Ruokatieto Yhdistys ry

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Jaa

Kalevalan päivänä 28.2. juhlitaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri on tänä päivänä perinteitä ja muutosta, raaka-aineita läheltä sekä erilaisia ruokavalioihin liittyviä asioita. Vastaajien mielikuvat nykypäivän suomalaisesta ruokakulttuurista ja ruokakulttuurista yleensä ovat lähentyneet.

Aamiainen tarjottimella: kupillinen kahvia, myslillä koristeltu jogurtti, bagel, pieni piirakka, pannukakkuja marjoilla ja kermalla.
Suomalaisessa ruokakulttuurissa perinteet ja uudet ilmiöt elävät rinnan ja usein myös toisiaan muokaten. Ruokatieto Yhdistys

Suomalaiseen ruokakulttuuriin ei nosteta juurikaan syömisen ja ruoan sosiaalisuutta tai tottumusta ja ruokailutapoja, toisin kuin ruokakulttuuriin yleisenä ilmiönä. Sen sijaan suomalaista ruokakulttuuria kuvaavat suomalaisten mielestä jo aiemmin mainittujen tekijöiden lisäksi valmiit ja puolivalmiit ruoat sekä kansainvälisyys.

Muutoksia kymmenessä vuodessa

Nyt toteutettu tutkimus on toisinto kymmenen vuotta sitten tehdystä tutkimuksesta. Kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon. Uusina aihealueina suomalaista ruokakulttuuria koskevissa vastauksissa nousevat kasvispainotteisuus sekä fleksaus ja ruokasuositukset, joista keskustelu kävikin tutkimuksen tekohetkellä yhä kuumana. Myös erilaiset harmitukset ovat nostaneet päätään edelliseen tutkimukseen verrattuna. 

Kaavio%2C%20jossa%20esitet%E4%E4n%20suomalaisten%20mielipiteit%E4%20ruokakulttuurin%20nykyisest%E4%20koostumuksesta.%20Korkeimman%20osuuden%20saa%20kategoria%20%22Perinteiset%20suomalaiset%20ruoat%22%2C%2055%20%25.

Ruokakulttuuri koostuu perinteistä, raaka-aineista ja tavoista

Ruokakulttuuriin yleisenä ilmiönä sisältyy suomalaisten mielissä erityisesti perinteet, erilaiset raaka-aineet sekä tavat ja tottumukset. Vastauksissa mainitaan usein myös raaka-aineiden paikallisuus tai kotimaisuus, ruoan sosiaaliset ja kulttuuriset ulottuvuudet sekä valmistustavat ja ruokalajit. Uutta sisältöä ruokakulttuuri-sanalle on tullut ennen kaikkea paikallisuudesta, ylipäätään tuotannosta sekä eettisyydestä.

Kaavio%2C%20joka%20esitt%E4%E4%20vastaajien%20n%E4kemyksi%E4%20ruokakulttuurin%20eri%20tekij%F6ist%E4.%20K%E4rjess%E4%20ovat%20perinteet%2C%20raaka-aineet%20ja%20ruokailutavat.

Suomalaisen ruokakulttuurin sisältöä alettiin toden teolla pohtia noin parikymmentä vuotta sitten. Tuolloin suomalaisten mielikuvat suomalaisesta nykypäivän ruokakulttuurista ja ruokakulttuurista yleisesti olivat toisistaan hyvinkin poikkeavat. Selviä eroja on yhä, mutta ei enää yhtä paljon.

  • Erityisen mukava on huomata se, että suomalaisuus on hiipinyt ruokakulttuuriin ilmiönä. Tämä kertonee siitä, että suomalaiset ovat alkaneet nähdä oman maan ruokakulttuurin olemassaolon aiempaa selkeämmin, toteaa Ruokatieto Yhdistyksen kehityspäällikkö Minna Asunmaa.

Suomalainen ruokakulttuuri on elinvoimainen ja moninainen

Kuluttajatutkimuksen professori Mari Niva Helsingin yliopistosta pitää kiinnostavana, että suomalaiset pohtivat ruokakulttuuria yleensä ja suomalaista ruokakulttuuria osin eri näkökulmista.

  • Kun puhutaan siitä, mistä asioista ruokakulttuuri ylipäätään koostuu, ihmiset nostavat esiin muun muassa erilaiset tavat, tottumukset, perinteet, raaka-aineet ja syömisen sosiaalisuuden. Pohdinta on tällöin osin abstraktimpaa kuin pohdittaessa suomalaista ruokakulttuuria, johon liittyen esiin nostetaan myös ruokakeskustelussa ajankohtaisia ja konkreettisia ilmiöitä, joiden nähdään muuttavan ruokakulttuuria ja perinteitä. Näitä ovat esimerkiksi kasvissyönti, uudet ravitsemussuositukset, valmisruokien yleistyminen tai kansainvälistyminen. Näkökulmasta riippuen muutoksia voidaan pitää tervetulleina tai niihin voidaan suhtautua kriittisesti, Niva toteaa.

Nivan mielestä tutkimus kertoo kiinnostavalla tavalla myös siitä, että suomalaiset liittävät suomalaiseen ruokakulttuuriin todella monenlaisia asioita. Se kertoo elinvoimaisesta ja moninaisesta ruokakulttuurista, jossa perinteet ja uudet ilmiöt elävät rinnan ja usein myös toisiaan muokaten.

Tutkimuksen toteutti Ruokatieto Yhdistyksen toimeksiannosta Kantar Agri Oy. Vastaajina oli yhteensä 1086 suomalaista (pl. Ahvenanmaa). Aineisto jaettiin kahteen väestöä edustavaan ryhmään: toiselta kysyttiin, mistä eri asioista ja ilmiöistä ruokakulttuuri vastaajan mielestä koostuu ja toiselta kysyttiin sama kysymys liittyen suomalaiseen ruokakulttuuriin nykyään. Molempiin kysymyksiin vastattiin avoimilla vastauksilla, omin sanoin. Ei osaa sanoa -vastausten osuus on normaalia tasoa.  Tiedot koottiin GallupKanavalla, joka on omnibus-tutkimus ja osa internetavusteista vastaajapaneelia. Tiedot kerättiin 24.-29.1.2025.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Niva, kuluttajatutkimuksen professori, Helsingin yliopisto, mari.niva@helsinki.fi, puh. 029 412 0916

Kuvat

Kaavio, jossa esitetään suomalaisten mielipiteitä ruokakulttuurin nykyisestä koostumuksesta. Korkeimman osuuden saa kategoria "Perinteiset suomalaiset ruoat", 55 %.
Lataa
Kaavio, joka esittää vastaajien näkemyksiä ruokakulttuurin eri tekijöistä. Kärjessä ovat perinteet, raaka-aineet ja ruokailutavat.
Lataa
Aamiainen tarjottimella: kupillinen kahvia, myslillä koristeltu jogurtti, bagel, pieni piirakka, pannukakkuja marjoilla ja kermalla.
Suomalaisessa ruokakulttuurissa perinteet ja uudet ilmiöt elävät rinnan ja usein myös toisiaan muokaten.
Ruokatieto Yhdistys
Lataa
Henkilö annostelee hilloa lautaselle, joka sisältää perunamuusia ja lihaa. Ympärillä syksyisiä koristeluja ja punaviinilasi.
Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa, mutta myös perinteet koeataan tärkeiksi.
Ruokatieto Yhdistys ry
Lataa

Ruokatieto Yhdistys ry - rakkaudesta oman maan ruokaan

Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua6.2.2025 07:50:28 EET | Tiedote

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan uudistuksen yhteydessä Suomella on mahdollisuus kunnianhimoiseen vienninedistämisen kehittämiseen. Tulevaisuudessa järjestelmän tulee tehokkaimmalla ja asiakaslähtöisimmällä tavalla tukea kansainvälistyviä yrityksiä ja olla kilpailukykyinen suhteessa verrokkimaihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye