Pekka Komu jatkaa Euroopan alueiden komiteassa
EU:n neuvosto valitsi Päijät-Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja Pekka Komun Euroopan alueiden komiteaan uudelle kaudelle edustamaan Suomea, Päijät-Hämettä ja Lahtea.
Alueiden komitean järjestäytymiskokouksessa Brysselissä Suomen delegaation puheenjohtajaksi valittiin Markku Markkula Uudeltamaalta ja varapuheenjohtajaksi Pekka Komu.
Komu edustaa Suomea myös alueiden komitean Bureaussa, joka käsittelee hallinnolliset asiat ja vastaa suomalaisessa hallinnossa hallitusta tai johtokuntaa.

Komulla paikka vaikuttaa liikenneasioihin ja edistää liikenteen sähköistymistä
Pekka Komu valittiin COTER-valiokuntaan, joka olikin hänen ykköstoiveensa. COTER-valiokunta käsittelee koheesiopolitiikkaa, monivuotista rahoituskehystä ja EU:n talousarviota sekä liikennepolitiikkaa, aluekehitystä, rajat ylittävää yhteistyötä, aluesuunnittelua ja kaupunkiasioita.
Komu on tyytyväinen ja innostunut Coter-valiokuntapaikastaan. Hän on perehtynyt liikenneasioihin, ja odottaakin pääsevänsä aika syvälle niissä.
- Uskon, että osaamiseni on parhaassa käytössä COTER:ssa, jossa pääsen lausumaan mm. liikenneasioista - TEN-T-verkosta, AFIR-asetuksesta, CEF-rahoituksesta ja liikenteen sähköistämisestä. Aluekehitys ja kaupunkipolitiikka ovat myös erittäin tärkeitä Päijät-Hämeelle ja Lahdelle.
- Tavoitteenani on, että pääsisin tekemään lausunnon liikenneasioista eli toimimaan lausunnon raportoijana. Sellainen voisi olla esimerkiksi Verkkojen Eurooppa eli CEF-rahoitusta (Connecting Europe Facility, CEF) koskeva lausunto, jossa huomioitaisiin sähköisen liikenteen latausinfran toteutettavuus, rahoitus ja muut reunaehdot ja mahdollisuudet. Se olisi todella mielenkiintoista. Realistisella lausunnolla olisi mahdollisuus kohdentaa CEF-rahoitusta paremmin, joka sitten osaltaan kiihdyttää liikenteen sähköistymistä ja vähentää liikenteen päästöjä.
Lausunnoilla on aito merkitys. EU:n perustamissopimuksessa mainitaan, että Euroopan parlamenttia, neuvostoa ja komissiota avustaa alueiden komitea, joka antaa lausunnon kaikkiin kuntiin ja alueisiin liittyviin asioihin. Kolme neljäsosaa EU-lainsäädännöstä pannaan täytäntöön paikallis- tai aluetasolla, joten asioita on todella paljon.
Tavoitteena saada Lentoradalle rahoitusta
CEF-rahoitusta on 33,7 miljardia euroa, joten siitä voisi olla saatavissa ihan merkittävä siivu myös Suomeen ja Päijät-Hämeeseen. Siinä onnistuminen vaatii myös paljon työtä. Komu on valmis tekemään kaikkensa.
- Meidän pitää asettaa tavoitteeksi merkittävän CEF-rahoituksen saaminen alueelle - sekä sähköisen liikenteen latausinfraratkaisuihin että Lentoradan suunnitteluun ja toteutukseen.
- Lisäksi Kerava-Lahti-Kouvola lisäraiteiden ja sen asemapaikkojen suunnitteluun kannattaa myös hakea CEF-rahoitusta.
Brysselissä suomalaiset puhaltavat yhteen hiileen – yli puoluerajojen
Suomi on pieni maa, joten meidän pitää miettiä tarkasti, miten toimimme ja vaikutamme.
- Brysselissä me suomalaiset tuemme toisemme. Jos vain voimme auttaa toista, niin näin myös yleensä tapahtuu. Alueiden komiteassa tämä to toimii konkreettisesti niin, että kokoustamme maadelegaationa kaikkien puolueiden kesken. Vastaava ei tulisi kuuloonkaan esimerkiksi Ranskan tai Saksan kohdalla”, toteaa Komu.
Suomi on kuitenkin kokoaan suurempi Euroopan alueiden komiteassa. Toimiva yhteistyö ja vahva edustus puolueiden ryhmissä lisäävät alkaneen kauden vaikuttamismahdollisuuksia. Komu suitsuttaa kollegoitansa: Sari Rautio (EPP) ja Niina Ratilainen (Vihreät) valittiin omien ryhmiensä puheenjohtajiksi, mikä on itse asiassa aika uskomaton saavutus.
Suomalaiset puolustavat rauhaa ja demokratiaa – kehittämisessä panokset teknologiaan ja vihreään siirtymään
Suomalaiset ovat päättyneellä kaudella ottaneet paljon kantaa sukupuolten tasa-arvon toteutumiseen EU:ssa, Ukrainan tukemiseen, Ukrainan jälleenrakentamiseen ja jäseneksi ottamiseen, oikeusvaltioperiaatteiden toteutumiseen, toimivaan demokratiaan, vihreään siirtymään ja asunnottomuuteen. Nämä kaikki ovat myös pitkän ajan tavoitteita eli työ näiden asioiden eteen jatkuu.
- Eniten esillä on ollut Ukrainan tukeminen ja siinä onkin tullut myös konkreettisia tuloksia: moni alue ja kaupunki on sopinut yhteistyösopimuksen ukrainalaisen vastinparin kanssa, kuten me Päijät-Hämeessä. Euroopan alueet ovat lähettäneet Ukrainaan merkittävän määrän koneita, laitteita ja rahaa sekä keskittäneet apua lapsiin ja nuoriin. Ukrainalla on jo edustaja tarkkailijana alueiden komiteassa ja ukrainalaiset nuoret voivat osallistua Young Elected Politician (YEP) -toimintaan, toteaa Pekka Komu.
Nyt alkavalla kaudella elämme aikaa, jossa kaikki tuntuu muuttuvan hetkessä. Yhdysvaltojen suhde Ukrainaan ja Eurooppaan, autoteollisuuden sähköistyminen, yleensäkin teollisuuden vihreä siirtymä, energiamurros, tekoäly ja teknologian moraaliset kysymykset, demokratian haasteet. Lista on pitkä. Komun mukaan kaikkia näitä tullaan käsittelemään, ja ne kaikki vaikuttavat suuresti alueisiin ja kaupunkeihin Euroopassa.
Alueiden komitea
Alueiden komiteassa on 329 jäsentä ja heidän varajäsenensä. Suomen valtuuskuntaan kuuluu yhdeksän varsinaista jäsentä ja heillä kullakin varajäsen. Jäsenten on oltava alue- ja paikallistason vaaleilla valittuja luottamushenkilöitä.
Alueiden komitea kokoontuu kuusi kertaa vuodessa täysistuntoon. Valiokunnat kokoontuvat joko erikseen tai täysistuntojen yhteydessä.
Puheenjohtajan paikka jaetaan alkaneella kaudella kahden henkilön kesken. Tehtävässä aloittaa unkarilainen Kata Tüttő. Hän edustaa Euroopan sosialidemokraattista puoluetta (PES). Tüttő on Budapestin kaupunginvaltuuston jäsen, joka on aiemmin toiminut myös apulaiskaupunginjohtajana. Hänen jälkeensä tehtävää tulee hoitamaan Euroopan kansanpuolueen EPP:n edustaja, Espanjan Andalusian Juan Manuel Moreno Bonilla.
Alueiden komitean suomalaiset jäsenet
Markku Markkula, Espoo (puheenjohtaja)
Pekka Komu, Lahti (varapuheenjohtaja)
Mikko Aaltonen, Tampere
Anders Ekström, Ahvenanmaa
Ilpo Heltimoinen, Lappeenranta
Anne Karjalainen, Kerava
Niina Ratilainen, Turku
Sari Rautio, Hämeenlinna Mirja Vehkaperä, Oulu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka KomuMaakuntahallituksen puheenjohtaja / The Chair of the Regional Council BoardPäijät-Hämeen liitto
Puh:040 7413 299pekka.komu@lh.lahti.fiKuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Päijät-Hämeen liitto
Asikkalan puolivakinaisen palokunnan varallaolokiista I Päijät-Hämeen liitto ei valita käräjäoikeuden päätöksestä2.4.2025 16:12:03 EEST | Tiedote
Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi tuomionsa liittyen Asikkalan puolivakinaisen palokunnan varallaolokiistaan 12.3.2025. Käräjäoikeus katsoi, että työaikakorvausten ja vuosilomakorvausten vanhentumiseen sovellettiin työaika lain (605/1998) 38 §:n ja vuosilomalain 34 §:n mukaista kahden vuoden kanneaikaa. Tämä tarkoitti sitä, että seuraava kokonaiseuromäärä (bruttomäärä ilman viivästyskorkoa) katsottiin vanhentuneiksi: 448 616,33 euroa saatavavaatimuksissa oli osin kysymys peruspalkasta, jonka vanhentumiseen sovelletaan työsopimuslain 13 luvun 9 §:ää ja joka oli edelleen perimiskelpoinen. vastaaja velvoitettiin suorittamaan kantajille saatavia yhteensä 229 873,16 euroa viivästyskorkoineen kullekin kuukausittaiselle erälle sen erääntymispäivästä lukien vastaaja velvoitettiin suorittamaan kantajan oikeudenkäyntikuluista puolet eli 32 771,54 euroa korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen siitä lukien, kun kuukausi on kulunut käräjäoikeuden ratkaisusta. Päijät-Hämeen maakuntah
Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma 2040+ on hyväksytty – esittely 26.3. (Teams)19.3.2025 16:21:25 EET | Tiedote
Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma on valmis. Se tähtää 2040-luvulle ja sisältää 12 vuoden toimenpideohjelman. Se on laadittu toteuttamaan TEN-T-asetuksen mukaista kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmaa, joka tulee laatia Lahden seudulle vuoden 2027 loppuun mennessä. Suunnitelma esitellään keskiviikkona 26.3.2025 klo 13.30–15 Teams-yhteydellä.
Johanna Ekman jatkaa Itämerikomission liikennetyöryhmän varapuheenjohtajana24.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Päijät-Hämeen maakuntahallituksen jäsen Johanna Ekman toimii CPMR:n Itämerikomission hallituksen jäsenenä vuoden 2026 loppuun saakka. Hän jatkaa myös liikennetyöryhmän varapuheenjohtajana kaudella 2025–2026. Ekman vie Päijät-Hämeestä ja Suomesta viestiä EU:hun niin maakunnallisten kuin kansallisten tavoitteidemme saavuttamiseksi. Liikennetyöryhmän varapuheenjohtajana Ekman haluaa erityisesti edistää Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) kehittämistä Suomen osalta, toimitusketjujen toimintavarmuutta, energiatehokkuutta ja siirtymistä vähäpäästöisempään liikenteeseen.
Päijät-Hämeen liitto ja alueen kunnat vastustavat hallituksen esitystä makeisten ja suklaan arvonlisäverokannan korottamisesta6.2.2025 10:12:41 EET | Tiedote
Päijät-Hämeen liiton maakuntahallitus ja alueen kunnat ovat jättäneet yhteisen lausunnon, jossa ne esittävät huolensa maan hallituksen makeisveroesityksen seurauksista kotimaisille investoinneille ja Suomen taloudelle. Lausunnossa esitetään, että hallitus harkitsee uudelleen esitystään ja ottaa huomioon sen haitalliset vaikutukset Suomen elinkeinoelämälle ja investointi-ilmapiirille.
Niina Pautola-Mol toi esiin suomalaisten alueiden näkökulman kolmen komissaarin tapaamisissa Brysselissä31.1.2025 17:54:06 EET | Tiedote
Tammikuun viimeisellä viikolla yli kahdenkymmenen eurooppalaisen alueen delegaatio tapasi Brysselissä keskeisiä komissaareja, varapuheenjohtajat Roxana Mînzatun ja Raffaele Fitton sekä komissaari Piotr Serafinin. Delegaatio edusti 144 eurooppalaista aluetta. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol edusti EURegions4Cohesion-aloitteeseen osallistuvia suomalaisia alueita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme