30 miljoonaa sivua historiaa – Kansalliskirjaston digitoidun aineiston käyttö kasvussa
Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa ylitettiin hetki sitten 30 miljoonan sivun raja. Palvelusta löytyy sanoma- ja aikakauslehtiä, kirjoja, pienpainatteita, karttoja, kortistoja, nuotteja ja käsikirjoituksia. Digitoitu kokoelma karttuu 2–3 miljoonan sivun vuosivauhdilla.

Digitoidun kokoelman rungon muodostaa 20 miljoonan sivun sanomalehtiaineisto
Sanomalehtiä on digitoitu kattavasti vuodesta 1771 vuoden 1949 loppuun asti ja lisäksi vuodesta 2017 aina kuluvaan vuoteen saakka. Tämän lisäksi palvelusta löytyy myös joitain muita erillisellä rahoituksella digitoituja kokonaisuuksia kuten mm. kaikki ruotsinkieliset sanomalehdet. Tällä hetkellä takautuvasti digitoidaan 1950-luvun lehtiä.
Sivulatauksien määrä kasvussa
Digi.kansalliskirjasto.fi-palveluun tehtiin viime vuonna 16,9 miljoonaa sivulatausta, mikä on vähän enemmän kuin edellisvuonna (16,3 miljoonaa). Palvelua käytettiin aktiivisesti kaikilta mantereilta, ja Suomessa eniten palvelun käyttäjiä oli Helsingissä, Tampereella ja Vantaalla. Sanomalehdistä käytetyimpiä ovat vuodesta toiseen Helsingin Sanomat sekä Hufvudstadsbladet ja aikakauslehdistä Suomen Kuvalehti.
Tarjolla myös aikakauslehtiä, kirjoja, karttoja, nuotteja, käsikirjoituksia, äänitteitä
Aikakauslehtiä ei ole digitoitu yhtä kattavasti kuin sanomalehtiä, mutta käytetyimmät aikakauslehdet on digitoitu vuoden 1944 loppuun asti. Kirjakokoelmissa on luettavissa mm. kotimaisia klassikoita, vanhoja väitöskirjoja ja Ruotsin ajan kirjallisuutta. Maailmankarttojen juurille johdattaa Ptolemaios-atlasten kokoelma, jossa on karttajulkaisuja kirjapainotaidon varhaisvaiheilta 1700-luvulle. Nuotteja voi halutessaan vaikka tulostaa omaan käyttöön. Ääniteaineistoa Kansalliskirjasto digitoi pelastusdigitointina hauraiden aineistojen säästämiseksi käytöltä. Suurin osa äänitteistä on kuitenkin käytettävissä vain Kansalliskirjaston sisällä.
Digitointia ohjaa nelivuotinen digitointiohjelma
Uusin digitointiohjelma vuosille 2025–2028 julkaistiin tämän vuoden tammikuussa. Se sisältää lehtidigitoinnin lisäksi valikoituja aineistoja Kansalliskirjaston eri kokoelmista. Aineistojen valinnassa on pyritty huomioimaan aineistojen käyttöastetta, asiakastoiveita, tutkimuksen tarpeita ja kestävän kehityksen periaatteita.
Kansalliskirjasto avaa käyttöön kaiken tekijänoikeudesta vapautuneen aineiston. Tekijänoikeudenalainen aineisto on käytettävissä vapaakappalekirjastoissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna Arpiainen
palvelupäällikkö
Linkit
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme