Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Äänestämään museoon, laskettelurinteeseen tai vaikka yhteysalukselle – kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 2. huhtikuuta!

Jaa

Julkaisuvapaa 31.3. klo 1
Kunta- ja aluevaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 2. huhtikuuta, ja äänestäjille on tänä vuonna tarjolla lähes tuhat äänestyspaikkaa ympäri Suomen.

Perinteisten kunnantalojen, kirjastojen ja kauppakeskusten lisäksi äänen voi käydä antamassa esimerkiksi uimahallissa, paloasemalla, museossa, teatterissa ja jopa laskettelurinteessä. Jos satut olemaan saaristossa, ei hätää – Paraisilla ja Kemiönsaarella voit äänestää yhteysaluksilla. Mantereella puolestaan liikkuvat äänestysbussit tuovat vaalit äänestäjien lähelle myös kuntakeskusten ulkopuolella.

Julkaisuvapaa 31.3. klo 1
Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 2. huhtikuuta, ja äänestäjille on tänä vuonna tarjolla lähes tuhat äänestyspaikkaa ympäri Suomen.

Ennakkoäänestys kasvattaa suosiotaan

Ennakkoäänestys on ollut käytössä jo vuodesta 1972 eli yli 50 vuotta, ja sen suosio on jatkuvasti kasvanut. Vuoden 2021 kuntavaaleissa ennakkoon äänesti 33,1 prosenttia kaikista äänioikeutetuista ja peräti 60,0 prosenttia vaaleihin osallistuneista.

Erityisesti eläkeläiset hyödyntävät ennakkoäänestystä – viime vaaleissa he muodostivat 45,1 % kaikista ennakkoon äänestäneistä.

Ennakkoäänestysaktiivisuus vaihtelee suuresti kuntien välillä. Vuoden 2021 kuntavaaleissa ennakkoäänestäneiden osuus vaihteli Korsnäsin kunnan 14,3 prosentista Lestijärven kunnan 58,2 prosenttiin.

Ennakkoäänestyspaikkojen määrä kasvanut

Kunnissa on kaikkiaan 958 ennakkoäänestyspaikkaa. Määrä on kasvanut hieman edellisistä kuntavaaleista. Samoissa ennakkoäänestyspaikoissa voi äänestää sekä kunta- että aluevaaleissa. On mahdollista myös äänestää ennakkoon vain toisissa vaaleissa ja varsinaisena äänestyspäivänä 13.4. toisissa vaaleissa.

Kunnissa on keskimäärin kolme ennakkoäänestyspaikkaa, mutta määrä vaihtelee suuresti kunnittain. Eniten ennakkoäänestyspaikkoja on Helsingissä (35), mutta 114 kunnassa on vain yksi ennakkoäänestyspaikka. Asukkaita yhtä äänestyspaikkaa kohti on eniten Espoossa (26 699) ja vähiten Utsjoella (379). Keskimäärin yhtä ennakkoäänestyspaikkaa kohden on 4 365 asukasta.

Vähintään 10 ennakkoäänestyspaikkaa on 18 kunnassa, jotka ovat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta yli 50 000 asukkaan kaupunkeja. Poikkeuksena on varsinaissuomalainen, runsaan 10 000 asukkaan saaristokaupunki Parainen, josta on tarjolla 11 ennakkoäänestyspaikkaa, niiden joukossa myös yhteysaluksia.

Ennakkoäänestä maalla, merellä tai vaikka maailman toisella laidalla

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa – myös ulkomailla! Toisin kuin varsinaisena vaalipäivänä, ennakkoon äänestäessä ei tarvitse olla oman kotikunnan alueella, vaan äänestämään voi poiketa vaikka lomamatkan varrella. Mukaan tarvitsee vain henkilötodistuksen.

Ulkomailla ennakkoäänestyksen järjestämisestä vastaa oikeusministeriö, Suomessa puolestaan kunnat.

Yleisimmät ennakkoäänestyspaikat

  1. Kirjastot: 220 ennakkoäänestyspaikkaa yhteensä 112 kunnassa.
  2. Kauppakeskukset tai muut kaupalliset tilat: 165 ennakkoäänestyspaikkaa 67 kunnassa.
  3. Kunnan- tai kaupungintalot: 154 ennakkoäänestyspaikkaa 151 kunnassa.
  4. Koulut ja oppilaitokset: 100 ennakkoäänestyspaikkaa
  5. Muut kunnan virastot tai laitokset: 69 ennakkoäänestyspaikkaa
  6. Kunnan palvelukeskukset ja palvelupisteet: 41 ennakkoäänestyspaikkaa

Lisäksi tarjolla on 79 liikkuvaa äänestyspaikkaa yhteensä 73 kunnassa:

  1. Liikkuvat äänestysautot löytyvät 71 kunnasta
  2. yhteysaluksilla voi äänestää Paraisilla ja Kemiönsaarella.

Liikkuvia äänestyspaikkoja on niin pienissä kuin suurissakin kunnissa, mutta selkeästi eniten Kymenlaakson ja Kainuun alueella. Maakunnista Lappi pitää kolmatta sijaa, ja sen perässä tulevat Pohjois-Karjala ja Pohjanmaa. Liikkuvia ennakkoäänestyspalveluita sen sijaan ei ole tarjolla Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Karjalassa.

Missä sinä aiot äänestää?

Löytyykö sinun äänestyspaikkasi lähikirjastosta, kauppakeskuksesta – vai kenties ihan yllättävästä paikasta?

Ennakkoon voit äänestää:

  • kotimaassa: 2. - 8.4.2025
  • ulkomailla: 2. - 5.4.2025


Voit äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa Suomessa tai ulkomailla. Mukaan tarvitset vain henkilöllisyystodistuksen. Tarkista ennakkoon ennakkoäänestyspisteen aukioloajat! Tarkat sijainnit ja aukioloajat löytyvät osoitteesta www.vaalit.fi sekä kuntien verkkosivuilta.

Vaalipäivänä 13.4.2025 äänestät vain omassa äänestyspaikassasi, joka ilmoitetaan sinulle postitse tai Suomi.fi-palvelun kautta lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa.

Lisätietoja:

Tutustu tarkemmin ennakkoäänestyspaikkoihin ja oheisesta taustamateriaalista.

Lisätiedot ja haastattelut
Marianne Pekola-Sjöblom
tutkimuspäällikkö
puh. 050 337 5634
marianne.pekola-sjoblom@kuntaliitto.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Ammatillisen koulutuksen käyttäjät entistä tyytyväisempiä, vaikka yleinen mielipide muuttunut negatiivisemmaksi1.4.2025 01:00:00 EEST | Tiedote

Uusimman Kuntalaistutkimuksen mukaan 56 prosenttia ammatilliseen koulutukseen kantaa ottaneista kuntalaisista piti sitä hyvin hoidettuna ja 60 prosenttia hyvin saavutettavana. Ammatillisen koulutuksen tyytyväisyyttä mitattiin myös asteikolla 1–5 ja vuoden 2024 kyselyssä tyytyväisyys oli 3,50. Tämä on hienoista laskua edelliseen mittauskertaan vuonna 2020, jolloin keskiarvo oli 3,57.

Anpassningsåtgärderna har haft effekt på kommunernas ekonomi – men utsikterna försämras28.3.2025 12:06:40 EET | Pressmeddelande

Enligt de ekonomidirektörer som besvarade Kommunförbundets enkät Ekonomibarometern har kommunernas ekonomiska situation förbättrats jämfört med hösten 2024. Ekonomidirektörerna bedömde den ekonomiska situationen på skalan 1–6, där en etta var mycket dålig och en sexa mycket bra. I genomsnitt var betyget för den ekonomiska situationen 3,8. I Ekonomibarometern hösten 2024 gav ekonomidirektörerna i genomsnitt betyget 2,9.

Talouden sopeuttamistoimet näkyvät kuntatalouden nykytilassa - kuntatalouden näkymät kuitenkin heikkenevät28.3.2025 10:28:04 EET | Tiedote

Kuntaliiton Talousbarometriin vastanneiden talousjohtajien mukaan talouden tila kunnissa on parantunut viime syksyn arvioista. Talousjohtajat arvioivat taloustilannetta asteikolla yhdestä kuuteen, jossa yksi on erittäin huono ja kuusi on erittäin hyvä. Keskimääräinen arvio kunnan talouden tilasta tällä hetkellä on talousjohtajien mukaan 3,8. Kuntaliiton syksyn 2024 Talousbarometrissä talousjohtajien keskimääräinen arvio kunnan taloustilanteesta oli 2,9.

En tredjedel av kommunernas informationsförvaltnings- och IKT-utgifter försvann i och med vårdreformen – utgifterna pressas uppåt av bland annat ökade programutgifter och informationssäkerhetskrav26.3.2025 13:00:00 EET | Pressmeddelande

I samband med social- och hälsovårdsreformen skedde inga betydande förändringar i kommunernas informationsförvaltnings- och IKT-personal. Kommunernas IKT-utgifter minskade dock med en tredjedel. Kommunerna utgår från att antalet anställda inom informationsförvaltningen och IKT-tjänsterna förblir oförändrat, men att driftsutgifterna för IKT ökar under de närmaste åren. Uppgifterna framgår av kartläggningen av kommunernas digitalisering, vars avsnitt om organisering och utveckling av kommunernas informationsförvaltnings- och IKT-tjänster samt utgifterna för och upphandling av tjänsterna publicerades idag.

Kolmannes kuntien tietohallinto- ja ICT-menoista poistui soten mukana kunnilta – menoissa nousupainetta muun muassa ohjelmistomenojen kasvun ja tietoturvavaatimusten takia26.3.2025 13:00:00 EET | Tiedote

SOTE-siirtymän yhteydessä kuntien tietohallinto- ja ICT-henkilöstössä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia. Kuntien ICT-menot kuitenkin putosivat kolmanneksella. Kunnat olettavat tietohallinto- ja ICT-henkilöstön määrän pysyvän ennallaan mutta ICT-käyttömenojen kasvavan lähivuosina. Tiedot selviävät kuntien digitalisaatiokartoituksesta, jonka kuntien tietohallinto- ja ICT-palveluiden organisoitumista ja kehittämistä, taloutta sekä hankintoja käsittelevät osiot julkaistiin tänään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye