tiedote
Kevään 2025 kuntavaaleissa valittiin ennätyksellinen määrä naisia valtuutetuiksi. Naisten osuus valituista valtuutetuista on 44,9 prosenttia, mikä tarkoittaa 4,7 prosenttiyksikön nousua vuoden 2021 kuntavaaleihin verrattuna. "Kyseessä on historiallinen muutos", iloitsee Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom. Eniten naisvaltuutettuja valittiin Uudellamaalla (52,8 %) ja Kanta-Hämeessä (52,1 %), vähiten taas Kainuussa (38,7 %) ja Etelä-Pohjanmaalla (33,5 %).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme