Elintarviketeollisuusliitto ry

SEL hylkäsi sovintoesityksen jo kolmannen kerran – ”Osoittaa täyttä piittaamattomuutta leipomoalan tulevaisuudesta”

Jaa

Elintarvikealan työnantajia edustava Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää käsittämättömänä, että työntekijäliitto SEL on jälleen hylännyt yleisen linjan mukaisen ja tasapainoisen sovintoehdotuksen.

Kaksi siluettia: yksi ojentaa paperia, toinen nostaa kätensä kieltäytyvästi.
SEL hylkäsi sovintoesityksen jo kolmannen kerran. Mostphotos

– SELin toiminta osoittaa täyttä piittaamattomuutta leipomoalan tulevaisuudesta, ETL:n työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta johtava Anne Somer sanoo.

ETL:n jäsenyritysten palveluksessa leipomoalalla työskentelee nyt noin 700 työntekijää vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Samaan aikaan kilpailu tuontituotteita vastaan on kiristynyt. Leipomotuotteiden tuonti on melkein tuplaantunut kymmenessä vuodessa.

– SELin toiminta osoittaa täydellistä ymmärtämättömyyttä toimintaympäristön nykytilasta. Lakkoilemalla ja estämällä pienet jouston mahdollisuudet työehtosopimukseen vaarannetaan omat työpaikat ja suomalaisen leipomoalan tulevaisuus.

Somer paheksuu, että SEL vaikuttaisi antavan omille jäsenilleen tarkoituksellisesti virheellistä kuvaa neuvotteluissa tällä hetkellä pöydällä olevista kokonaisuuksista. SEL kurittaa lakoilla myös muita elintarvikealoja, vaikka kiistan ytimessä ovat ainoastaan leipomoiden työehdot. 

– Jokainen voi käydä katsomassa sovintoesityksen sisällön valtakunnansovittelijan verkkosivuilta ja todeta, että muille aloille ei olisi tulossa mitään merkittäviä muutoksia, ainoastaan palkankorotuksia. Leipomoalalla pienten joustojen vastinparina työehtosopimukseen tuotaisiin kokonaan uutena elementtinä 100 prosentin yötyölisä vuorotyöntekijöille, Somer selventää.

Leipomoalan työehtosopimus on yksi maan jäykimmistä, eikä hylätty sovintoehdotus olisi juurikaan parantanut tilannetta. 

Leipomoalan työehtosopimuksen yleissitovuus on vaakalaudalla, sillä vain vähemmistö suomalaisista leipomoyrityksistä kuuluu työnantajaliittoon. Jäsenyys ei ole houkuttelevaa, sillä työehtosopimus ei ole työnantajille vetovoimainen.

– Järjestäytymisasteen nostaminen ja yleissitovuuden säilyttäminen edellyttäisivät työehtosopimuksen sisällön uudistamista, Somer huomauttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye